Programmering

Flash vs. HTML5: Den sidste stand

Tro det eller ej, Flash har stadig en glødende fanklub. Den engang så allestedsnærværende medieafspiller til browsere har taget sine klumper, takket i vid udstrækning sikkerhedsproblemer. Imidlertid forbliver diehards i Flashs hjørne i sin kamp med HTML5, på trods af følelsen af ​​at Flash kan være på rebene, da HTML5 fortsætter med at lukke eventuelle huller i funktionaliteten, den måtte have haft med sin proprietære forgænger.

Okkupere HTML5, en Facebook-side, der fremhæver sig selv som "Bevægelsen for at befri verden for HTML-purisme", er en sådan stikkontakt, der tager Flash's kappe op. Siden understreger, at det “ikke er en anti-HTML5-bevægelse, men snarere en modstand mod purisme, forudindtaget overherredømme og mobning af virksomheder.” Flash, siger Occupy HTML5, er modent. ”Det understøttes af alle større desktop-browsere. Det er stabilt, når det bruges korrekt. Hvis ikke, går det meget ned, ligesom enhver anden teknologi. ” Siden, der har mere end 700 likes, blev oprettet af den ivrige Flash-advokat Stephane Beladaci, der for nylig sagde, at han har planlagt at genstarte siden.

Flash “styrker nogle fantastiske oplevelser, der fungerer konsekvent på tværs af alle de store browsere på en måde, der ikke kan replikeres uden Flash-teknologi,” skriver Beladaci på Occupy HTML5 Facebook-siden. ”At fornemme forenklede udsagn om webteknologier gør Internettet mindre uddannet. På dette tidspunkt holder det internettet tilbage. ”

Men i de senere år har Flash været genstand for sikkerhedssygdomme, og browserudbydere, inklusive Apple, Google og Mozilla, er flyttet væk fra det. W3Techs, der udarbejder statistik over brugen af ​​webteknologier, rapporterer, at Flash kun blev brugt på 8 procent af webstederne, ned fra 10 procent for et år siden. For seks år siden blev Flash brugt på 28,5 procent af webstederne, da Steve Jobs skrev "Tanker om Flash", det åbne brev, hvori han citerede emner som sikkerhed, ydeevne og batterilevetid i meddelelsen om, at Apple ville forbyde Flash på sine iPhones.

Dødsfaldet

Denne beslutning af Jobs var dødsdommen for Flash, siger Shawn Drost, medstifter af Hack Reactor, der uddanner softwareingeniører i JavaScript.

”Hvor historien startede, er faktisk, at iOS, da den blev lanceret, ikke understøttede Flash og aldrig gjorde det,” siger Drost. "De kørte dybest set en kile, hvor hvert firma pludselig skulle have en ikke-Flash-version af deres websted for at få adgang til alle, der bruger iOS."

JavaScript er i mellemtiden blevet Flash's erstatning, siger Drost. ”Jeg tror ikke, at nogen virksomheder vil skrive nye Flash-applikationer fremover,” tilføjer han.

Værre er, at tilbageslagene for Flash fortsætter med at komme. Sidste måned udpegede Google HTML5 som den foretrukne rich media-mulighed i sin Chrome-browser frem for Flash Player.

Desuden er tilfælde, hvor Flash kunne ses som mere fleksible end HTML5, blevet mindre. Selv hvor HTML5 halter, er der fordele ved at løbe bagud.

For eksempel, mens Flash giver standardadgang til funktioner såsom kamera og filsystem, kræver HTML5 specifikke tilladelser, siger Drost. Dette kunne enten ses som et funktionsgab for HTML5 eller som et sikkerhedshul til Flash, som HTML5 lukker, bemærker Drost.

Flash har indtil for nylig tilbudt mere support til digital rettighedsadministration end HTML5, men dette er for det meste blevet løst undtagen i ældre browsere, tilføjer han.

Flashværktøj er stadig overlegen

Selvom Flash muligvis er i tilbagegang, forsvinder den ikke snart. Selvom det er en modstander, ser Drost stadig Flash hænge rundt i nogen tid. For det første tilbyder Flash et meget bedre forfattermiljø med Adobes Animate CC end noget, der er udviklet i HTML5-verdenen, siger han.

”Der er ingen parallel i HTML5. Så måske vil arven fra Flash fortsætte, og Flash, som forfattermiljøet stadig i dag kan eksportere HTML5, ”siger han.

Adobe på sin side har taget HTML5 til sig. Virksomheden omdøbte sit Flash Professional-værktøj Animate CC og udpegede det som et værktøj til udvikling af HTML5-indhold, mens det fortsatte med at understøtte udviklingen af ​​Flash-indhold.

"Mens standarder som HTML5 vil være fremtidens webplatform på tværs af alle enheder, bruges Flash fortsat i nøglekategorier som webspil og premiumvideo, hvor nye standarder endnu ikke er fuldt modne," sagde virksomheden i slutningen af ​​sidste år.

Adobe tilbød så langt tilbage som 2010 sin egen HTML5-videoafspiller-widget baseret på Kaltura open source-biblioteket.

Relaterede artikler

 • Gratis kursus: Kom godt i gang med AngularJS
 • 7 grunde til, at rammer er de nye programmeringssprog
 • MEAN vs. LAMP for fremtiden for programmering
 • Hent: Den professionelle programmørs guide til forretningsoverlevelse
 • Hent: 29 tip til at lykkes som en uafhængig udvikler
 • 13 fantastiske rammer til Node.js
 • 7 dårlige programmeringsideer, der fungerer
 • 7 programmeringssprog, vi elsker at hade
 • 9 dårlige programmeringsvaner, som vi i hemmelighed elsker
 • 21 varme programmeringstendenser - og 21 bliver koldt
 • 22 fornærmelser, som ingen bygherrer ønsker at høre
 • De 13 udviklerfærdigheder, du har brug for at mestre nu