Programmering

OpenOffice.org under Oracle: Stadig levedygtig?

Mange it-butikker, der ønsker at reducere softwareudgifter, har overvejet at droppe Microsoft Office og bringe et gratis eller næsten gratis alternativ. Når alt kommer til alt, rører langt størstedelen af ​​Office-brugere aldrig 90 procent af funktionerne - behøver dem ikke, vil ikke have dem, forstår dem ikke og vil ikke lære. Så hvorfor betale gennem næsen for Office?

Indtil for nylig var det klare alternativ til Office OpenOffice.org, et open source-projekt startet af Sun Microsystems, der dækker alle de funktioner, som de fleste brugere faktisk har brug for. Selvom det ikke er 100 procent kompatibelt, gengiver OpenOffice næsten altid typiske Microsoft Office-genererede dokumenter korrekt. Det er en rimelig løsning for de fleste Office-brugere - dem, der ikke har brug for smarte Excel-diagrammer eller komplekse Word-dokumenter.

[Oracle har forsøgt at fjerne bekymring i OpenOffice-samfundet om sit engagement i open source-pakken. | Fortsæt med de vigtigste nyheder om forretningsapplikationer med nyhedsbrevet Technology: Applications. ]

Men det var før Oracle fik fat i Sun og OpenOffice.org. Nu ser tingene lidt rystende ud.

Nylige begivenheder har mange it-butikker, der spekulerer på, om OpenOffice stadig tilbyder et pålideligt alternativ til det dyre spredning. Mere end et par virksomhedstyper, der satser på deres omdømme ved at flytte til OpenOffice, ser situationen blive fra dårlig til værre. For at forstå, hvad der sker, hjælper det med at se på historien.

Tilbage i 1999 købte Sun Microsystems et proprietært Office-produkt kaldet StarOffice fra et tysk firma. I 2000 forvandlede Sun StarOffice til et open source-projekt ved at omdøbe det til OpenOffice.org (varemærkerestriktioner forhindrede Sun i blot at kalde det OpenOffice). Udviklere strømmede til projektet og nyder ideen om at skabe et open source-alternativ til Microsofts kontantko. Suiten forbedrede gradvist sin kompatibilitet med Microsoft Office og udvidede dets funktionssæt til det punkt, at version 3.0, der blev udgivet i 2008, blev et levedygtigt alternativ til Microsoft Office.

I de tidlige dage var det problematisk at arbejde med OpenOffices ODF-filformat fra Office, men gennem årene er det blevet meget lettere. Sun frigav et gratis værktøj kaldet Sun ODF Plugin til Microsoft Office, som gjorde et troværdigt job med at tillade Microsoft Office-brugere at åbne ODF-filer i Office 2003 og 2007 SP 1. Microsoft tilføjede normalt pålidelig native support til åbning og lagring af ODF-filer indefra Office 2007 SP 2 og 2010.

Derefter købte Oracle Sun i januar, og tingene begyndte at ændre sig, inklusive en stor, som mange OpenOffice-brugere bemærkede: Det gamle Sun ODF-plugin forsvandt. I stedet for udgav Oracle Oracle ODF Plug-In til Microsoft Office og slog en pris på $ 90 på den med et minimum af ordremængde på 100 enheder - ikke hvad man kunne forvente for et open source-produkt designet til at interoperere med Office.

Nogle af de mennesker, der er tilknyttet OpenOffice.org - mange af dem Sun, derefter Oracle, ansatte - blev skitne og dannede i september en uafhængig gruppe kaldet The Document Foundation. TDF hævdede, at de ikke havde til hensigt at forkaste OpenOffice.org-koden, men ikke desto mindre ville den kalde sin version af OpenOffice "LibreOffice."