Programmering

Brasilien truer med at lukke Google.br

Føderale anklagere i Brasilien truer med at tvinge Google Brasilien til at lukke ned og betale bøder for manglende overdragelse af kundeoptegnelser som led i efterforskning mod pædofile.

Brasilianske myndigheder efterforsker mennesker, der muligvis har misbrugt Orkut, et socialt netværk, der ejes af Google Inc., og har bedt Google Brasilien om at videregive oplysninger om Orkut-brugere.

Google Brasilien hævder dog, at det ikke kan tilbyde sådanne data, fordi det ikke har adgang til det. ”Google Brasil er ikke vært for hverken Orkut-databasen eller oplysninger om dets brugere,” sagde en talsmand fra Google i en erklæring. I stedet gemmes og administreres Orkut-brugerinformation af Google Inc. i USA

Mandag indgav Google et andragende til de brasilianske domstole, hvori de anmodede om, at der blev udpeget en uafhængig ekspert til at verificere, at Google Brasilien faktisk ikke har de oplysninger, som anklagerne søger. ”Google Inc. er overbevist om, at ekspertens fund vil overbevise den brasilianske anklager, der fortsætter med at true handling mod Google Brazil, om at Google Brazil ikke har de ønskede oplysninger,” sagde talsmanden i erklæringen.

Tirsdag indgav den føderale anklagemyndighed en sag med anmodning om, at Google Brazil blev tvunget til at lukke og betale en daglig bøde, der kunne beløbe sig til så meget som 130 millioner real ($ 61 millioner) for ikke at videregive de anmodede oplysninger om brugere.

Menneskerettighedsgrupper og anklagere i Brasilien hævder, at fordi Google opererer ud af Brasilien, skal det overholde de lokale love og bør være tilgængelige via det lokale kontor. Indtil for omkring 60 dage siden havde Google Inc. ikke en juridisk repræsentant i Brasilien, som de lokale myndigheder kunne kontakte med anmodninger om oplysninger.

Google Brasilien har også tidligere afleveret brugerdata. En brasiliansk socialite sagsøgte Google Brazil for at have hostet ærekrænkende indhold om hende på Orkut. Hun anmodede om data om Orkut-brugerne, og Google Brazil sagde, at på trods af ikke at have adgang til Orkut-servere, kontaktede det Google Inc. og fik dataene, inklusive IP-adresser (Internet Protocol). Google Brasilien gav socialisten dataene ifølge retlige dokumenter. Socialites advokat har omkring 40 lignende sager i gang, og i mange af dem bad Google Brazil Google Inc. om lignende data og modtog dem.

Brasilianske anklagere har også afsløret, at de har fremsat lignende anmodninger om information til andre multinationale selskaber med datterselskaber i Brasilien, herunder Yahoo og Microsoft, som begge har overholdt.

Orkut var det mest besøgte websted i Brasilien i juli og tiltrak 9,6 milliarder sidevisninger den samme måned, ifølge IBOPE / NetRatings, et joint venture mellem det brasilianske institut for offentlig mening og statistik og NetRatings. Omkring halvdelen af ​​webpopulationen i Brasilien bruger Orkut.

Men webstedets popularitet har tiltrukket nogle uhyggelige anvendelser. Det er vært for mere end 3.000 profiler af og 1.200 pædofile samfund, ifølge den brasilianske menneskerettighedsorganisation SaferNet. Siden januar har menneskerettighedsgrupper i Brasilien modtaget mere end 100.000 klager over menneskerettighedsforbrydelser på Orkut, som også bruges til at sælge stoffer og våben.

Regeringens adgang til online brugerdata er blevet et ømt emne i nogle regioner i verden. Da Google lancerede en version af sin søgemaskine, der er hostet i Kina og overholder kinesiske censurlove, begyndte den at gemme søgeregistreringer for webstedet uden for Kina for at forhindre regeringen i at få adgang til dataene uden Googles samtykke.

I Brasilien sigter Google mod at være så samarbejdsvillige i undersøgelsen som muligt og samtidig omhyggeligt afveje brugernes interesser, sagde det.

(Robert McMillan i San Francisco bidrog til denne rapport.)