Programmering

WinDocks gør, hvad Docker og Microsoft ikke kan

Mens Microsofts kunder trommer fingrene og venter på, at den næste version af Windows Server leverer native Docker-containerunderstøttelse, forsøger en tredjepart - ikke Docker, ikke Microsoft - at levere Docker-containere til den nuværende generation af Windows Server-systemer.

WinDocks - navnet på både firmaet og dets produkt - har udgivet en 1.0-version af en Docker-motor designet til at køre på Windows Server med understøttelse af .Net og SQL Server i containere.

Docker-motoren, der bruges i WinDocks, er en direkte port af den eksisterende Docker-dæmon kombineret med "et open source-Windows-containerprojekt oprindeligt udviklet af Uhuru Software" ifølge WinDocks. (Uhuru oprettede også tidligere en Windows-version af Cloud Foundry og en .Net-implementering af OpenShift.)

WinDocks genbruger den eksisterende Docker API, så Docker-klienten til Windows kan interagere med den. "Vi implementerede en delmængde af de fulde Docker-kommandoer, argumenter og muligheder, ligesom det er tilfældet med Microsofts indsats på Windows Server 2016," sagde Paul Stanton, vicepræsident for Windocks, i en e-mail. "Vi vil tilslutte og være en del af Docker-værktøjets økosystem."

WinDocks kunne vinde over brugere med sin support til .Net- og Windows-applikationer samt SQL Server i containere, hvilket Microsoft i øjeblikket ikke gør. Bortset fra at køre SQL Server inkluderer dette "forskellige brugerkonfigurationer til Microsoft Dynamics" ifølge WinDocks 'pressemateriale.

Selvom det bruger open source-software, er WinDocks kommercielt licenseret. Standardomkostningerne er $ 400 pr. Kerne pr. År; med SQL Server stiger prisen til $ 1.000 pr. kerne om året. En udviklerlicens med et enkelt system, ubegrænset kerne er tilgængelig for $ 249.

Der er en stor grund til, at Docker har taget tid at blive porteret til Windows, selv når Microsoft hjælper: En række konstruktioner på systemniveau, der bruges af Docker, findes endnu ikke i Windows. Mest afgørende blandt dem er navneområdetjenester, der bruges til at forhindre en containeriseret proces i at få adgang til bestemte dele af systemet (såsom netværksgrænseflader), begrænsninger for API-opkald til sandkasseprocesser eller mekanismer til at forhindre indeholdte processer i at interagere (f.eks. af delt hukommelse).

WinDocks bemærker mange af disse begrænsninger, men forventer, at den aktuelle brugerandel for Windows Server 2012 - som ifølge Stanton "ikke topper i andel af brugen indtil omkring 2020", vil skabe interesse for produktet.