Programmering

HTML5-logo og WHATWG HTML-navngivning

Jeg bloggede for nylig på Recent HTML5 Links of Interest og diskuterede Chromes meddelelse om, at de havde til hensigt at droppe støtte til videokodec H.264 i tagget (se også kommentarsektionen i dette indlæg), Modernizrs dækning af ikke-detekterbare HTML5-funktioner, People of HTML5-serier og HTML5-skabeloner. Selvom dette indlæg blev offentliggjort for mindre end to uger siden, har der været mere markant udvikling i HTML5-nyheder siden da, og jeg dækker nogle af disse historier her.

HTML5-logo

World Wide Web Consortium (W3C) udgav et HTML5-logo i forskellige stilarter og formater, men med det samme generelle præsentationstema. Ian Jacobs interview med Michael Nieling og FAQ om HTML5-logoet giver yderligere baggrundsinformation om dette logo, ideer bag dets oprettelse og motivationer til dets oprettelse. Der har været betydelig entusiasme i blogsfæren med hensyn til HTML5-logoet, men der har også været skeptikere. Ian Jacobs behandler nogle af bekymringerne i HTML5-logosamtalen.

Den vigtigste HTML5-logo-side giver mulighed for at downloade de forskellige logo-repræsentationer (sort / hvid, orange / hvid, med eller uden "HTML", SVG, PNG, forskellige opløsninger osv.). Et par af logoerne som leveret af W3C vises derefter.

W3C leverer ikke kun selve HTML5-logoet i forskellige formater, men det giver også ikoner, der repræsenterer forskellige teknologiklasser. HTML5-logosiden har et afsnit, hvor hvert af disse otte ikoner kan klikkes på for at se en kort beskrivelse af, hvad ikonet repræsenterer. Ideen er, at disse ikoner kan føjes til HTML5-loggen enten lodret eller vandret for at repræsentere, hvilken "HTML5" -funktion et bestemt websted understøtter. Her er de ikoner med beskrivelser, der er endnu mere korte end dem på HTML5-logosiden.

Semantik / struktur

Offline og opbevaringsklasse

Enhedsadgang inklusive geografisk placering

Forbindelse

Audio / Video / Multimedia

Grafik / effekter / 3D

Ydeevne og integration (inklusive XMLHttpRequest 2)

CSS3 og Web Open Font Format (WOFF)

Licensen kræver tilskrivning, og som nævnt ovenfor tilskrives HTML5-logoerne vist i dette indlæg til World Wide Web Consortium.

WHATWG: HTML er den nye HTML5

Der var allerede en vis forvirring omkring HTML5-logoet som beskrevet i Gavin Clarke's artikler W3C tackler HTML5-forvirring med um, mere forvirring, og W3C undskylder for HTML5-brandforvirring. Det hjælper sandsynligvis ikke ting, at den samme uge, hvor et HTML5-logo blev afsløret med "5" som dets centrale definerende funktion, meddelte Web Hypertext Application Technology Working Group (WHATWG), at de dropper "5" i blogindlæg HTML er den nye HTML5. I dette indlæg henviser Ian Hickson til en meddelelse fra december 2009, hvori han sagde:

Jeg tjekkede lige ind en ændring, der flytter WHATWG fra at arbejde på

versionerede specifikationer ("HTML5") til bare at arbejde på teknologi uden

forsøger at versionere det ("HTML").

WHATWG opretholder nu en HTML-levestandard. Så hvordan er W3Cs HTML5-specifikation relateret til WHATWGs levende HTML-standard? Det bedste svar kan leveres af WHATWG HTML-specifikationens sektion "Introduktion", der behandler spørgsmålet Er dette HTML5? (Jeg har tilføjet vægt):

Kort sagt: Ja.

Mere lang: "HTML5" er på forskellige tidspunkter blevet brugt til at henvise til en lang række teknologier, hvoraf nogle stammer fra dette dokument, og andre kun nogensinde har været tangentielt relateret.

Denne specifikation definerer faktisk nu den næste generation af HTML efter HTML5.

HTML5 nåede sidste opkald på WHATWG i oktober 2009, og kort tid efter begyndte vi at arbejde på nogle eksperimentelle nye funktioner, der ikke er så stabile som resten af ​​specifikationen.

Forholdet mellem WC3 og WHATWG og deres respektive forhold til HTML kan være en kilde til forvirring. En god oversigt over disse to grupper og deres forhold til hinanden og til HTML og andre webteknologier findes i Dykke ned i HTML5: Hvordan kom vi her? der beskriver de indviklede forhold mellem HTML5, WC3 og WHATWG. Indlægget Genopfinde HTML beskriver beslutningen i slutningen af ​​2006 om at få W3C og WHATWG til at samarbejde om "HTML5" (Web Applications 1.0).

Et andet interessant indlæg til læsning om, hvad der udgør "HTML5", er det kortfattede indlæg HTML5 Kort: i et par afsnit. Indlægget HTML5 - hvad er det, og hvad ligger der i det for mig? opsummerer observationer og konklusioner trukket af "bare en anden softwareingeniør" med hensyn til hvad HTML5 er.

De "små ting" i HTML5

Indlægget Falling for HTML5: Finding Love in the Little Things er et resumé af de "små ting" i HTML5, som Felicity Evans mener "vil gøre en verden til forskel i den måde, jeg koder dag-ind, dag-ud." Hun dækker HTML5-fremskridt såsom blokniveau element, form pladsholdere og <sektion> element.

Konklusion

Ligesom nogle virksomheds-Java-udviklere glæder sig over deres "overlegenhed", når de ved, at det er Java EE snarere end J2EE, ser det ud til, at dette er en mulighed for den samme type personligheder til at glatte, når de ved, at det nu kun er HTML snarere end HTML5. Selvfølgelig er der logoet med den fremtrædende "5", der lige er begyndt. Dens hovedsides URL inkluderer ikke et "5" (//www.w3.org/html/logo/), men logoet gør det.

Logoet med "5", specifikationen uden versionering og Google Chromes nedbrydning af support til H.264 i sin element betyder alle, at webudviklingsmiljøet forbliver i en overskuelig fremtid, som det altid har været: inkonsekvent support på tværs af flere browsere vil kræve, at udviklere bruger funktionsdetektering, yndefuld nedbrydning og andre nu almindelige webudviklingstaktikker, når de vedtager HTML5-funktioner.

Denne historie, "HTML5 Logo og WHATWG HTML Naming", blev oprindeligt udgivet af JavaWorld.