Programmering

NoSQL chips væk på Oracle, IBM og Microsoft dominans

Det viser sig, at verdensherredømme kan tage lang, lang tid. Tilbage i 2014 erklærede Network Worlds Brandon Butler, at NoSQL "gav SQL-databaseleverandører og brugere en skræmme", og et år senere sagde Andy Oliver, at "den engang rødglødende databaseteknologi mister sin glans, da NoSQL når masse adoption, ”bliver kedeligt mainstream.

Alligevel fortsætter relationelle databaseleverandører med at udskrive penge; NoSQL-kandidaterne, hvoraf mange er open source - ikke så meget.

Ikke desto mindre skal SQL-operatører være lidt nervøse. En ny Gartner-rapport antyder, at NoSQL fortsætter med at sparke skinne af sin ældre RDBMS-konkurrence. Som Gartner-analytiker Merv Adrian bemærker, "I løbet af de sidste fem år har megavendors kollektivt mistet andelen", hvilket faldt 2 procentpoint til en stadig hegemonisk 89 procent markedsandel.

Et fald på 2 procent over fem år er næppe årsag til hånd-vridning, men de samme leverandører har gjort en hel del "NoSQL-vask" af deres produkter for at foregive at give kunderne det bedste af RDBMS og NoSQL. Grunden? Skiftet mod moderne datainfrastruktur som NoSQL vises ikke nødvendigvis i Gartners indtægtsbaserede markedsandelstal - og langt mere end et par titusinder af milliarder dollars står på spil.

Fed og glad i SQL-land?

Der er mange penge i styring af virksomhedsdata, og der er flere af dem hvert år. I 2015 knyttede Gartner DBMS-markedet til $ 35,9 mia., Et spring på 8,7 procent fra 2014s 33,1 mia. Dollar (hvilket repræsenterede en stigning på 8,9 procent i forhold til 2013). Det er den gode nyhed for Oracle, Microsoft og IBM, der kollektivt herrer over denne gigantiske bunke kontanter.

Den dårlige nyhed er dog, at deres dominans glider, hvis lidt.

Blandt disse tre store leverandører var det kun Microsoft, der formåede at øge sin markedsandel i løbet af de sidste fem år og voksede næsten 1 point til 19,4 procent samlet DBMS-markedsandel. Oracle faldt i mellemtiden 1,5 point til 41,6 procent, mens IBM kastede 5,6 point for at slå sig ned på 16,5 procent.

I mellemtiden anerkender Gartners Adrian, at NoSQL ikke garanterer "meget at skrive hjem om" hvis det vurderes "efter indtægtsstandarder." Ved at tælle de fem største leverandører efter indtægter estimerer Gartner, at "den samlede sum er 364 millioner dollars." Med andre ord tilføj MongoDB, DataStax (Cassandra), Basho, Couchbase og MarkLogic sammen, og de kombinerer for at tjene ottende plads i DBMS markedsandel. Slå Hadoop-leverandørerne (Cloudera, Hortonworks og MapR), og du får yderligere $ 323,2 millioner.

Al denne big data-infrastruktur er kort sagt kun 3 procent af den samlede betalt DBMS marked.

Popularitet handler ikke om kontanter

Men tag indtægterne ud af ligningen, og revner i DBMS-markedsandelen begynder at dukke op. Ifølge DB-Engines - som måler databasepopularitet på tværs af en række faktorer (inklusive joblister og søgeinteresser) men ekskluderer indtægtsnumre - er Oracle, Microsoft og IBM sammen med nogle støjende naboer øverst:

DB-motorer

Målt udelukkende efter popularitet / vedtagelse, lover MongoDB og Cassandra især at skabe kaos på de nuværende RDBMS-leverandører. Sandt nok bliver denne popularitet endnu ikke til kontanter - og det gør det måske aldrig.

Faktisk kan det have den nøjagtige modsatte effekt ved at suge indtægter fra markedet, som jeg har skrevet før. For et år siden hævdede Gartner, at så meget som 25 procent af det samlede relationsdatabasemarked bestod af ubetalte open source-databaser som MySQL og PostgreSQL. At dømme efter DB-Engines popularitetsindeks, kan denne procentdel være endnu højere i dag.

Når han generelt talte om tendensen mod open source, advarede Gartner megavenderne: "Den potentielle virkning af [open source-databaser], der fanger arbejdsbelastninger, der ellers ville gå til kommercielle produkter, vil manifestere sig i faldende vækstrater for sidstnævnte." Men så meget som MySQL og PostgreSQL repræsenterer de åbenlyse erstatninger for dyrere RDBMS-løsninger, er det NoSQL og andre store datafokuserede datalagre, der repræsenterer den største langsigtede trussel.

Nye data, ny hardware

På denne trussel bemærker den uafhængige analytiker Curt Monash: "Der er dybest set tre ting, der alvorligt kan true Oracles markedsposition, [den første er] vækst i apps af den slags, som Oracle's RDBMS ikke er velegnet til. Meget af store data passer til beskrivelsen. "

Mens Monash kalder Oracle, gælder det lige så for alle de store RDBMS-leverandører.

Men forvent ikke en engros dumping af den ærværdige RDBMS natten over. Selvom moderne data har tendens til at være ustrukturerede eller semi-strukturerede, og som sådan er en stadig dårligere pasform til de ryddelige rækker og kolonner i relationelle databaser, forbliver de fleste virksomhedsdata transaktionelle.

Du bør derfor forvente mest indledende pres på megavendorer at komme fra open source relationsdatabaser og senere fra open source NoSQL-databaser - nøjagtigt som DB-Engines popularitetsrangeringer viser.

Dette skift vises også i en nylig O'Reilly-udviklerundersøgelse, hvor respondenterne blev bedt om at identificere deres primære dataværktøjer. Mens Hadoop, Spark, Cassandra og MongoDB opretter listen, topper MySQL og PostgreSQL den:

O'Reilly Media

På længere sigt er dette skift i sortens, hastigheden og datamængden (hvilket betyder big data) såvel som placeringen af ​​disse data (i skyen) alvorlig grund til bekymring blandt megavendorer, selvom det ikke er alligevel buler deres indtægter (meget). Det handler trods alt ikke om hamstring af markedsandele, men snarere om at forblive relevant, da de næste 40 år med datastyring er klar til brug.