Programmering

Microsoft vendte skibet i 2014

Vi alle har spekuleret i årevis, om et kæmpe, balkaniseret selskab som Microsoft kunne trække sig ind i den sky-centrerede æra efter pc uden at kollapse af sin egen vægt.

Den lange march er kun begyndt. Men på trods af et par snubler kan Redmond lykønske sig med de store fremskridt i år.

Smart sky bevæger sig

Microsofts forskellige SaaS-, IaaS- og PaaS-tjenester kombinerer hinanden for at danne nr. 2 skyen bag Amazon Web Services. Hvorfor Microsoft over Google? For det første har Google ikke engang droppet tip om sin cloud-indtjening i år. Det eneste skøn, jeg kan finde, kommer med tilladelse til Technology Business Research, som gætter på, at Google vil ramme $ 1,6 milliarder dollars - i modsætning til Satya Nadellas påstand om, at Microsoft får $ 4 milliarder i skyindtægter i 2014.

Ifølge Microsofts seneste kvartalstal steg kommerciel cloudomsætning med 128 procent. Som sædvanlig giver Microsoft få spor om, hvilke tilbud der øger omsætningsvæksten, men Office 365 viser næsten helt sikkert vejen.

For at være klar er Office 365 ikke rigtig et cloud-tilbud. I sin kerne er Office 365 downloadbar fatware, der sælges ved abonnement og er forbundet til Exchange-, SharePoint- og Lync-servere, der drives af Microsoft i dets cloud-datacentre. Pointen er, at Microsoft ser ud til at gøre overgangen fra licens til abonnement uden at dræbe sin kontant ko. Det er et ganske hattrick og sætter Microsoft i en god position for en bæredygtig SaaS-fremtid.

Hvad angår Azure-skyen, har Redmond investeret milliarder i cloud-datacenterinfrastruktur og fører an i hybrid cloud med øget integration planlagt mellem Windows Server / System Center og Azure-skyen. Derudover har virksomheden udbygget tjenester på Azure i et hektisk tempo.

Nogle bemærkelsesværdige Azure-tilføjelser, der blev lanceret i år, omfattede NoSQL-databasen Azure DocumentDB; det skybaserede Visual Studio Online; katastrofegendannelse i form af Azure Site Recovery; og Azure Stream Analytics og Event Hubs til hændelsesbehandling. Derudover gør nye forbedringer af Azure Active Directory og Azure SQL Database det lettere for kunder at flytte lokale applikationer til skyen.

Måske har den mest betydningsfulde fremgang imidlertid været i Azures aggressive support til open source-teknologier.

Kærlig open source

Jeg var på pressekonferencen, hvor Satya Nadella introducerede "Microsoft [hjerter] Linux" -meme til generel foruroligelse. Denne kærlighedserklæring gælder for Azure, som understøtter CentOS, Suse, Ubuntu og senest CoreOS. En reporter spurgte om Red Hat, og Nadella svarede, at det hele var op til Red Hat - han ville også gerne støtte det selskabs Linux på Azure.

Microsoft Server og Tools-folk deler muligvis ikke denne entusiasme, men Azure er et andet dyr. Det har brug for kunder. Store skyinstallationer har tendens til at bruge Linux. Hvad er Microsofts mulighed - at sende brugere til en anden sky?

Mere bredt skal Microsoft understøtte open source, fordi det er blevet centrum for nutidens hurtige udvikling af virksomhedsteknologi. Hop på det nye eller blive efterladt er bydende nødvendigt: Når open source-projekter eller produkter får trækkraft, skal cloududbydere tilbyde support eller opbygge tjenester baseret på dem. I år så Microsoft hoppe på Docker- og Kubernetes-vognen samt meddele, at de arbejdede på at skabe en indbygget Docker-container til Windows.

Måske den største milepæl i open source i år kom i sidste måned, da Microsoft open-sourced hele server-siden. Net stack. Ja, dette var længe forsinket, men Microsoft siger, at det endnu ikke er færdigt og vil "samarbejde dybt" med Xamarin for at åbne .Net-klientsiden.

Windows, mobil og mere

Det er lidt tidligt at fortælle, men det ser ud som om Windows 10 vil være til Windows 8, hvad Windows 7 var for Vista - en velkommen lettelse. På skrivebordet vender Start-menuen tilbage, og den flisebelagte Metro-grænseflade forsvinder, mens Metro fortsætter på tablets og telefoner, hvis apps igen kan køre på Windows 10-skrivebordet. Woody Leonhard, en af ​​Microsofts mest højlydte Windows-kritikere, har store forhåbninger til Windows 10.

Lille håb er bevis for Microsofts mobilvirksomhed. Tidligere denne måned karakteriserede Galen Gruman Windows Phone som at være fanget i "en nedadgående spiral - uden et stærkt underliggende operativsystem kan udviklere ikke oprette overbevisende apps. Uden en rimelig markedsandel opretter udviklere ikke rimelige apps, selvom operativsystemet understøtter dem. "

Det ene mobile lyspunkt har været Surface Pro 3, som korrigerede nogle af svaghederne i tidligere versioner. Ifølge Microsoft hjalp den nye model med at få Surface-indtægterne til $ 908 millioner i det første regnskabsår i FY15.

Det tal er lidt paradoksalt. Microsofts skarpeste træk har været i skyen, men hidtil ligger skyindtægter kun lidt foran indtægterne fra en så-så bærbar / tablet. Men hej, vi glemmer ofte, at vi stadig er i begyndelsen af ​​skyrejser. I år på virksomhedssiden gjorde Microsoft et godt stykke arbejde med at pege tingene i den rigtige retning.