Programmering

De bedste nye funktioner i Windows Server 10 (indtil videre)

Udover Microsofts 1. oktober frigivelse af Windows 10 Technical Preview tilbød virksomheden tidlige forhåndsvisning af den næste iteration af Windows Server og System Center. Med endelige udgivelser, der ikke forventes før sommeren 2015, er disse ekstremt tidlige tekniske forhåndsvisning en markant afvigelse fra normen for Microsoft. Langt fra at være funktion komplet eller endda stabil, præsenterer Windows Server Technical Preview alligevel en måde at blive fortrolig med nye funktioner, der kommer ned på gedderne, og at sætte UI-ændringer gennem deres skridt.

Som du kunne forvente, bygger Windows Server Technical Preview stort set på virtualiserings-, lager-, netværks- og styringsfunktioner, der blev introduceret med Windows Server 2012. Men det rummer også et par gode overraskelser. Her er en hurtig rundvisning i højdepunkterne - indtil videre. Vi vil helt sikkert se meget mere i de kommende måneder.

Start-menuen og brugergrænsefladen

Debat om skiftet fra Windows 7 Start-menu til Start-skærmen i Windows 8 har været nonstop siden første dag, men hvis Start-skærmen viste sig at være en dårlig pasform til bærbare computere og arbejdsstationer, giver det endnu mindre mening for servere. Heldigvis er den nye Start-menu ikke begrænset til Windows 10-klienten, men er også til stede i Windows Server Technical Preview. Mens serverbrugere ikke drager fordel af live-fliser i Windows 8-stil, er den nye Start-menu (der åbnes ved at klikke på Windows-knappen) diskret og velkendt.

De andre store ændringer i brugergrænsefladen er fokuseret på multitasking. Først er support til virtuelle desktops (ikke at forveksle med remote desktops), som kan bruges til at gruppere lignende applikationer i separate desktop-forekomster. Evnen til at snappe vinduer til skærmens kanter forbedres også i den tekniske forhåndsvisning. I stedet for blot at opdele skærmen halvt som i Windows 7 og Windows 8, kan du opdele skærmen i kvartaler. Denne funktion er helt klart mere fordelagtig for desktopbrugere (forhåbentlig er det meste af din serveradministration ikke gjort fra konsollen), men alt, der gør en administrators arbejdsgang jævnere og mere effektiv, er velkommen.

Kommandolinjen og PowerShell

Takket være PowerShell kører flere og flere administratorer deres Windows-servere fra kommandolinjen. Microsoft forbedrer også oplevelsen der. I nuværende versioner af Windows er det ikke kun en smerte, men det kan introducere linjeskift, faner og inkonsekvente eller uventede tegn at vælge tekst eller lave en simpel kopi og indsætte i Windows-kommandolinjen. Disse uoverensstemmelser er forsvundet i Windows Server Technical Preview. Når du nu indsætter inkompatible specialtegn som f.eks. Skrå citater i kommandolinjen, ryddes de automatisk op og konverteres til deres kommandolinje-sikre ækvivalenter.

Microsoft er klar over, at PowerShell er et vigtigt salgsargument på Windows Server-platformen lige nu og træffer foranstaltninger for at sikre, at hele oplevelsen er optimeret og smertefri. Windows Server Technical Preview inkluderer PowerShell 5, som er en betydelig udgivelse, der tilbyder vigtige nye funktioner samt opdateringer til funktioner, der har eksisteret i et stykke tid. Den største nye funktion i PowerShell 5 er OneGet, som bringer pakkehåndteringsfunktioner til Windows.

Et andet stort nyt forbedringsområde er evnen til at styre netværksskifter fra PowerShell, et nik til Microsofts indsats for at udnytte automatisering i hele datacentret. Andre PowerShell-forbedringer inkluderer opdateringer til ønsket tilstandskonfiguration og muligheden for at administrere zip-arkivfiler.

Ligesom den gamle Windows 7 Start-menu tilbyder den nye Start-menu i Windows Server Technical Preview hurtig adgang til alle apps og filer.

Windows Defender

Windows Defender, Microsofts gratis antimalwareløsning, blev oprindeligt kun licenseret til hjemmebrug og blev derefter integreret i operativsystemet med Windows 8. Windows Server Technical Preview inkluderer Windows Defender, selvom UI-elementet er valgfrit. Mange erhvervskunder foretrækker sandsynligvis en virksomheds antimalwareløsning, men der er klare fordele ved at have Windows Defender aktiveret indbygget. At have antimalwarebeskyttelse fra start er en stor ting, og evnen til at styre det gennem PowerShell er en anden bemærkelsesværdig gevinst for systemadministratorer.

Hyper-V

Uden tvivl, en af ​​Microsofts hurtigst udviklende platforme, får Hyper-V fortsat stor opmærksomhed i Windows Server Technical Preview. Den første nye funktion er muligheden for at udføre en rullende opgradering til en Windows Server 2012 R2 Hyper-V-klynge, der opgraderer klyngenoder til Windows Server Technical Preview en efter en. Når alle noder er opdateret, kan det funktionelle niveau i hele klyngen derefter opgraderes til at understøtte et antal nye Hyper-V-funktioner.

Til at begynde med bruger virtuelle maskiner, der kører på Windows Server Technical Preview, et nyt konfigurationsfilformat. Det nye format lover at være både mere effektivt (når man læser og skriver dataene) og er mere sikkert, hvilket forhindrer datakorruption på grund af lagerfejl. Checkpoints for point-in-time snapshots understøttes nu i produktionsarbejdsbelastninger på grund af brugen af ​​sikkerhedskopiteknologi inden for gæstens operativsystem. Windows-baserede virtuelle maskiner bruger Volume Snapshot-tjenesten, mens Linux-VM'er skyller deres filsystembuffere under oprettelse af kontrolpunkt.

Hyper-V Manager modtager en vis kærlighed i Windows Server Technical Preview, får brugen af ​​WS-MAN og muligheden for at få adgang til et andet sæt legitimationsoplysninger for at oprette forbindelse til en ekstern vært. Derudover behandles virtuelle netværkskort og hukommelse nu som hot-swap-kompatible, så det er lettere at udføre kritiske VM-ændringer i farten. Endelig understøtter virtuelle maskiner, der er hostet i Windows Server Technical Preview, Connected Standby.

Opbevaringsforbedringer

Windows Server 2012 introducerede Storage Spaces, en metode til at samle fysiske lagerenheder (harddiske eller SSD'er) i logiske diskenheder for at øge ydeevnen og pålideligheden. Windows Server 2012 R2 tilføjede automatiseret tiering, hvor puljer af SSD'er blev brugt til de mest tilgængelige data og spindende harddiske til mindre hyppigt anvendte data.

To vigtige funktioner tilføjet i Windows Server Technical Preview er rettet mod almindelige brugssager til Windows Server-baseret opbevaring. Den første, Storage QoS (Quality of Service), udnytter PowerShell og WMI (Windows Management Instrumentation) til at opbygge politikker, der styrer prioritering og ydeevne af virtuelle harddiske. Den anden, Storage Replica, bringer replikering på blokniveau til Windows Server. Storage Replica giver høj tilgængelighed og kan endda bruges til at opbygge multisite-fail-over-klynger. Mellem Storage QoS og Storage Replica viser Windows Server Technical Preview Microsoft er seriøs omkring at gøre Windows Server til en levedygtig mulighed for alle dine lagerbehov.

Virtuelt netværk

Windows Server 2012 introducerede flere nye muligheder for at opbygge komplekse virtuelle netværk og give klienter mulighed for at oprette forbindelse til deres eget isolerede virtuelle netværk ved hjælp af multitenant site-to-site VPN. Dette blev udråbt som en måde for tjenesteudbydere at opbygge deres egen skytjeneste på Windows Server-platformen, men konfigurationen var kompleks og primært håndteret i PowerShell. Windows Server Technical Preview bringer denne funktionalitet ind i en ny serverrolle kaldet Network Controller. Netværkscontroller-rollen giver mulighed for at automatisere konfigurationen af ​​netværk både fysiske og virtuelle samt håndtere adskillige andre aspekter af dit netværksmiljø.

Identitets- og adgangsstyring

Muligvis er en af ​​de mere spændende funktioner, der kommer til den næste version af Windows Server, mere kontrol over tilladelserne til brugere med forhøjede rettigheder. Microsoft har ikke sagt meget offentligt om det ekstra sikkerhedsniveau, kun at tidsbaseret adgang og mere detaljerede tilladelser vil være tilgængelige. Man kan dog spekulere i, at dette vil være baseret på PowerShells JEA (Just Enough Admin) -sæt. JEA tillader administratoradgang at være begrænset til specifikke PowerShell-cmdlets, specifikke moduler eller endda visse parametre inden for en cmdlet.

Derudover er JEA konfigureret ved hjælp af en lokal administrator på serveren, hvilket forhindrer, at tilladelser på netværksniveau caches på serveren og muligvis bruges i et pass-the-hash-angreb. Uanset hvordan disse funktioner ser ud og føles i det endelige produkt, vil de være en velkommen tilføjelse for it-butikker.

MultiPoint-tjenester

I forbindelse med Remote Desktop Services understøtter MultiPoint Services flere brugere, der logger ind på den samme computer. I stedet for at kræve en tynd klient eller ekstra hardware, er MultiPoint Service-klienter tilsluttet direkte til serveren ved hjælp af standard USB- og videoenheder. Denne funktionalitet blev oprindeligt sendt som Windows MultiPoint Server 2012, et produkt rettet mod skoler, der giver en lærer mulighed for at styre det, der vises på elevernes skærme. Nu følger det med på turen i Windows Server Technical Preview.

DNS-politikker

En annonceret funktion, der intetsteds kan findes i den aktuelle udgivelse af den tekniske forhåndsvisning, giver DNS-politikker sandsynligvis mulighed for at styre, hvordan og hvornår din DNS-server reagerer på klientforespørgsler. Microsoft siger, at DNS-svar kan konfigureres baseret på tid, den offentlige IP for DNS-klienten, der udfører forespørgslen, og andre parametre. Der er flere scenarier, hvor denne type funktionalitet kan være nyttig, såsom belastningsbalancering eller tilpassede svar baseret på geografi. Jeg forestiller mig, at dette har en lignende fornemmelse som den politikbaserede DHCP-funktionalitet, der blev introduceret i Windows Server 2012.

IP-adresseadministration

IPAM (IP Address Management) blev introduceret i Windows Server 2012 som en måde at overvåge og administrere DHCP og DNS-tjenester på. Fokus i både Windows Server 2012 og Windows Server 2012 R2 var tydeligt på DHCP og IP-adresseområdet. Windows Server Technical Preview forbedrer eksisterende funktionalitet til DNS-servere og din IP-adresseplads, men giver dig også mulighed for at administrere DNS-zoner og ressourceposter på både Active Directory-integrerede og fil-backede DNS-servere.

Proxy til webapplikation

Web Application Proxy, der først vises som en kerne Windows-tjeneste i Windows Server 2012 R2, fungerer som en omvendt proxy, hvilket giver eksterne klienter adgang til webapplikationer internt i virksomhedsnetværket. Windows Server Technical Preview lover nye funktioner i Web Application Proxy, herunder muligheden for at håndtere HTTP-til-HTTPS-omdirigering og yderligere support til kravsbaseret eller integreret Windows-godkendelse.

Windows Server næste

Hvor tager Windows Server Technical Preview os? Microsoft opstillede Windows Server 2012 og Windows Server 2012 R2 som grundlaget for vores private sky. De vigtigste funktioner, der blev introduceret eller forbedret væsentligt i Windows Server 2012 - såsom Hyper-V, Storage Spaces, IP Address Management og multitenant site-to-site VPN - var specifikt rettet mod virksomheder, der ønsker at opnå effektivitet gennem konsolidering og automatisering.

Windows Server Technical Preview er en klar progression af denne vision, da de fleste af de funktioner, der er nævnt her, bringer noget nyt til bordet, når det kommer til at opbygge og administrere en hybrid eller privat sky.