Programmering

IBM skubber desktop Linux med Open Client

IBM introducerede mandag nye tjenester, kaldet Open Client, designet til at gøre det lettere for kunder at køre sin Lotus-samarbejdssoftware på en blanding af Windows- og Linux-operativsystemer.

Open Client-tjenesterne inkluderer support til desktopadministration og migrering af applikationer og rådgivning om bedste praksis. Red Hat og dets vigtigste Linux-distributionskonkurrent, Novell, vil levere operativsystemtjenester.

Ved at komme med tjenesterne anvendte IBM lektioner, som de lærte under sin egen implementering af desktopoperativsystemer, især Red Hats Enterprise Linux Workstation-software, ifølge Jeff Smith, vicepræsident, open source og Linux middleware til IBM.

”Det handler om at anvende den rigtige teknologi på den rigtige bruger,” sagde han. Rollebaseret computing er et koncept, som de fleste softwareleverandører udråber, især IBMs vigtigste groupwarekonkurrent Microsoft.

Med Open Client og andre initiativer forsøger IBM nu at differentiere sin Lotus-samarbejdssoftware fra Microsofts Exchange-tilbud ved at understrege dens multiplatform-muligheder. Microsoft yder ikke support til Linux.

IBM har også været langsom med at komme ud med versioner af sin Notes-klient og Sametime-instant messaging-software, der kan køre indbygget på open source-operativsystemet. Sælgeren annoncerede kun native Linux-understøttelse af Notes og Sametime i henholdsvis juli og august sidste år. Tidligere måtte brugerne stole på webklienter eller softwareemulering.

Det blev lettere for IBM at tilbyde native Linux-support, når den flyttede til nye basisversioner af sin software, inklusive Notes og Sametime. De nye versioner kører på et middlewarelag fra open source Eclipse Foundation, som IBM kalder Eclipse Rich Client Platform, sagde Smith.

Open Client dækker Notes, Sametime, WebSphere Portal 6.0 til opbygning af portalapplikationer og -tjenester, der er tilgængelige via en webbrowser og Lotus Expeditor, en Eclipse-baseret klientudviklingsplatform til sammensatte applikationer.

IBM planlægger at udvide omfanget af sine Open Client-tjenester senere på året for at tilføje support til Apples Macintosh-operativsystem. Sælgeren har også til hensigt, at Open Client skal omfatte Lotus Notes 8, Lotus Connections og Lotus Quickr, når de sendes senere på året.

I IBMs interne implementering oprettede virksomheden en enkelt softwarestak af sit samarbejdssoftware, så personalet kunne integrere deres Lotus-applikationer, der kører på Windows eller Linux, i IBMs virksomhedsinfrastruktur.

Cirka 5 procent af IBM's 329.373 arbejdsstyrke, ca. 16.468 medarbejdere, kører Lotus-software på Linux, sammenlignet med de 5.000 medarbejdere, der var involveret sidste år i beta-test af de nye versioner af leverandørens samarbejdssoftware. De ansatte, der kører Lotus på Linux, inkluderer software- og hardwareudviklere, chipdesignere, Linux-support- og marketingmedarbejdere og forskningsgrupper. Linux giver endnu ikke mening for IBM-forretningskonsulenter, der bruger en mobilenhed som deres hovedcomputer.

"Funktionerne er der for at understøtte næsten enhver arbejdsbyrde," sagde Smith. "Forskellen er, hvilken indsats der kræves for at trække det hele sammen." At køre applikationer på Linux på mobile enheder er stadig mere udfordrende end på desktops eller servere.

IBM skal tale mere om Open Client onsdag og torsdag på LinuxWorld OpenSolutions Summit i New York, sagde Smith.