Programmering

Windows 8 anmeldelse: Ja, det er så slemt

Vi har undersøgt og dissekeret betaversioner af Windows 8 i næsten et år. På den tid er nogle få træk blevet tydeligt klare. Først og fremmest, uanset hvad du synes om Windows 8s design, er det en tårnhøj teknisk præstation: Microsoft formåede at boltre en meget dygtig, moderne, berøringsvenlig grænseflade (jeg holder fast ved at kalde det Metro indtil videre) på en stalwart ( nogle vil sige stodgy) arbejdshest, der kommer med et produkt, der er kendt for mere end en milliard brugere og fremadrettet på samme tid. Det er en virkelig bedrift.

Men nogle gange værdsættes kun ingeniørernes præstationer. Fra brugerens synspunkt er Windows 8 en fiasko - en akavet uheld, der trækker brugeren i to retninger på én gang. Brugere tiltrukket af den nye berøringsvenlige Metro GUI kan ikke lide det gamle berøringsfjendtlige skrivebord nedenunder. På samme måde vil brugere, der stoler på det traditionelle Windows-skrivebord, ikke lide at skulle navigere i Metro for at finde indstillinger og apps, som de intuitivt finder i Windows 7. Microsoft har flyttet osten.

[Se hvordan Windows 8 stabler op mod Apples OS X Mountain Lion i vores sammenligning af dødsmatch. | Windows 8 er her! kan hjælpe dig med at blive klar med Windows 8 Deep Dive PDF-specialrapporten, der forklarer Microsofts dristige nye retning til Windows, den nye Metro-grænseflade til tablet- og desktop-apps, overgangen fra Windows 7 og mere. | Hold dig ajour med de vigtigste Microsoft-teknologier i vores Technology: Microsoft-nyhedsbrev. ]

Nu hvor Windows 8 er ankommet (i dag for MSDN- og TechNet-abonnenter og i morgen for Microsoft Partner Network-medlemmer og volumenlicenshavere), kan de barske analogier - "Windows Frankenstein", "Dr. Jekyll og Mr. Hyde-operativsystemet" - muligvis anvendes endeligt. Mens Windows 8 arver mange af fordelene ved Windows 7 - administrationsevnen, sikkerheden (plus integreret antivirus) og den brede kompatibilitet med eksisterende hardware og software - tager det en økse til brugervenlighed. De forsinkede, begrænsede, ofte spændte Metro-apps hjælper ikke.

I denne gennemgang af den endelige RTM-version af Windows 8 vil jeg ikke genoverveje, hvad der er kommet før; næsten alt, der er diskuteret i min gennemgang af Release Preview og i min Consumer Preview review, står stadig. Der er ingen Start-knap på skrivebordet, og de værktøjer, der formåede at pode Start på ældre betaversioner, fungerer ikke med den endelige RTM Win8. Den nye Metro Start-skærm forbliver ubarmhjertigt todimensional med vendende fliser, der ligner lysdioder på Vegas Strip. At flytte fra Metro til skrivebordet og tilbage igen, især på en stor og berøringsberøvet skærm, får dig til at nå frem til Dramamine.

Jeg kan bekræfte efter måneder i skyttegravene og tale med mange hundreder af testere, at enhver, der definerer "ægte arbejde" som at skrive og mouse ikke kan lide Windows 8 en smule. Lad os tage det som en given og gå videre derfra.