Programmering

FileMaker Pro: Enkel appudvikling, let skyinstallation

For ikke så mange år siden havde afdelinger tendens til at køre FileMaker-databaseapplikationer på desktops. I de senere år begyndte disse apps at flytte til internettet. I 2017 er desktop-apps mere eller mindre passé, og websteder mister terræn til mobile apps.

I betragtning af at FileMaker Inc. er et Apple-datterselskab, er det ikke overraskende, at FileMaker Platform nu har god support til iPads og iPhones med FileMaker Go-appen. Det er ikke en stor overraskelse over, at FileMaker kun understøtter Android med webapps, men det er skuffende. FileMaker har bekræftet, at de ikke har planer om at oprette Android-apps.

I 2017 er skyinstallation en enorm aftale. FileMaker Cloud tilbyder et lettere, mere skalerbart og mere fleksibelt alternativ til opsætning af din egen FileMaker Server, omend med tab af nogle PHP- og SQL-tilslutningsmuligheder. Det bevarer det samme gamle filbaserede databaseformat i stedet for at vedtage en reel serverdatabase, hvilket kan begrænse dets skalerbarhed. Det er i modstrid med den nuværende ånd af cloud (og server) applikationer. FileMaker kan etablere tovejsforbindelser til nogle eksterne SQL-databaser, men det løser ikke nødvendigvis skaleringsproblemet.

FileMaker-platformen består af udviklingsmiljøer, on-prem- og cloud-servere, iOS-apps og webklienter. De to udviklingsmiljøer, FileMaker Pro og FileMaker Pro Advanced, kan også fungere som stationære klienter og værter. Både FileMaker Pro Advanced og strippede IDE'er har Windows- og Mac-versioner, men igen er der ingen FileMaker Android-apps.

FileMaker

Hvad er nyt i FileMaker 16?

De af jer, der har fulgt FileMakers fremskridt, kan være interesseret i FileMaker 16s nye funktioner sammenlignet med FileMaker 15. I mobilitetsområdet tillader FileMaker 16 scripted animationer og overgange i FileMaker Go, signaturoptagelse, iBeacon og GeoFence support og brugerdefinerede papirstørrelser til udskrivning.

Til udvikling understøtter FileMaker 16 et hierarkisk layoutobjektvindue, som hjælper med at finde grupperede og indlejrede objekter, der tidligere var svære at nå. Det tilføjer "kort" til pop-up-dialoger i automatisk størrelse, udskrivning til PDF-filer, en bedre Windows UI, muligheden for at kopiere og indsætte værdilister under udvikling og understøtte variabler i datakildereferencer, hvilket gør åbning af FileMaker-filer mere lydhør. I FileMaker Pro Advanced er datafremviseren forbedret for bedre produktivitet.

I integrationsområdet tilføjer FileMaker 16 understøttelse af Curl- og JSON-dataudveksling, en prøveversion af FileMaker Data API, et Tableau-webdataforbindelse til FileMaker og eksterne script-trin i FileMaker Plug-in SDK. Af sikkerhedshensyn understøtter FileMaker 16 nu brug af OAuth 2.0 til ekstern godkendelse og åbning af sikkerhedscertifikater fra designmiljøet.

For skalerbarhed tillader FileMaker WebDirect nu 500 brugere. Det faktum, at 500 brugere er ret lave sammenlignet med de numre, du hører (~ 30.000 samtidige brugere pr. Websted) til PHP / MySQL (LAMP) -stakke, stammer sandsynligvis fra FileMaker-serverens arkitektur og brugen af ​​en filbaseret database.

Du ville tro, at FileMaker Cloud ville tilbyde flere brugerforbindelser end FileMaker Server for bedre skalerbarhed, men du tager fejl. Den maksimale FileMaker Cloud-licens, der tilbydes, er til 100 brugere, og det kræver det i det mindste en c4.xlarge AWS EC2-forekomststype, med en større forekomst mere sandsynligt at håndtere en tung belastning fra disse brugere.

FileMaker app og database basics

FileMaker organiserer sine filer i løsninger, der indeholder databasetabeller, layouts og scripts. Databasen kan relatere tabeller, der har fælles felter. Du kan have flere layouts til forskellige formål og formfaktorer. Normalt finder du ud af, at FileMaker-apps har formular-, liste- og tabelvisninger og ofte har tilpassede layout til desktop-, tablet-, telefon- og / eller internetbrug. FileMaker kan også generere enkle rapporter.

FileMaker tilbyder forskellige tilstande til forskellige aktiviteter såsom Gennemse, Find, Preview og Layout-tilstande. Find-tilstand tilbyder søgning på en hvilken som helst kombination af felter; du kan også sortere på en hvilken som helst kombination af felter. Find-tilstand vender tilbage til Gennemse-tilstand, når du har gennemført din søgeanmodning. Preview-tilstand er nyttig til at se, hvordan en rapport vil se ud, før den faktisk eksporterer, udskriver eller sender en e-mail til indholdet. Layout-tilstand giver dig mulighed for at designe eller ændre et eller flere layout.

FileMaker

Scripts giver dig mulighed for at automatisere trin i en FileMaker-app. Der er i øjeblikket omkring 100 forskellige mulige script-trin, der dækker grundlæggende operationer, programkontrologik og påkaldelse af eksterne operationer, såsom at køre en SQL-forespørgsel eller en AppleScript. Sammenlignet med de fleste andre app-buildere er FileMakers valg af script-trin lille. Ikke desto mindre er et begrænset sæt af muligheder i overensstemmelse med FileMakers mål om at muliggøre let udvikling.

I FileMaker Pro Advanced kan du fejle dine scripts såvel som bare at køre dem. FileMaker Pro Advanced giver dig også mulighed for at kryptere og dekryptere dine databasefiler, dokumentere dine databaseskemaer og bruge en masse andre funktioner, der er meget vigtige for udviklere, men ikke for almindelige brugere.

Du kan oprette en FileMaker-app fra eksisterende tabeller eller regneark ved at ændre eksisterende løsninger eller ved at opbygge en løsning fra bunden. Begyndere rådes godt til at starte med en eksisterende løsning (helst en startløsning), hvis man passer ordentligt til det problem, der løses, eller starte fra et eller flere regneark, hvis virksomheden har brugt dem. Du kan bogstaveligt talt trække en regnearkfil til FileMaker for at importere tabelskemaet og dataene.

Det er lidt sværere at starte fra bunden. Det er ikke så begyndere kan ikke start fra bunden i FileMaker, men mere at de har tendens til at producere klodset løsninger, fordi de ikke forstår data design eller UX design. Uanset hvor let FileMaker gør mekanikken til at lægge appskærmene ud, er der stadig behov for at strukturere dataene (det er en relationsdatabase, omend en enkel), designe en brugergrænseflade og brugeroplevelse (ofte udført på papir eller et whiteboard), gentage designet med brugerne, debug, teste og endelig implementere. Hvis "tredje normale form" lyder som om det kunne være navnet på et rockband, kan du måske have brug for rådgivning, i det mindste til dit indledende datadesign.

FileMaker Pro er en rimelig måde at opbygge en simpel iOS-app (baseret på FileMaker Go-klienten) på samme tid som desktop- og webapps. For at designe et layout til en iPhone eller iPad bruger du størrelsesindstillingerne i Layout-tilstand (se skærmen nedenfor). Du kan trække felter overalt, hvor du kan finde plads i layoutet, og du kan binde knapper til scripts. FileMaker Pro giver dig mere kontrol over formdesign end systemer, der begrænser dig til et flowlayout, men det kræver også, at du gør mere arbejde for at udøve denne kontrol.

FileMaker

Implementering af en FileMaker-app

Mens du kan være vært for en FileMaker-app fra din FileMaker Pro Advanced-udviklingsboks, skaleres den ikke godt - den er mest nyttig til test af nogle få brugere. I stedet skal du distribuere til FileMaker Server eller FileMaker Cloud. Bortset fra den åbenlyse forskel (FileMaker Server kører på din serverhardware, mens FileMaker Cloud kører på AWS-skyen), er der et par mindre åbenlyse forskelle mellem de to.

FileMaker Server understøtter stadig tilpasset PHP webpublicering; FileMaker Cloud gør det ikke. Det er ikke et stort tab, medmindre du allerede har en tilpasset PHP-webinstallation. FileMaker Server skal installeres og administreres; FileMaker Cloud gør det ikke. FileMaker Cloud kan ikke planlægge serverscript og mangler et par ESS-drivere (eksterne SQL-kilder), der ikke findes til Linux. Du kan skalere FileMaker Cloud op eller ned efter behov inden for rammerne af din licens for at optimere dine AWS-udgifter.

De fem mulige klienter til en FileMaker Server- eller FileMaker Cloud-implementering er FileMaker Pro og FileMaker Pro Advanced (Windows eller MacOS), FileMaker Go (iOS), webbrowsere (Safari, Chrome, IE og Edge) via FileMaker Web Direct og apps oprettet med iOS App SDK. Du kan blande og matche klienter, så længe du forbliver inden for din serverlicens.

FileMaker-priser og forudsætninger

FileMakers prisfastsættelse virker meget mere rimelig for mig nu, hvor du kan bruge den fra en browser uden at skulle købe en udviklingslicens. I betragtning af dens begrænsede skalerbarhed er det stadig meget et produkt til små og mellemstore virksomheder og enkeltafdelinger i større virksomheder, selvom det udfylder en niche i betragtning af dets generelle lethed at lære og brugervenlighed.

Jeg er lidt irriteret over FileMaker Go's hardwarekrav. Jeg har en perfekt brugbar ældre iPad, som jeg bruger til at læse e-bøger og teste iOS-software, og jeg er bestemt ikke usædvanlig i den henseende. Mange virksomheder stræber også efter at få mest muligt ud af ældre enheder. FileMaker Go 16 kræver en iPad Pro, iPad Air 2, iPad mini 4 eller iPhone 6s eller en nyere version. Undskyld mig? Det er uanstændigt.

Tilsvarende kræver FileMaker Pro og FileMaker Pro Advanced OS X El Capitan eller MacOS Sierra, men tillader ikke Yosemite eller ældre. Selvom det er lykkedes mig at holde mine Mac'er opdaterede, kan ikke alle det på grund af inkompatibilitet med specialiseret software. Helt ærligt lugter dette som FileMakers moderselskab, Apple, forsøger at bruge FileMaker til at sælge hardware. Jeg finder det utroligt kortsigtet og mangler respekt for kunderne.

Samlet set er FileMaker en let mulighed for at udvikle enkle apps, der knytter sig til en grundlæggende relationsdatabase, men den skaleres ikke godt på trods af sin nye AWS-skyimplementering.

—-

Koste: Gratis prøveperioder og uddannelsesrabatter er tilgængelige. Selvhostede FileMaker-teamserverlicenser spænder fra $ 888 pr. År for fem brugere ($ 14,80 / bruger / måned) til $ 8,748 pr. År for 100 brugere ($ 7,29 / bruger / måned) og kan konverteres til FileMaker Cloud på AWS. FileMaker Pro koster $ 329; FileMaker Pro Advanced koster $ 549.

Platform: MacOS eller Windows til udvikling af IDE og serverhosting, plus implementering til internettet, iPhone og iPad.