Programmering

Beregning af omkostningerne ved SaaS

Denne uge tænkte jeg som en offentlig tjeneste, at jeg ville lægge de reelle omkostninger ved at implementere en SaaS-løsning (software som en service), startende med et kig på to store SaaS-udbydere, Salesforce.com og NetSuite, som begge tilbyder CRM-løsninger.

Priser for Salesforce starter ved $ 65 pr. Bruger pr. Måned for Professional Edition og $ 125 pr. Bruger pr. Måned for Enterprise Edition. Begge pakker inkluderer 1 GB gratis lagerplads. Derudover er lagerplads $ 300 pr. År for hver yderligere 50 MB - for organisationen, ikke individuelle brugere.

Begge Salesforce-pakker giver grundlæggende support. Hvis du vil have mere, er Premier support 15 procent af det samlede årlige abonnementsgebyr. Med andre ord, hvis du havde 100 brugere på Enterprise Edition, ville det årlige abonnementsgebyr være $ 150.000, og det ville betyde, at Premier support ville koste dig $ 22.500 om året.

Kernepriser for NetSuite er højere, $ 99 pr. Bruger, pr. Måned. Avancerede NetSuite-moduler som f.eks.Revenue Recognition-modulet koster så meget som $ 499 pr. Måned, men for et ubegrænset antal brugere. Selvfølgelig tilbyder Salesforces AppExchange også yderligere moduler med forskellige prisordninger.

NetSuite's Silver-supportgebyr er 22,5 procent, også baseret på det samlede årlige abonnementsgebyr. Hundrede brugere til $ 99 pr. Bruger pr. Måned ville betyde en årlig supportomkostning på $ 26.730.

Hvis du har brug for meget mere lagerplads, er gebyrerne mindre for NetSuite end for Salesforce. De første 10 GB er gratis med NetSuite. Ud over det er afgiften $ 1.500 pr. Gigabyte pr. År.

Så hvis vi laver matematikken, koster 10 GB lagerplads til Salesforce dig $ 54.000 årligt mod $ 0 for NetSuite. Hvis du har brug for 20 GB, koster det dig $ 114.000 med Salesforce versus $ 15.000 om året med NetSuite.

Zach Nelson, administrerende direktør hos NetSuite, siger, at datalagringsgebyrerne er mere end berettigede i betragtning af al den databaseindstilling, sikkerhedskopiering, sikkerhed og vedligeholdelse, der kræves.

"Dette er lagring i en Oracle-database," siger Nelson, "ikke på en iPod."

Nelson siger også, at når du underskriver en årlig kontrakt for 20 brugere og senere reducerer den til 15 brugere, skal du stadig betale for 20 brugere, indtil den årlige kontrakt udløber. En Salesforce-sælger oplyste, at hvis du reducerer antallet af brugere, før din kontrakt er udløbet, er din kontrakt omsættelig.

Baseret på mine samtaler med begge virksomheder er mit indtryk, at prisfastsættelse ikke er skrevet i sten. Frem for alt hersker fleksibilitet.

Til det punkt talte jeg også med Donald Askin, administrerende direktør for OrderMotion, en udbyder af en SaaS-løsning, der gør alt "bag købsknappen", som Askin udtrykker det.

OrderMotion har et fast gebyr for hosting, fra $ 750 til $ 2.500 pr. Måned for ubegrænsede brugere. Det opkræver også et gebyr for hver transaktion. Dette gebyr varierer også - fra 30 cent til 50 cent - afhængigt af kundens behov.

Når alle tallene er sammenlagt, sætter Gartner de samlede besparelser ved at implementere SaaS i en stor virksomhed på omkring 11 procent.

Pris er selvfølgelig ikke alt. Josh Greenbaum, princip hos Enterprise Applications Consulting, siger, at hvis din forretningsmodel er at køre it som en kernekompetence, der skaber strategisk fordel, så kan lokalt være en bedre løsning.

”Grundlæggende tilpasser du IT til at passe til din virksomhed, snarere end at tilpasse din virksomhed til, hvad [SaaS] -softwaren kan levere,” siger Greenbaum.

Hvis det forbliver sandt, vil SaaS snart ramme en mur. Men noget fortæller mig, at der er store forandringer.