Programmering

Den skjulte fare for berøringsskærme

Brug fem minutter på ethvert travlt gadehjørne, og du vil få øje på folk, der bruger tablets og smartphones på farlige måder, hvad enten det er sms'er bag rattet eller at slentre med øjnene på skærmen.

Men distraheret kørsel og gå er ikke de eneste farer, der lurer bag berøringsskærmenheder som iPads, iPhones, BlackBerrys, Windows-telefoner og Androids. Selvom det ikke er lige så dramatisk, er andre berøringsskærmsorienterede sundhedsfarer endnu mere snigende, fordi de fleste ikke engang er klar over, at de eksisterer. Potentialet for skade ved brug af berøringsskærme vil kun stige, når flere bruger smartphones og tablets, især hvis Microsofts Windows 8-indsats lykkes med at popularisere pc'er og bærbare computere med berøringsskærm.

Ergonomiske risici er ikke nye for computerbrugere. Laptops og netbooks, hvis salg nu overstiger stationære computere med mere end to til en, udgør deres egne sundhedsrelaterede problemer. Men stigningen på berøringsskærmen betyder både nye former for sundhedsfarer og mere brug i risikable scenarier.

[Se "Safer Computing" -guiden til at forhindre gentagne stressskader på din arbejdsplads: som en video eller som et lysbilledshow. | Lær hvorfor berøringsfunktioner i Windows 7 mislykkedes, og hvad Microsoft har i vente til Windows 8s berøringsplaner. ]

Efter årtier med forskning i maskin-menneskelig interaktion har medicinske eksperter identificeret tre kategorier af computerrelaterede sygdomme, både i traditionel pc-brug og i den nye klasse touchscreen-enheder:

  • Gentagne bevægelsesskader. Almindeligvis kendt som RSI'er, for gentagne stressskader, skyldes disse lidelser tilbagevendende store eller små bevægelser, der påvirker led, muskler, sener og nerver. For eksempel udvikler folk, der ofte bruger tommelfingrene til at skrive tekstbeskeder på mobiltelefoner, undertiden de Quervain syndrom, en smertefuld lidelse, der involverer sener, der bevæger tommelfingeren. Selvom årsagssammenhængen ikke er så veletableret som hos patienter, der lider af smerter ved langvarig brug af skrivebords tastatur, er der ingen tvivl om, at overdreven nysgerrig sms kan forårsage svækkende smerter.
  • Sygdomme forårsaget af unaturlige arbejdsstillinger og kræfter. Tæt relateret til RSI'er opstår disse lidelser, når folk bruger deres kroppe på måder, der inducerer fysisk stress, såsom at vippe hænderne for langt indad eller udad, mens de banker eller lægger kraft på deres håndled, mens de skriver. Karpaltunnelsyndrom, måske den mest kendte sygdom i denne kategori, skyldes tryk på medianerven i håndleddet.
  • Øjne Kæmper for at læse computerskærme, enten fordi tegn og billeder ikke er klare, eller fordi skærmen er tilsløret af blænding eller refleksioner, kan forårsage problemer, der spænder fra irriterende til uarbejdsdygtige. Betegnet "computersynssyndrom" af nogle øjenlæger, inkluderer symptomer øjensmerter eller rødme, sløret eller dobbeltsyn og hovedpine.

Mange mennesker er også bekymrede over den stråling, der udsendes af gammeldags CRT-skærme og mobilradioerne i smartphones og nogle tablets, såvel som Wi-Fi-radioer i forskellige enheder. Forskningen her har været modstridende, selvom risikoen sandsynligvis er lav, hvis du følger producentens retningslinjer for sikker brug.

Takket være indsatsen fra regeringsorganer, brancheorganisationer og faggrupper som Human Factors og Ergonomics Society er folk, der bruger stationære computere, nu mere fortrolige med strategier for at reducere risikoen ved at vælge udstyr klogt og bruge det korrekt, end de var 10 eller 15 år siden. Leverandører af computere, tilbehør og kontormøbler tilslutter rutinemæssigt de ergonomiske fordele ved deres produkter, og manualer indeholder ofte råd om, hvordan man arbejder sikkert med dem.

Desværre har bevidsthed om risici ikke trillet ned til en verden af ​​berøringsskærmenheder og notebooks. Her er nogle af måderne, hvorpå notebooks og mobile enheder kan skade dig, og hvad du kan gøre for at forhindre personskade.

Først op: Notebooks sundhedsrisici

I årevis blev notebook-brugere tvunget til at handle strøm til bærbarhed. Ikke længere - nylige bærbare computere konkurrerer med stationære rigge i hastighed og opbevaring. For mange mennesker trækker bærbare computere dobbelt arbejde på vejen og i kontorer og hjem. Desværre begrænser deres design dem ergonomisk. Da skærmen og tastaturet er fastgjort til hinanden, kan du ikke placere dem optimalt på samme tid.

Til udvidet brug på skrivebordet giver en tilføjelsesmonitor dig mulighed for at placere tastaturet i skrivebordets højde med albuerne bøjet i en 90 graders vinkel og toppen af ​​den eksterne skærm i omkring øjenhøjde som "Safer computing" -videoen og " Safer computing "slideshow demonstrer. Hvis det er for dyrt, skal du få et stativ til at hæve den bærbare computers indbyggede skærm og købe et separat tastatur og pegeudstyr.

Notebooks udgør endnu flere problemer, når du bruger dem i afslappede omgivelser eller ved et kontors gæstebord eller et hotelværelses skrivebord, hvor det er sværere at finde positioner, der ikke lægger for meget stress på din nakke, skuldre, arme, håndled og hænder . Hvis du arbejder meget på vejen, kan du overveje at bære et let eksternt tastatur og pegeudstyr og derefter hæve den bærbare computer med en telefonbog eller en anden genstand.

Hvis du insisterer på at bruge din bærbare computer i sengen eller mens du ser fjernsyn i sofaen, skal du undgå fristelsen til at ligge på din side med hovedet bakket op på din arm: Det lægger stress på din nakke og gør det næsten umuligt at skrive eller brug et tastatur eller pegefelt i noget, der ligner en naturlig position. I sengen skal du sidde med ryggen lodret, understøttet af en fast pude, placere en pude under dine knæ og vende skærmen for at minimere refleksioner fra lys bag dig. Selv hvis du tager disse forholdsregler, skal du ikke bruge computeren i mere end fx 5 eller 10 minutter i stræk uden at tage en pause. Hvis du skal arbejde i mere end en halv time eller deromkring, skal du flytte til et skrivebord, hvis du kan.

Håndtering af de nye farer ved berøringsskærmenheder

Din hals og den cervikale rygsøjle, der understøtter den, er meget modtagelige for dårlig kropsholdning, som kan komprimere eller strække sig på de nerver, der forlader rygmarven. Modstå fristelsen til at bøje nakken fremad eller bagud, og undgå især at dreje hovedet eller vippe det til den ene eller den anden side i længere perioder. Tag hyppige pauser, og hvis du føler smerter, følelsesløshed eller prikken, skal du stoppe det, du laver med det samme, og finde en mere behagelig stilling.

Sådan placeres berøringsskærmen korrekt. I modsætning til bærbare computere fungerer tablets som Apples iPad og e-læsere som Amazon.com's Kindle lodret, vandret og hvor som helst derimellem. Vandret brug er typisk mindre stressende, især når tabletten er i en behagelig position for dine arme og hænder (svarende til hvordan du skal bruge et tastatur på en bærbar eller stationær pc) - selvom skærmen er placeret ved eller nær skødet niveau betyder, at du sandsynligvis bøjer din nakke, hvilket er problematisk for din kropsholdning.

Berøringsskærme placeret lodret er ergonomisk ringere. Ligesom den futuristiske computerskærm, som Tom Cruises karakter brugte i 2002-filmen "Minority Report", tvinger lodrette berøringsskærme som i den nye race af Windows 8-pc'er, der forventes senere på året (og i nogle nuværende pc'er) dig til at bruge de store muskler i din skulder og arme på måder, der fremmer træthed. Den daværende Apple-administrerende direktør Steve Jobs udtrykte det passende på en pressekonference i oktober 2010: "Berøringsflader vil ikke være lodrette." Jo mere vinkelret skærmen er, desto mere er du nødt til at bøje dit håndled for at skrive, en kropsholdning, som anatomister kalder "dorsiflexion." Det lægger mere pres på medianenerven og de andre strukturer i karpaltunnelen i håndleddet.

Lodret orienterede berøringsfølsomme skærme kræver, at du strækker dig fremad og løfter armen mod tyngdekraften, hvilket trætter dine muskler hurtigt. Det sker også til en vis grad, når du bruger en mus eller pegefelt, mens du sidder for langt væk fra dit skrivebord, men løsningen er let: Gå nærmere.

Hvis både vandret og lodret position er problematisk, hvilken vinkel er acceptabel? I modsætning til stationære computeropsætninger, hvor der er veletablerede retningslinjer baseret på videnskabelig forskning, er anbefalinger til folk, der bruger berøringsskærme, knappe og undertiden modstridende, fordi de afhænger af den opgave, du laver. Til læsning er det bedst at placere enheden, så du kan se hele skærmen tydeligt. Generelt betyder det en stejl vinkel tæt på vinkelret på din synslinje - med andre ord som en standardskærm. Men til at skrive og tappe er lave vinkler (ca. 30 grader) bedst.

Undgå skader ved at skrive og trykke. Håndledets position påvirker også sandsynligheden for skade ved at udføre multitouch-bevægelser på berøringsskærme. Ifølge Alan Hedge, direktør for Human Factors and Ergonomics Laboratory ved Cornell University, jo mere du dorsiflexer dit håndled, jo større er risikoen for skade. Men han tilføjer, at de fleste bevægelser ikke kræver for meget kraft, så du er normalt sikker, så længe du ikke bøjer dit håndled for meget eller gentager bevægelser for hurtigt.

I teorien udgør skærmtastaturerne på tablets og smartphones de samme risici ved RSI'er og relaterede skader som fysiske tastaturer. I øjeblikket er det største unikke problem med touchscreen-tastaturer deres mangel på taktil feedback. I modsætning til mekaniske taster, som bevæger sig og tilbyder modstand, reagerer virtuelle taster ikke, når de trykkes på. Som en løsning kan producenter dig typisk aktivere hørbare nøgleklik, men det er ikke altid effektivt, især ikke i støjende omgivelser. Som et resultat, siger Hedge, rammer brugerne virtuelle nøgler med så meget som otte gange kraften, når de trykker på rigtige - og al den kraft lægger pres på dine fingre, håndled og underarm. Hvis du skal skrive mere end et par sætninger ad gangen på en tablet eller smartphone, kan du overveje at bruge et Bluetooth eller et andet eksternt tastatur.

På samme tid giver skærmtastaturer unikke fordele, ikke kun risici, såsom evnen til at tilvejebringe alternative layouts, der placerer nøgler i mindre stressfremkaldende positioner. Desværre er det en fordel, som leverandører ikke har taget meget i betragtning endnu.

Overdreven kraft er undertiden et problem, selvom du ikke bevæger fingrene. At holde dem stift i forventning om det næste tryk, når du tager noter på en tablet eller zapper fjender i et spil på din smartphone, kræver såkaldt isometrisk spænding, som lægger stress på muskler og sener. For at værdsætte effekten skal du lade din arm hænge løst ved din side med dine fingre buet naturligt. Tving nu din finger til at opretholde den samme position ved at stramme dine muskler og led. Føler forskellen? Som med større muskler, jo mere afslappet du er, jo bedre.

Undgå øjnene, når du bruger mobile enheder. Det virker intuitivt, at jo mere dine øjne skal arbejde for at se, hvad der er på din berøringsskærmenhed, jo mere sandsynligt vil de lide - ligesom at læse en bog i svagt lys i timevis kan føre til hovedpine, øjensmerter og andre tilstande. Selvom de fysiske mekanismer bag mange af disse tilstande er overraskende uklare, er symptomerne ikke mindre reelle.

Generelt set er risikoen for øjnene og lignende problemer fra tablets og smartphones direkte relateret til tre iboende egenskaber på skærmen: opløsning (billedets skarphed), kontrast (hvor lyse eller mørke tegn og billeder sammenlignes med baggrunden) og lysstyrke (hvor meget lys displayet udsender). Siden dagene med svage skærme med lav opløsning i tidlige PDA'er har teknologien gjort store fremskridt inden for alle tre områder, og skarpe, lyse skærme som den i Apples iPhone og Samsungs Galaxy-smartphones er heldigvis almindelige i dag.

Men nyere skærme med høj opløsning udgør deres egne problemer. Fordi de pakker flere pixels pr. Kvadrat tomme, er de i stand til at vise stadig mindre skrifttyper. Ligesom det med småt på papirdokumenter kan små tegn være vanskelige at læse og medføre øjenbelastning, selvom du justerer lysstyrken til et niveau, der er behageligt afbalanceret med den omgivende belysning. Smartphones med berøringsskærme, der understøtter multitouch-zoom, lader dig normalt selektivt forstørre tekst, der er for lille, selvom det bliver trættende, når du ser en side på en håndholdt. Briller, der er skræddersyet til læsning af tabletskærme, kan hjælpe, især hvis din vision er faldet på grund af alder (lige så mange mennesker drager fordel af at bære "computerglas", hvis recept er justeret til vedvarende computerbrug).

Miljøfaktorer spiller også en rolle i forværringen af ​​visse visuelle klager. I modsætning til desktop-arbejdsområder, hvor det normalt ikke er for svært at finde en skærmposition, der undgår blænding fra lys, bruges mobile enheder ofte i situationer, hvor omgivelserne konstant ændrer sig. Som med bærbare computere er det bedste, du kan gøre, at være opmærksom på, hvad der er omkring dig og undgå refleksioner. Og fordi tørhed bidrager til nogle symptomer, skal du undgå tørre indstillinger eller bede en øjenplejepersonale om at anbefale smørende dråber.

Hvor vi står, hvor vi skal hen

Selvom det er usandsynligt, at vi ser et lignende svar på helbredsproblemer forårsaget af mobile enheder, arbejder leverandører på løsninger som skærmtastaturer med taktil feedback. Til sidst kan vi endda se smartere enheder, der advarer os, når vi bruger dem usikkert. Indtil da lønner det sig at være opmærksom på farerne og tage fornuftige forholdsregler.

Denne historie, "Den skjulte fare for berøringsskærme", blev oprindeligt offentliggjort på .com. Følg den seneste udvikling inden for Microsoft Windows og mobil teknologoyoy på .com. For at få den nyeste udvikling inden for nyheder inden for forretningsteknologi, følg .com på Twitter.

Copyright verticalshadows.com 2021