Programmering

Hvad er JavaScript? Det fulde stak programmeringssprog

JavaScript er et vildt populært tolket script-sprog, der i begyndelsen af ​​2019 blev det sprog, som udviklere ofte lærte. JavaScript er en åben standard, der ikke kontrolleres af en enkelt leverandør, med mange implementeringer og en letlærbar syntaks, der gør den populær blandt både begyndere og veteranudviklere.

JavaScript stammer fra de tidligste dage på Internettet. Sproget blev først rullet ud som en måde at tilføje letvægts klientsidesfunktionalitet til websider og bruges i vid udstrækning til dette formål i dag. Næsten alt, hvad der er interaktivt eller animeret på en webside i dag gengives i JavaScript, inklusive dybest set hele økosystemerne af online-reklame og metrics. Men JavaScript kører ikke kun i browseren. Takket være udviklingsrammer som Node.js bruges JavaScript nu til at skrive kode til næsten enhver niche, du kan tænke på, fra klienter til servere til skyen.

JavaScript defineret: Hvad er et script-sprog, og hvordan er Java og JavaScript forskellige?

Som navnet antyder, er JavaScript en scripting Sprog. Traditionelle sprog som C ++ er samlet inden de køres i eksekverbar binær form, hvor compileren kontrollerer for eventuelle fejl i hele programmet, før processen er afsluttet. Skriptsprog udføres derimod en linje ad gangen af ​​et andet program kaldet en tolk. Scripting-sprog kom i gang, da enkle serier med shell-kommandoer blev brugt til at udføre andre programmer, men deres fleksibilitet og brugervenlighed gjorde dem til en populær type programmeringssprog i sig selv, og de blev især vigtige med stigningen på Internettet.

Selve JavaScript opstod i de tidlige dage af Internettet, og dets historie forklarer det noget unormalt Java del af navnet. I 1995 havde Netscape netop underskrevet en aftale med Sun Microsystems om at blive den første licenshaver af Suns Java-sprog og opnåede muligheden for at køre Java-applets i den banebrydende og dengang dominerende Netscape Navigator-webbrowser. Men nogle inden for virksomheden mente, at det også var vigtigt at understøtte et mere let scriptingsprog i Navigator. Brendan Eich, en Netscape-medarbejder på det tidspunkt, forklarede:

”Der var mennesker, der argumenterede stærkt for, at Java er fint for programmører, der bygger komponenter, men der er et langt større publikum, der skriver scripts eller måske kopierer et script fra en anden og tilpasser det. Disse mennesker er mindre specialiserede og kan få betalt for at gøre noget andet end programmering, som at administrere et netværk, og de skriver scripts på deltid eller på siden. Hvis de skriver små stykker kode, vil de bare få deres kode færdig med det minimale besvær. "

Eich var forudgående: Java-applets tog aldrig rigtig fart, mens det script-sprog, han oprettede (meget hurtigt) til Netscape, forbliver rygraden på interaktive websteder. Oprindeligt kaldet LiveScript blev sproget oprettet med syntaks, der på overfladisk vis svarede til Java på mange måder for at få adgang til Java-udviklerfællesskabet, selvom der faktisk ikke er noget direkte forhold mellem de to sprog. Stadig, fordi Netscape allerede havde en aftale med Sun, blev sproget lige før dets frigivelse omdøbt som JavaScript og faktureret af de to virksomheder som et "supplement" til Java-sproget.

I 1997 udstedte European Computer Manufacturers Association (ECMA) en standard, der definerede det sprog, som enhver kunne implementere uafhængigt af Netscape; fordi "Java" forblev et Sun-varemærke, som kun Netscape havde en licens til at bruge, blev denne standardiserede version døbt "ECMAScript." Microsoft havde henvist til den version, den implementerede i Internet Explorer, som "JScript." Disse navne faldt imidlertid for længe siden ud af almindelig brug, selvom ECMAScript stadig er det officielle navn på standarden, som er blevet revideret adskillige gange gennem årene for at holde trit med forbedret processorkraft og internetbåndbredde. I praksis henviser alle til sproget som JavaScript. Teknisk set er det kun Mozilla Foundation (som overtog Netscapes intellektuelle ejendom i 2003), der har officiel godkendelse fra Oracle (som erhvervede Sun i 2010) til at bruge Java-varemærket, men Oracle har ikke gjort nogen indsats for at forhindre den universelle brug af navnet .

Aktivér JavaScript

Tilbage i de tidlige dage med JavaScript var det ikke ualmindeligt, at browsere som standard deaktiverede JavaScript-udførelse. I dag vil det efterlade det meste af Internettet ubrugeligt, da JavaScript er en integreret del af næsten enhver professionelt designet webside. Hvis du af en eller anden grund tror, ​​at JavaScript er blevet deaktiveret i din browser, er dette en fantastisk side, der giver trinvise instruktioner til, hvordan du aktiverer den. (Du kan også vende disse instruktioner for at deaktivere JavaScript for at give dig en fornemmelse af, hvor dyster verden ville være uden den.)

Download JavaScript

Hvad hvis du vil lege med JavaScript i dag? Fordi det er et fortolket sprog, er der virkelig intet, du har brug for at downloade. Du kan starte din yndlings teksteditor og begynde at skrive kode! Der er en JavaScript-tolk indbygget i enhver browser, du kan navngive, der kan udføre kommandoer, så du kan simpelthen integrere din JavaScript i et HTML-dokument og indlæse det for at teste.

Hvis du vil køre JavaScript-kode i et skrivebordsmiljø - som blandt andet giver dig adgang til filsystemet, da JavaScript, der kører i browseren, bevidst er sandkasset af sikkerhedsmæssige årsager, kan du downloade Node.js.

JavaScript-editor

Selvfølgelig vil de fleste udviklere ikke blot skrive kode i hånden i en tekstfil. Vi er kommet til at acceptere softwarehjælp til oprettelse af vores software. Når det kommer til JavaScript, har du dækket det: Vi sammensatte en liste over de 10 bedste tilgængelige JavaScript-redaktører. Disse spænder fra Sublime Text, en teksteditor med syntaksfremhævning og flere vinduer, der hjælper dig med at navigere rundt i dine filer til Visual Studio Code, en fuld IDE fra Microsoft. Mange af de muligheder, vi diskuterer, er open source og gratis.

JavaScript-syntaks: det grundlæggende

Hvad indeholder en JavaScript-applikation? Lad os se på nogle af de grundlæggende komponenter i JavaScript-syntaks med links til W3Schools JavaScript-reference, hvor du kan finde flere detaljer:

  • JavaScript-operatør: Dette er byggestenene til programfunktionalitet. De er de grundlæggende aritmetiske operatorer, hvorfra du vil oprette matematiske funktioner og tildelingsoperatorer, der giver dig mulighed for at indstille værdien af ​​variabler.
  • JavaScript-funktion: En funktion er en blok med selvstændig kode, som du skriver for at udføre en bestemt opgave. Nogle er indbygget i sproget, mens andre kan du skrive selv for at udføre logikken i din applikation. Når du har defineret det, kan du opkald funktionen - påkald den og eventuelt videregive nogle variabler eller data, som den kan arbejde på - andre steder i dit program.
  • JavaScript-understreng (): En metode, der udtrækker tegn, som du angiver fra en streng, og udlæser en ny streng, der kun består af disse tegn.
  • JavaScript-array: En speciel type variabel, der kan indeholde en hel liste med værdier på én gang. JavaScript har et antal værktøjer til at finde og manipulere de specifikke værdier, du ønsker inden for en matrix. For eksempel...
  • JavaScript til hver (): Denne metode kalder en bestemt funktion én gang for hvert element i en matrix i rækkefølge.
  • JavaScript-kort (): Noget af en variation på for hver(), et kort opretter et nyt array, der indeholder resultaterne af at kalde en funktion på hver værdi inden for et andet array. For eksempel kan du gange hver værdi i et andet array med 10.

Lær JavaScript med JavaScript-tutorials

Hvis du vil blive seriøs med at blive JavaScript-udvikler, vil du naturligvis gå dybere. W3Schools-referencen er fantastisk til at dykke ned i detaljer om individuelle JavaScript-syntaksstykker, men der er andre, mere systematiske tutorials:

  • The Modern JavaScript Tutorial er en meget omfattende ressource, der tager dig trin for trin fra en simpel Hello, World! program til måder at opbygge sofistikeret interaktiv funktionalitet i browseren.
  • JavaScript-eksempler på Tutorial Republic tilbyder et væld af korte JavaScript-programmer, der eskalerer i vanskeligheder, så du kan se, hvordan JavaScript-kode fungerer i aktion.
  • Jonathan Freemans JavaScript Everywhere-kolonne om tackler virkelige problemer og tilbyder tutorials om, hvordan JavaScript kan løse dem.

JavaScript Snake er et godt specifikt eksempel på, hvad du kan gøre med JavaScript. Dette er et klassisk simpelt spil, der kan bygges, så det kun kører i browseren ved hjælp af JavaScript, HTML og CSS. Denne vejledning fra Panayiotis Nicolaou viser dig hvordan.

JavaScript-interviewspørgsmål

Fordi JavaScript er så udbredt, forventer mange ansættelsesledere, at kandidater ved, hvordan de skriver det, og ofte beder kandidaterne om at skrive JavaScript-kode på stedet under interviewet. Hvis du prøver at forberede dig på et sådant interview, kan du finde masser af lister med eksempler på spørgsmål online - Toptal har f.eks. En god - men for en mere holistisk tilgang anbefaler vi dette essay fra Naren Yellavula om dev. bits (). Det er en mini JavaScript-tutorial i sig selv, men den fokuserer specifikt på de byggesten, du har brug for for at få succes med de slags spørgsmål, der har tendens til at dukke op ved interviews. Tag dig tid til at læse den og held og lykke!