Programmering

Ser vi tilbage på 2015, Microsofts største år nogensinde

Med store produktmeddelelser og en række store væddemål om fremtiden er 2015 i gang med at blive et af Microsofts vigtigste rekordår.

Topping det var lanceringen af ​​Windows 10. Først forhåndsvist et år tidligere, 2015 var året, hvor vi endelig fik vist det nye operativsystem fuldt ud. Microsoft afslørede nøglefunktioner, herunder sin virtuelle assistent Cortana, der rækker ud over Windows Phone og på skrivebordet og dens nye Edge-webbrowser.

Windows 10 bragte også en ny Windows Universal App Platform, der lader udviklere bygge en app, der fungerer på tværs af Windows 10-telefoner, tablets og computere. Det er en del af Microsofts spil at forsøge at øge antallet af tilgængelige apps til Windows 10-tablets og smartphones ved at friste udviklere med en build en gang, implementer overalt strategi.

Siden lanceringen i juli har Windows 10 oplevet massiv adoption. Ikke alle kan lide alt ved det, og Microsoft har gjort sin andel af fejltrin, som at holde detaljer om, hvilke personlige oplysninger der blev sendt fra operativsystemet til dets servere under omslag indtil godt efter, at brugerne rejste bekymringer om privatlivets fred om det. Men generelt er det blevet meget positivt modtaget.

Gordon Ung

Et af årets mest uventede træk var Microsofts indtræden i den bærbare computervirksomhed med Surface Book. I årevis har Microsoft stole på partnere som HP, Dell og Toshiba til at producere bærbare computere - og de er ikke ude af billedet - men med sin egen maskine forsøger det lidt af Apples succesfulde forretningsmodel, der direkte sælger computeren. det mener kunderne ønsker.

Maskinen har et stærkt tastatur med en seriøs computerkraft, der har en aftagelig berøringsskærm, som kan fungere som en tablet. Tidlige anmeldelser er gunstige, og enheden er bestemt cool. Men dens premiumpris og noget akavet design får mig ikke til at tro, at det er en slam-dunk til udbredt forbrugeradoption ud over Microsofts die-hard fanbase.

I smartphone-rummet var året et af sammentrækning. Microsoft fyrede tusindvis af mennesker fra sin telefonhardwareafdeling og så sin markedsandel falde fra 2,7 procent til 2,2 procent ifølge IDC-estimater.

Rob Schultz

I løbet af året frigav det Lumia 950 og 950 XL flagskibstelefoner, der skulle hjælpe med at køre Windows-smartphones tilbage mod relevans. Anmeldelser af telefoner er gode, og det indeholder nogle seje, whiz-bang-funktioner, som evnen til at bruge irisgenkendelse til at låse enheden op, men den største ulempe er> \ en velkendt til Windows-smartphones: det lille udvalg af apps.

Men Microsoft har endnu ikke givet op med at opbygge smartphones.

En ny teknologi, Continuum, giver brugerne mulighed for at forbinde deres telefon til et tastatur, en mus og en skærm, der kan bruges som en pc. Det er fantastisk, men kræver applikationsstøtte, der ikke rigtig findes i Windows 10s tredjepartsøkosystem endnu. Microsoft satser på, at Windows Universal App Platform vil være populær nok blandt udviklere til at udjævne sin mangel på apps, men det er ikke sket endnu.

Microsoft

Der er meget mere spænding, der bygger på et andet hardwareprojekt: HoloLens.

Da det blev afsløret i januar, viste Microsoft noget, der stort set ikke engang var rygter: et headset fyldt med teknologi, der lader brugerne overlejre digitale objekter i den fysiske verden omkring dem. Det er futuristiske ting, og selvom HoloLens ikke helt tilbyder vidvinklet augmented reality, er det stadig et massivt sej stykke sæt.

En af de mest spændende ting ved det er, at udviklerværktøjerne håndterer meget af det tunge løft for at få adgang til enhedens hardwarefunktioner. Stemmegenkendelse, geografisk kortlægning og bevægelsesgenkendelse håndteres let af HoloLens-udviklerværktøjerne, så app-producenter kan fokusere på at opbygge deres software. Det lover godt for enhedens fremtid, som vil blive stillet til rådighed for køb for at vælge udviklere tidligt næste år.

Men ny software og nye enheder var kun en del af strategien, som Microsoft skubbede i år. Virksomheden begyndte også at arbejde med sine konkurrenter på måder, som det aldrig ville have gjort før. Satya Nadella talte på scenen med Salesforce-administrerende direktør Marc Benioff hos Dreamforce, og andre højtstående Microsoft-ledere har dukket op ved større begivenheder hostet af folk som VMware, Apple og Box.

Microsoft har ikke givet op med at konkurrere med disse virksomheder - langt fra det. Men partnerskab med sine konkurrenter er et titanisk skift for Microsoft og viser en ydmygere side af et firma, der ikke var synligt for et par år siden.

Virksomheden gik også på en større opkøbsproces, der snappede op på et bjerg af andre virksomheder, herunder hold bag apps som Wunderlist og Sunrise Calendar.

Og der var den der slap væk. Den rygtede aftale mellem Microsoft og Salesforce skete angiveligt ikke, fordi Microsoft nægtede at ponyere op så mange penge, som Salesforce ledte efter.

Erhvervelser er en ret tør forretning, men disse tilbud viser en Microsoft, der er sulten på at udvide sine muligheder ved hjælp af eksterne virksomheder, der har gennemprøvede løsninger.

Når vi ser frem til 2016, skal vi se, om alle de store væddemål, som Microsoft oprettede i år, gavner sig. Analytikere forventer, at det kommende år vil se en masse virksomheder opgradere til Windows 10. Microsoft er også klar til mere aggressivt at skubbe forbrugerne til at opgradere, hvilket igen kan tilskynde udviklere til at opbygge applikationer til det nye operativsystem.

Men Windows Store kunne gå vejen for Mac App Store snarere end iOS App Store eller Google Play Store. De bekymringer, som systemadministratorer har over Windows 10's obligatoriske kumulative opdateringer, kan muligvis forhindre adoption. HoloLens kan vise sig at være en futuristisk flop. Det er klart, at Microsoft har et tilsigtet resultat for alle disse træk, men virksomhedens store indsatser fungerer ikke altid som beregnet.

Og 2016 er også, når Microsofts nye strategier for at gå på tværs af platforme og samarbejde med andre teknologiske virksomheder stopper med at være nye igen. På dette tidspunkt ville det ikke overraske mig, hvis Nadella dukkede op sammen med Tim Cook ved en Apple-pressebegivenhed - hvilket er en stor afgang fra Microsoft i 2012, men ikke virksomhedens sidste år. Bliv opdateret, folkens - Microsoft er i gang med en tur.