Programmering

Ikke kun til Mac'er, Thunderbolt rumler ind på pc'er

Hvis du har en Mac bygget de sidste par år, har du en Thunderbolt-port. Chancerne er, at du kun bruger det til en brøkdel af dets potentiale, forbundet til din skærm - og det er det. Men du har en. Apple var en tidlig adopterer af denne Intel-teknologi, men det var aldrig kun beregnet til Apple. Imidlertid ignorerede pc-producenter stort set det og fokuserede i stedet på USB 3 til hurtig overførsel af data (en teknologi, Apple også vedtog, selvom efter pc-producenter). Og eksperter pundede jævnligt Thunderbolt til pc'er og kaldte det unødvendigt. Acer droppede endda teknologien helt i midten af ​​2013.

Men nu begynder pc'er at have Thunderbolt-porte. Hewlett-Packard tilbyder for eksempel nu flere pc'er med Thunderbolt og bliver den første store pc-producent, der fremstiller hø fra teknologien, og vender en beslutning fra 2011 om at undgå det. Denne uge annoncerede Asus - et af de første pc-virksomheder, der vedtog Thunderbolt - et nyt Thunderbolt-udstyret bundkort, der bruger den dobbelt så hurtige Thunderbolt 2-teknologi, der debuterede for et par uger siden i den semi-mytiske Apple Mac Pro.

[Er du en Mac-bruger? Mel Beckman forklarer, hvordan man overgår fra FireWire til Thunderbolt. | Abonner på Consumerization of IT nyhedsbrev i dag. ]

Indrømmet, at nogle pc'er har haft Thunderbolt-porte næsten lige så længe som Mac-computere har haft dem. Men hvad der er nyt er, at pc-producenter nu sælger fordelene og ikke bare holder det inde i de andre umpteen porte på de fleste pc'er.

Hvorfor får Thunderbolt et nyt kig? Det koger ned til Thunderbolt 2 og til 4K, den superhøjopløselige skærmteknologi aka UHD, som tv- og pc-industrien begynder at piskes.

Thunderbolt er omtrent dobbelt så hurtig som USB 3, og i betragtning af at Thunderbolt er dyrere at designe og opbygge, og at brugerne ved hvad USB er, var det fornuftigt for pc-industrien at skifte til USB 3 for hurtigere dataoverførsler på stadig større drev. Mac-brugere forventer ny, anden teknologi; for Apple, at introducere noget nyt gav mening. Det gik helt på Thunderbolt og erstattede kun USB 2 med USB 3 sidste år.

Thunderbolt 2 er dobbelt så hurtig som Thunderbolt, så omkring fire gange så hurtig som USB 3. Denne forskel kan blive meningsfuld, men ikke så meget for harddiske. Da jeg skiftede fra FireWire 800 (nogenlunde så hurtig som USB 3) til Thunderbolt på min 2011-udgave MacBook Pro sidste år, fandt jeg ikke lagerets læse- / skrivehastigheder for at være mærkbart hurtigere, en skuffelse efter at have brugt $ 600 for en Thunderbolt drev, der ville have kostet halvdelen af ​​det, hvis det var gået med USB 3. Sandheden er, at drevet er flaskehalsen, så Thunderbolts ekstra kapacitet er stort set uberørt. Jeg ville have haft brug for meget dyrere drev for virkelig at få fat i Thunderbolts hastighed, og det er derfor, Thunderbolt er elsket af videoredigerere, som alle bruger Macs alligevel.

Men tænk over, hvordan de fleste Mac-brugere arbejder med Thunderbolt: at forbinde en skærm. Gennemstrømningen af ​​Thunderbolt er helt spildt til det formål. Selvfølgelig, hvis du køber en Apple Thunderbolt-skærm, bliver denne skærm et hub til dine Thunderbolt-lagringsenheder (og andre) enheder, FireWire 800-lagringsenheder (og andre) enheder, USB 2-enheder og Ethernet. Alle disse data løber gennem det ene Thunderbolt-kabel fra skærmen til din Mac. (Der er Thunderbolt-nav fra Belkin og Matrox, der gør det samme, hvis du ikke har Apples Thunderbolt-skærm.)