Programmering

At starte en virksomhed som en open source-konsulent

Softwareudviklere, der ønsker at tjene til livets ophold i open source, overvejer ofte at blive uafhængige konsulenter. Dette råd fra to succesrige udviklere kan hjælpe dig med at komme i gang.

Efter et langt fravær mødtes to programmerervenner på en fest. En erklærede stolt: "Jeg har arbejdet for mig selv som computerkonsulent!" Den anden kiggede på sit visitkort med blækket næppe tørt på "John Smith & Associates." Og spurgte: "Hvornår blev du fyret?"

Jeg hørte først den vittighed (det er en vittighed?) I 1980'erne, da jeg blev aktiv i CompuServe's Computer Consultant Forum. Det er lige så sandt i dag. Det tager mere end et visitkort og et websted at gøre det som en konsulent - en rigtig konsulent, ikke nogen, der krypterer for at generere indkomst, mens de leder efter et "rigtigt job" - og få af disse regler er ændret. Men mange af de grundlæggende gentager (jeg ville ønske, at jeg havde en dollar for hver gang jeg har svaret, "Skal jeg opkræve klienter for rejsetid?"), Især når økonomien tvinger os til at revurdere, hvad vi vil gøre med vores liv.

Det er en af ​​grundene til, at sidste uges Open Source Bridge-konference, der blev afholdt i Portland Oregon, havde mere end en session om open source-forretningen. Brian Jamison, der grundlagde Open Sourcery i 2004 (nu 24 personer), talte om "Hvordan man tjener en open source, der lever uden at påtage sig investorer eller sælge din sjæl," og Nate Aune delte "Hvordan man bygger en vellykket open source softwarekonsultation firma "baseret på hans erfaringer med Jazkarta, firmaet i Boston-området, han grundlagde i 2004, som nu beskæftiger tre fuldtidsansatte og ti underleverandører.

De gentog mange af de samme punkter, hvoraf de fleste havde mindre at gøre med at drive en open source-virksomhed end med Computer Consulting 101-reglerne. Det giver perfekt mening, da dit specialiseringsområde er irrelevant, hvis du ikke kan markedsføre eller betale dine regninger til tiden. Så jeg kunne skrive et helt blogindlæg om "de 19 ting, du burde vide, før du hænger din rådgivende helvedesild op" (og med enhver provokation skal jeg), såsom at omfavne krise, hvorfor ikke at lytte til dine venner og familie og finde en måde at differentiere din forretning fra andres.

Men jeg vil fokusere på de punkter, som disse fyre gjorde om at leve i open source. Eller du bliver cranky, da det var det, jeg lovede i titlen.

En unik egenskab ved at drive en open source-virksomhed er for eksempel, at konsulenter ofte bliver bedt af potentielle kunder om at forsvare open source-valg. "Kend FUD [frygt, usikkerhed og tvivl]. Elsker FUD," rådgiver Jamison, der siger, at disse mennesker papegøjer unøjagtigheder, de hører fra andre leverandører. Men argumenter ikke for tekniske fordele; det er en ubrugelig indsats. I stedet foreslår han: "Bed dem om at stille det samme spørgsmål om det lukkede spørgsmål, som de overvejer." Det vil sige, din potentielle kunde kan spørge: "Hvordan kan du bruge et open source content management system [CMS]; skal du ikke bekymre dig om sikkerhed?" sandsynligvis fordi en af ​​dine konkurrenter vinkede det som et rødt flag. Foreslå kunden, at hun spørger den anden sælger: "Hvordan ved du, at de produkter, du bruger, er sikre, når ingen andre end sælgeren ser på det?" Siger Jamison. "Normalt vinder open source, whaddya ved. ... [Denne metode] lægger bare problemet i seng."

Det betyder ikke, at du skal ignorere, hvad der sker i proprietære softwarecirkler. "Det vil være nødvendigt for dig at interagere med Kool-Aid, der drikker Microsofties," siger Jamison. Først fordi "Nogle gange sparker deres teknologi røv." Og også fordi du skal forstå, hvor deres smertepunkter og frustrationer er. Du kan bruge disse konkurrenters frustrationer i din egen markedsføring; "Slip dem i en samtale," tilføjer Jamison.

Traditionelt understreger rådgivning om "hvordan man markedsfører" netværk og mund-til-mund henvisninger. Det gælder naturligvis også for open source-udviklere, fordi anbefalinger fra glade kunder altid er den bedste måde at få nye på. Der er dog et par marketingressourcer, der er særegne for open source-samfundet eller i det mindste understreget i open source-kredse: selve samfundet. Fordi open source-samfund tilskynder til samtale og samarbejde, kan din tilstedeværelse som en autoritativ, hjælpsom og kyndig ressource drive din virksomhed.

Aune anbefaler, at du holder foredrag gratis, hvilket kan skabe interesse for, hvad du laver. For eksempel har han holdt flere foredrag om "Sådan bruges Plone til nonprofitorganisationer", hvilket førte til masser af arbejde. Men han påpeger, at kundeemnerne ikke nødvendigvis kommer fra folk ved samtalen eller fra dem, som du uddelte visitkort til. "Hvad du bruger tid på, er hvad der kommer tilbage til dig," siger han. At "få forretning ved at dele din viden" forudsætning ikke er unik for open source - det er sådan, jeg skiftede over fra computerkonsulent til forfatter - men (min bemærkning her) det er endnu mere meningsfuldt for en start-up open source-konsulent, der har at demonstrere ekspertise. "Hvis du er iværksætter og ikke har en blog ... gør det med det samme," siger Aune.

Det er vigtigt at være en velopdragen open source-borger, være en del af det større økosystem, selv når du konkurrerer med andre open source-udviklere, der også arbejder med de samme teknologier. ”Vi arbejder sammen, men vi skal hver især gøre vores del for at holde samfundet sundt og levende,” understreger Aune. Så skriv dokumentation, tjen på tavlen til dit projekt, organiser brugergrupper, bidrags kode.

Aune foreslår også, at så snart du har råd til det, skal du sponsorere en sprint eller anden community-aktivitet - og få dit firmalogo på arrangementsprogrammet. "Jeg har været i omkring 20 sprints. Det er et af de mest interessante aspekter ved at være en del af et open source-samfund," siger han. Andre fordele: det er en fantastisk måde at rekruttere entreprenører og finde de rigtige personer til at ansætte, da du ser, hvordan folk arbejder i en intens kodningssession i løbet af et par dage, og du ser, hvordan de interagerer med andre. Mere end 70% af dem, han har rekrutteret, er mennesker, der arbejdede på en sprint. ”Hvem ved, ved den næste sprint kan han måske lede efter dig.

Men du behøver ikke gå helt alene. I Portland, Oregon, for eksempel, er der en organisation kaldet Portland Open Source Software Entrepreneurs, som Jamison tilhører. Hvis der ikke er noget lignende i dit område, skal du starte en. Men det behøver ikke at være specifikt for open source. Aune sluttede sig til Independent Computer Consultants Association, da han først kom i gang, og rapporterer, at de erfaringer, han lærte fra andre, mere erfarne konsulenter, gjorde en enorm forskel.

Det ser ud til at være et særpræg for både Jamison og Aune, at med Jamisons ord "Vi drikker vores egen champagne." Det vil sige, at begge virksomheder byggede deres infrastruktur på open source, og de arbejder hårdt for kun at bruge open source-software. Der er et par undtagelser; Aune kører for eksempel QuickBooks, fordi det er det, hans revisor insisterer på. En anden fordel ved at bruge open source-forretningsapplikationer er selvfølgelig, at de er gratis - og hver opstart er spændt på kontanter.

Apropos kontanter ... "Open source-folk kan være ubehagelige med 'fortjeneste'," siger Jamison, selv når de driver en virksomhed. Men, forklarer han, hvad vi mener at sige er det grådighed- ikke profit - er modsætningen af ​​open source-filosofien. "Fortjeneste er god; grådighed er dårlig." Det er okay at være billig, understregede han; faktisk er det sandsynligvis nødvendigt. Efter Jamisons opfattelse, jo pænere kontoret er, jo mindre chance har en opstart for succes. "Klapborde er et godt tegn," tilføjer han og antyder, at enhver ny konsulentvirksomhed bliver i sine "afgrundige" kontorer, indtil den er klar til at springe ud af dørene. "Denne billighed er nu indbygget i vores firma, og hvis du har behandlet os, ved du det," siger Jamison.

Hver ny konsulent tilbydes muligheder, som skal afvises, påpeger Jamison. Det kan skyldes, at den tidlige konsulentoptagelse vil føre til specialisering, du ikke er ligeglad med; hvis du skriver en iPhone-app, bliver du for altid mærket som iPhone App Guy. Du skal lære at sige nej, uanset hvor svært det er at gøre det, siger Jamison. Sig nej til tilbud om at arbejde for svedkapital, for at krybe fra kunder for at sænke din pris. Og i open source-termer: "Vi må sige nej til at arbejde med Microsoft-teknologi," tilføjer han. "Vi startede ikke dette firma til at arbejde med frickin 'Microsoft-teknologi."

Disse forslag er selvfølgelig ud over det grundlæggende i Consulting 101, og der er meget at lære inden for det domæne alene. Men jeg har det som om Aunes og Jamisons forslag giver nyttige råd til enhver open source-udvikler, der spekulerer på, hvordan det ville være at bryde ud og starte sin egen virksomhed. Har du yderligere tip til at dele?

Denne historie, "At starte en virksomhed som en open source-konsulent" blev oprindeligt udgivet af JavaWorld.