Programmering

Gammel software: IT's frelser og svøbe

Nogle virksomheder - som Apple - synes at tro, at ældre versioner af deres software simpelthen forsvinder fra verden, når nye versioner frigives. Ikke alene er det ikke tilfældet i dag, det er detaldrig været sandt.

Mainframes, der kører missionskritiske Cobol-apps, varer den dag i dag i større virksomheder og regeringer. AS / 400 grønne skærme er stadig i brug i stort antal. Windows XP-baserede salgssteder er overalt. En gammel Commodore Amiga kører stadig varmen og AC til et skolesystem. DOS-systemer er stadig i brug over hele kloden. Jeg tvivler på, at vi vil se udryddelsen af ​​Windows XP inden for de næste 30 år.

Meget da vi gerne vil vifte med en tryllestav og have alt magisk opgraderet til den nyeste version uden besvær eller problemer, vil det ikke ske. At ignorere denne betydningsfulde virkelighed, hverken fra leverandør- eller kundeperspektiv, gør ingen noget godt - det maler os ofte i hjørner.

Enhver, der har brugt nok tid på IT, er bekendt med fænomenet, der manifesterer sig som en række individuelle mindre problemer, der danner en kollektiv vejspærring på tværs af en tilsyneladende ligetil vej. Et almindeligt eksempel ville være uoverensstemmelsen mellem den browser, du bruger i øjeblikket, og den webbaserede administration UI, du forsøger at få adgang til, hvor klienten ikke har den rigtige version af Flash installeret eller har brug for opdaterede plug-ins for at til at fungere - eller i værste tilfælde, hvor Web UI overhovedet nægter at fungere, medmindre en ældre version af browseren kører.

Hvis alt hvad du vil gøre er at ændre en mindre indstilling, der skal tage et minut eller deromkring, kan de 10 eller 20 minutter med downloads og opdateringer, der kræves for at komme derhen, være vanvittige. At skulle bygge en hel VM med gammel software for at komme dertil er uendeligt værre.

Så er der det uheldige antal midgrade- og enterprise-hardware- og softwareløsninger, der er afhængige af nu gamle klientpakker for at udføre enhver styring eller administration. Ideelt set er firmwareopdateringer tilgængelige, der letter disse begrænsninger, men det er bestemt ikke altid tilfældet.

Der er mange infrastrukturer, hvori kritiske komponenter i det mindste er flere år gamle og fungerer perfekt, men som fabrikanten har forsømt eller ”afleveret”. I nogle tilfælde kan de kun vedligeholdes via en Windows XP-kasse, der kører IE6 og Java 5. I mange tilfælde er de dyre, branchespecifikke værktøjer såsom produktionsudstyr, miljøkontrolsystemer, sikkerhedssystemer eller andre løsninger, der ikke er lette eller billigt udskiftet.

Det er ikke ualmindeligt at se ældre Windows XP, Windows 2000 og endda Windows NT-systemer, der kører software til produktionskontrol. Softwaren kører typisk kun under disse versioner eller kræver ledsagende software, der på samme måde er begrænset.

Alle ved, at dette er en forpligtelse, men opgradering af systemet kan være umuligt bortset fra en vild dyr engrosopgradering af en hel produktionslinje, eller det kan koste titusinder eller hundreder af dollars at bruge på softwarelicenser. Når man står over for et valg mellem at vedligeholde et par ældre systemer eller erstatte perfekt funktionel hardware og software, vil bønnetællerne næsten helt sikkert vælge det førstnævnte. Ergo, Windows 2000-boksen bliver "løst" regelmæssigt.

Faren kommer i spil, når softwareleverandører holder op med at gøre ældre softwareversioner tilgængelige. Jeg taler ikke nødvendigvis om operativsystemer, men andre grundlæggende elementer. Når en softwareleverandør henter gamle udgivelser fra sine downloadwebsteder, tvinger det administratorer, der prøver at genopbygge et ældre system til at se andre steder efter disse pakker, normalt fra ikke helt troværdige kilder. Efterhånden som tiden går, bliver dette problem kun værre. Hvis ældre versioner ophører, ville det være meget sikrere for en leverandør at levere verificerbare, helt ikke-understøttede downloads af disse udgivelser end at fjerne dem helt og tvinge folk til at ty til tvivlsomme kilder.

Et andet problem er overivrige sikkerhedsrestriktioner, der effektivt blokerer for, at visse værktøjer fungerer. Java 7 og Java 8 blokerer for eksempel ikke-tillid til SSL-certifikater, så hvis du prøver at få adgang til en intern Java-baseret styringsapp via browser med et selvsigneret certifikat, skal du springe gennem en masse bøjler for at få der. Nogle gange er den eneste mulighed at nedgradere din Java-version, som typisk skruer op for andre apps. Du er forbandet, hvis du gør det, og forbandet, hvis du ikke gør det.

Afhængighed af aldringssystemer fører naturligvis til stadig mere vanskelige og farlige vedligeholdelses- og administrationsprocedurer - men i mange tilfælde er denne fare det kunstige, unødvendige resultat af leverandører, der begrænser adgangen til ældre softwareudgivelser. Ingen ønsker at vedligeholde ældre software for evigt, og der er bestemt sikkerhedsrisici at overveje, men den utroligt korte levetid for nogle software fører i sidste ende til flere problemer, ikke færre.