Programmering

De ti bud om blog- og wiki-etikette

Internettet, der drives af den brugercentriske Web 2.0-tendens, har udviklet sig betydeligt som en kommunikationsplatform, der tilbyder folk innovative midler til at holde kontakten og dele viden med det samme med andre over hele kloden. Blogs og wikier, der gør det muligt for folk at udsende deres tanker til internettet generelt og til at samarbejde om henholdsvis dokumenter, er denne bevægelses tungvægte. Og selvom de er vidunderlige værktøjer til at bringe forskellige mennesker sammen og til at akkumulere viden, kan de også hurtigt overgå til onlineækvivalenten af ​​gryntende aber. Og du vil ikke være en uregerlig abe, gør du? Selvfølgelig ikke.

[Diasshow: De ti bud om blog- og wiki-etikette]

Som vi demonstrerede med "De ti bud om mobiltelefonetikette", kræver nye kommunikationsformer nye koder for adfærd. Bare hold disse ti bud af blogs og wikier i tankerne, mens du skriver, så vil du hæve dig over kampen - og hjælpe med at fremme frugtbar, livlig diskussion.

Og hvis du kender til en doozy, vi savnede, er du velkommen til at bidrage med en egen befaling i kommentarfeltet.

1. Du må ikke forveksle din mening med evangeliets sandhed. Der er en stærk fristelse, især når man diskuterer omstridte spørgsmål, til at kræve uimodståelig autoritet om det aktuelle emne. Ja, alle har ret til at udtrykke personlige meninger, men ved at behandle din blog eller wiki som et panel snarere end en prædikestol, vil dialogen mere sandsynligt være guddommelig.

2. Du skal ikke påberåbe dig personlige angreb. En af de magiske kræfter, som blogs og wikier ser ud til at have, er evnen til at gøre ellers fornuftige mennesker til skændige skolebørn. Medmindre diskussionsemnet er "Sig noget fornærmende om nogen, der har en anden opfattelse end dig," skal du lade den personlige invektive være ude. Tommelfingerregel: Argumenter med posten, ikke plakaten.

3. Du skal holde dig til emnet ved hånden. Især blogs kan blive tangentielle i en fart. For nogle er det en del af charmen - du starter med en idé og ender et helt andet sted. Det er godt og fint, men lad tangenter opstå organisk inden for rammerne af diskussionen. Hvis du har noget vildt uden for emnet at sige, skal du starte en ny tråd eller holde den for dig selv, indtil den bliver relevant.

4. Du skal citere dine henvisninger. Som vi alle ved, kan folk komme med statistikker for at bevise noget; fyrre procent af alle mennesker ved det. Så adskil dig fra flokken ved at vise, hvor du får dine fakta. Du vil se kyndig, ærlig og pålidelig ud - hvad kan man ikke lide ved det?

5. Du skal tegne og kapitalisere. Vi siger ikke, at du skal skrive hvert indlæg med et øje på The Chicago Manual of Style, men at skrive flere afsnit som en gigantisk, alfabetisk sætning er en klar nej-nej. Som det er skrevet i ALLE CAPS, SOM LIGER AT RÅPE! Tegnsætning er din ven, så brug den.

6. Du skal eje op til dine fejl. På trods af online brystpustning modsat er ingen perfekt. Du vil lave fejl. Du kommer til at tage fejl ved tingene. I stedet for at være defensiv og benægte det, skal du bare indrømme din blunder og gå videre. Hvis du har lyst til at pande nogen til at lave en fejl, henvises til det andet bud.

7. Du må ikke bruge aliaser eller sokkedukker. Hvis du er nødt til at opfinde en separat identitet for at skabe illusionen om enighed, så er dit punkt måske ikke så godt som du tror det er. Selvom det er fristende at spille spil med den pseudo-anonymitet, Internettet giver, er det langt bedre at holde fast i en identitet.

8. Du skal ikke fodre troldene. Når folk udspyder fornærmelser, vælger slagsmål eller tager kontroversielle holdninger bare for at være i modstrid, skal du ignorere dem. At fornærme ondsindede forbrydere online eller engagere dem i argumenter udfører intet, det forurener bare siderne yderligere med meningsløs frem og tilbage.

9. Du skal ændre størrelsen på dine billeder. Husk, ikke alle har skrigende hurtige bredbåndsforbindelser som dig, og ikke alle har tålmodighed til at vente på det enorme billede af din leguan til download. Plus, margenbrydende billeder er bare irriterende.

10. Du skal respektere det gamle ordsprog: Hvad der sker på wiki, forbliver på wiki. Det er vidunderligt, hvordan blogs og wikier kan give dig ny viden, indsigt og perspektiv, og du bør helt sikkert have det, du lærer, med dig, når du forlader din computer. Men alt det skænderi, krangel, korrektion og andre narrestreger, der krævede for at komme derhen? Lad dem være - ingen grund til at medbringe dine wiki-kapader hjem.