Programmering

Hvordan PostgreSQL bare kan erstatte din Oracle-database

På trods af at være fyldt med Oracle-veteraner, kan Salesforce.com ikke synes at stoppe med at flirte med rivaliserende databaser, med rapporter, som SaaS-leverandøren har gjort "betydelige fremskridt" for at bevæge sig væk fra Oracle med sin egen hjemmegående database. Dette kommer i hælene på Salesforce, hvilket øger sin investering i NoSQL-databaseleder MongoDB, som forstærker virksomhedens mangeårige interesse i PostgreSQL.

Med Silicon Valley i spidsen for forandring kan Salesforce's utroskab til Oracle være et tegn på eller i det mindste en gnist til et bredere skift i virksomhedsdatabasebeslutninger.

Dette ser ud over Oracle burde ikke ske

Oracle har domineret databaseindustrien i årtier og har brugt dette løft til at katapultere det i virksomhedsapplikationer og andre tilstødende markeder. Senest ser det dog ud til, at hjulene svirrer på dets databasetog. Som Gartner-analytikeren Merv Adrian har gjort det klart, selvom Oracle stadig har en førende position inden for databasemarkedsandele, har det blødt hvert år siden 2013. Det eneste, der holder hjulene på dette tog, er inerti: ”Når nogen har investeret i skemaet design, fysisk dataplacering, netværksarkitektur osv. omkring et bestemt værktøj, der ikke løftes og forskydes let, noget som Gartner kalder 'sammenfiltring.' "

En sådan indvikling har været særlig stærk hos Salesforce. Med næsten to årtier investeret i Oracle ville smerten forbundet med at flytte fra Oracle være betydelig. Alligevel og på trods af en megadeal i 2013 mellem Salesforce og Oracle for at cementere Salesforce's afhængighed af databasegiganten i ni år, har Salesforce aldrig rigtig stoppet med at shoppe efter alternativer.

Grunden? Datasuverænitet. Selvom Oracle ikke var en hård Salesforce-konkurrent (og det er det), at have en anden leverandør - en hvilken som helst leverandør - som ejer en sådan kritisk del af en virksomheds datainfrastruktur, reducerer dens fleksibilitet nødvendigvis.

Shopping rundt for databasefrihed

Og så har Salesforce ledt efter alternativer til Oracle. Selvom forsøg på at opbygge sin egen database er relativt nye, har Salesforce forsøg på at se på rivaliserende databaser foregået i årevis, senest med MongoDB. Som rapporteret øgede Salesforce netop sin investering i NoSQL-leder MongoDB med næsten 45.000 aktier, efter først at have investeret, mens MongoDB stadig var et privat selskab. Mellem de to investeringer repræsenterer Salesforce's MongoDB-investering 6 procent af dens institutionelle beholdninger, den næststørste investering, den har foretaget.

Salesforce har været en aktiv investor i en række startups gennem årene ved at bruge sådanne investeringer til strategisk at holde en puls på markedet (samtidig med at konkurrenter holdes ude). Med så forskellige investeringer som Twilio, Jitterbit og SessionM har Salesforce været en meget aktiv investor med titusindvis af millioner dollars pløjet i snesevis af virksomheder.

Set på denne måde er MongoDB-investeringen ikke noget stort.

Faktisk er Salesforce's MongoDB-investering en afrundingsfejl i MongoDBs nuværende markedsværdi på 1,9 milliarder dollars. Alligevel antyder det faktum, at SaaS-leverandøren valgte at lægge penge i en Oracle-databasekonkurrent, en interesse i at holde en fod fast plantet uden for Oracle-lejren. Det er heller ikke alene: MongoDB tæller mere end 6.000 kunder, hvilket indikerer bred interesse i at bevæge sig ud over Oracle til moderne applikationer.

Og alligevel peger Salesforce's database wanderlust på en anden database end MongoDB, der kan ødelægge Oracle's dominans.

En langsigtet flirt med PostgreSQL

Hvis Salesforce faktisk udvikler en hjemmelavet erstatning for Oracles database, kan den muligvis bygge den på PostgreSQL, har databasen Salesforce aktivt flirtet med siden 2012. I 2013 hyrede Salesforce Tom Lane, en fremtrædende PostgreSQL-udvikler. I det samme år hyrede det flere flere, og selv i dag kaldes PostgreSQL-erfaring til i snesevis af job, der annonceres på virksomhedens karriereside. Ligesom Facebook, Google og andre webgiganter har formet MySQL til at imødekomme deres aggressive krav til skala, kan Salesforce muligvis også forme PostgreSQL for at fravænne den fra sin afhængighed af Oracle.

Kunne Salesforce vælge at tilpasse MongoDB eller en anden NoSQL-database? Sikker på, men det er mere sandsynligt, at Salesforce ville ændre PostgreSQL, så det passer til dets behov end MongoDB, af nogle få grunde:

  • Selvom MongoDB er licenseret under en open source-licens (AGPL version 3), er det en licens, der rejser spørgsmålstegn om, hvorvidt Salesforce kunne ændre det og køre en offentlig tjeneste på toppen uden at bidrage med disse ændringer tilbage til MongoDB (som det sandsynligvis ikke er ønsker at gøre) eller betale MongoDB en hel del penge (også usandsynligt).
  • Mere vigtigt, mens MongoDB er en fremragende database (afsløring: Jeg arbejdede hos MongoDB i et par år), er det ikke så tæt på en erstatning for Oracle som PostgreSQL er. PostgreSQL er på ingen måde et drop-in erstatning for Oracles database, men en udvikler eller DBA, der er fortrolig med Oracle, finder PostgreSQL lignende.

Oracle hævder, at det ikke er bekymret, men DB-Engines databasepopularitetsrangering, som måler databasepopularitet på tværs af en række faktorer, burde give den pause. I årevis har PostgreSQL været stigende, selvom Oracle og MySQL (dets open source-database) er falmet. PostgreSQL er nu en stærk fjerdeplads med MongoDB lige bagved. Hvis du taler til både Silicon Valley-startups og enterprise-giganter, ser du hurtigt, at PostgreSQL har et "øjeblik", et som har foregået i årevis.

Det øjeblik kunne dog blive en seriøs bevægelse med en teknologi, der ligger lige som Salesforce bag sig. Hvis Salesforce sprang til PostgreSQL eller en variant deraf - eller endda hvis det lykkedes at opbygge en fuldstændig uafhængig, tilpasset database - ville det være et seriøst signal til resten af ​​Global 2000 om, at Oracle's æra med dominans er ved at være slut.