Programmering

Løftet om Java 2-platformen

På den nylige JavaOne-konference annoncerede Sun sin omdefinerede arkitektur for Java-platformen, passende benævnt Java 2. De tre produkter, der udgør Java 2 Platform - Enterprise Edition (J2EE), Standard Edition (J2SE) og Micro Edition (J2ME ) - omfatter en række nye funktioner. Forskellene mellem udgaverne markerer Suns forsøg på at målrette mod specifikke Java-markeder. J2EE, udgaven af ​​mest interesse for de fleste JavaOne-deltagere, er optimeret til brug på avancerede, tunge servere i et virksomhedsmiljø. J2SE tilbyder mange af de samme funktioner i J2EE, men dens mindre pakke og lavere omkostninger markerer det som beregnet til brug på individuelle desktops eller små arbejdsgruppeservere. Mest spændende for udviklere til lodrette forbrugermarkeder og indlejrede markeder er J2ME, som er optimeret til små applikationer med begrænset hukommelse. Hver af disse udgaver består af en Java-virtuel maskine (JVM), Java-programmeringssprog, teknologier og funktioner, der er kernen i hvert produkt, og valgfrie tilgængelige funktioner. Nedenfor finder du oversigter over J2EE, J2SE og J2ME. J2EE sektionen indeholder nogle interessante ideer fra et par brancheledere om dette nye produkts potentiale.

J2EE

Både JavaOne-deltagere og Sun selv tager Enterprise Edition af Java 2-platformen meget seriøst. J2EE havde ikke kun sit eget tekniske spor på konferencen, men nogle af de enkelte sessioner var så populære, at de blev gentaget til fordel for dem, der ikke kunne komme ind i præsentationshallen første gang.

På JavaOne J2EE-oversigtssessionen forklarede Sun Senior Staff Engineer Mark Hapner og Distinguished Engineer Bill Shannon, hvordan J2EE vil give udviklere fleksibilitet til at implementere så mange tredjepartsapplikationer og -komponenter, som de ønsker. Arkitekturen i J2EE muliggør brugen af containere - teknologien, der findes på platformen - og komponenter, som er præsentations-, forretningslogik- og dataadgangsprogrammer, der udføres på eller fra containerne. Containere repræsenterer specifikke typer Java-teknologi med J2EE-platformen, såsom applets, applikationer, webservices og Enterprise JavaBeans (EJB). Med Java som det almindelige sprog blandt alle containere og komponenter er det muligt at bruge den oprindelige JDBC API som en container til at manipulere SQL-data, JavaMail API til at understøtte e-handelswebsites og Java Transaction API til at administrere transaktioner - alt sammen interagerer med den samme database på bagsiden.

Under det mere dybtgående J2EE-fugle-af-en-fjer-møde (BOF) sagde Mala Chandra, direktør for teknik hos Sun, at holdet, der udviklede J2EE, havde to hovedmål i tankerne. Den første var, at J2EE skulle arbejde med tredjepartsapplikationsleverandører for at lag en enkelt, konsistent Java-persona oven på et multivendorsystem, der spænder over flere platforme. Den anden var at gøre det lettere for J2EE-brugere at udvikle virksomhedsapplikationer på multitierede systemer; målet ville være at muliggøre problemfri overførsel af information fra en virksomhedsdatabase gennem sikkerhedsmellemware til klienter som desktops, personsøgere og personlige digitale assistenter (PDA'er) - og overføre ny information gennem den samme kæde af enheder i den modsatte retning. Et eksempel på en vigtig anvendelse af J2EE er ifølge Chandra at undgå at skulle oprette og administrere et proprietært transaktionssystem.

Mark Herring, direktør for produktmarkedsføring for Forte Software, var enig med Chandra. Ifølge Herring har J2EE potentialet til at gå over skygge e-handel - det vil sige elektronisk handel, der omfatter det store kløft mellem, hvad et webbaseret transaktionssystem fortæller en kunde, og virkeligheden af, hvad der sker i et lager eller en forsendelsesafdeling - at dyb e-handel, hvor den eksisterende infrastruktur udnyttes og integreres fuldt ud i det nye transaktionssystem.

Ifølge Bill Roth, produktchef hos Sun Microsystems og vært for BOF-mødet, er Java 2-platformen "den samlede feltteori for Java-computing" i den forstand, at den lover at samle den omfattende Java-teknologi, der allerede er solgt af leverandører. Hvad der definerer J2EE, siger han, er et sæt specifikationer, en referenceimplementering, en applikationsprogrammeringsmodel og kompatibilitet / compliance test. Indtil videre understøtter J2EE en række populære tredjepartsværktøjer, herunder Inprise JBuilder 3, Symantec Visual Café 3.0 og Metrowerks CodeWarrior til Java 4.0.

Nogle IT-fagfolk på BOF-mødet udtrykte deres frygt for "lock-in / lock-out" -konkurrensen, hvorved omfavnelse af en storskala teknologi som J2EE muligvis låser et enterprise-team i et proprietært system og omvendt låser det ud af innovative nye teknologier. GemStone-vicepræsident for marketing Doug Pollack svarede: "Paradoksalt nok ender en standard som Java 2 - en gang udbygget i branchen - med at beskytte udviklere mod lock-in / lock-out." Implementering af en godt accepteret standard med masser af industristøtte, sagde Pollack, giver en udvikler frihed til at eksperimentere med teknologi fra et 0 milliarder firma, som IBM, eller et 0 millioner firma med mere innovative - men risikable - applikationer .

J2SE

Java-programmører kan være interesserede i J2SE, fordi det giver alle fordelene ved Java 2-platformen uden migrationskampe (og høje omkostninger), der typisk ledsager en opgradering af hele virksomheden. J2SE, der er optimeret til at køre på individuelle desktops og arbejdsstationer, inkluderer Java Foundation Classes (JFC) API, Java plug-in software, internationaliseringssupport, CORBA support, en 2D API, en ny sikkerhedsmodel og Java HotSpot performance-motoren. En nøglekomponent i J2SE er Java 2 SDK, Standard Edition v. 1.2, som er baseret på JDK 1.2. Java 2 SDK formodes at tilbyde et rigere udviklingsmiljø, herunder en mere poleret JFC API, standard Java-look-and-feel og træk-og-slip-funktionalitet. Derudover tillader det genanvendelig kodning med en ny samling API, understøttelse af JDBC 2.0 API og tredjeparts interoperabilitet med CORBA. Andre vigtige komponenter inkluderer Java 2 Runtime Environment, Standard Edition, v. 1.2, som lover lettere implementering og Java HotSpot for hurtigere ydeevne.

J2SE lover meget, og det er ikke klart, om Sun kan levere alt, hvad en god programmør har brug for. John Brewer, indehaver af Jera Design og vinder af JavaOne "Most Visionary App" Hackathon-prisen i 1999, siger, at hans "store oksekød" med Sun er Java's smalle udklipsholderstøtte. Kopiering af tekst til udklipsholderbufferne fungerer fint, forklarer Brewer, men der er ingen måde at gemme grafik eller anden form for information midlertidigt på udklipsholderen. Dette præsenterer et irriterende og vanskeligt problem for mange Java-programmører, der specialiserer sig i - eller blot ønsker at udnytte - grafiske brugergrænseflade (GUI) programmeringsfunktioner i Java. Programmører forventer måske, at dette problem løses i 2D API på J2SE, men Sun har ikke specifikt kommenteret det endnu; 2D API skal blot levere "forbedret grafik og udskrivning."

Den første vedligeholdelsesudgivelse af J2SE forventes næste måned; udgivelsen af ​​den største funktion forventes først i fjerde kvartal af 2001.

J2ME

Java 2-platformen, Micro Edition, en supplerende teknologi til J2EE og J2SE, er primært af interesse for Java-udviklere på forbruger- og indlejrede markeder. J2ME er et runtime-miljø optimeret til meget små enheder med begrænset hukommelse, såsom mobiltelefoner, personsøgere, personlige digitale assistenter, skærmtelefoner, digitale set-top-bokse og bilnavigationssystemer. J2MEs nøglekomponent er den lille virtuelle K virtuelle maskine (KVM). Udviklere er begejstrede for muligheden for at bruge J2ME til at forbinde små enheder med stationære og store virksomhedssystemer.

JavaOne-deltagere var imponeret over KVM's robuste egenskaber på små forbrugsenheder som Motorola PageWriter 2000X og Palm V, som blev præsenteret og solgt i massivt antal på konferencen.

En 11-årig veteran fra Internettet og tidligere internetteknologikonsulent, Mariva H. Aviram, er en uafhængig forfatter, der dækker den højteknologiske industri. Marivas publicerede værker inkluderer artikler i c | net, JavaWorld, NetscapeWorld og. Mariva er også forfatter til XML For Dummies Quick Reference og Palm Computing for Dummies Quick Reference (publikation afventer). For mere information, besøg //www.mariva.com/.

Lær mere om dette emne

 • Suns centrale jumpstation til information om J2EE

  //java.sun.com/features/1999/06/connect.enterprise.html

 • Information og artikler om J2ME og KVM

  //java.sun.com/features/1999/06/connected.html

 • Suns J2EE-websted

  //java.sun.com/j2ee/

 • Suns J2SE-websted

  //java.sun.com/jdk/

 • Suns J2ME-websted

  //java.sun.com/j2me/

 • K virtuel maskine

  //java.sun.com/products/kvm/

Denne historie, "Løftet om Java 2-platformen" blev oprindeligt udgivet af JavaWorld.