Programmering

LibreOffice til Android tager de første små skridt

Er det skæbnen for enhver populær app - især open source - at blive overført til Android? LibreOffice har taget dette spring, men forvent ikke at tage dit arbejde på vejen med din tablet endnu.

Collabra Productivity, en stor bidragyder til LibreOffice-projektet og en udbyder af LibreOffice-tjenester og rådgivning, har frigivet den første version af en LibreOffice-port til Android. Det er dog - af design - en ekstremt minimal applikation, der ikke er beregnet til at gøre meget mere end forhåndsvisning af tekst, regneark og præsentationsdokumenter.

Officielt kendt som LibreOffice Viewer til Android er appen stadig meget i beta. Advarsler på Android Store-siden bemærker, at appen ikke er stabil: "Brug den ikke til missionskritiske opgaver - den kan opføre sig forkert!"

Men bortset fra at kunne vise skrivebeskyttede versioner af mange LibreOffice-dokumenter, kan det også gengive dokumenter til Microsoft Office, fra version 97 hele 2013 (med andre ord både DOC- og DOCX-format).

Collabra Productivity Ltd.

Overførsel af LibreOffice til Android har været i arbejde i nogen tid og er ifølge Document Foundation's noter om projektet ikke baseret på den eksisterende ARM-build til projektet. I stedet for "vil den tekniske platform være det arbejde, der i øjeblikket udføres for at have en LibreOffice-fremviser til Android, som er bygget på Mozilla til Android-rammen", ifølge noterne.

En stor del af denne beslutning blev tilsyneladende drevet af den måde, hvorpå det Mozilla-baserede projekt allerede havde løst en række vigtige tekniske problemer, såsom trådning af applikationer, arbejde med berøringsgrænsefladen og levering af anden adfærdsmæssig integration med Android. (Den eneste LibreOffice-applikation, der hidtil har eksisteret til Android, er LibreOffice Impress Remote-appen, som gør enhver Android-smartphone til en fjernbetjening til LibreOffice Impress-præsentationer, men har faktisk ikke nogen egen LibreOffice-funktionalitet.)

LibreOffice Viewer er landet omkring samme tid som to andre vigtige udviklinger i kontorets produktivitet. Først er Microsofts offentlige udgivelse af en udgave af sin Office-pakke til Android. Dette program har ikke nogen steder nær det samme fulde spektrum af funktionalitet som desktop-appen, men det dækker de mest almindeligt anvendte baser. På den anden side er det ikke samlet: Microsoft udgav separate Office-apps til Android-tablets og Android-telefoner, hvor telefonversionen var en stor svigt.

Den anden store nylige udvikling har været Microsoft sammen med forskellige hardwareproducenter, der skubber snavs-billige Windows-tabletter - nogle går til så lidt som $ 99. Deres minimale processorer, opbevaring og hukommelse gør dem tydeligt til erstatninger for Android-tablets i stedet for mere eksklusive Windows-maskiner - og Microsoft tøver ikke med at give kopier af Office 365 væk for at øge salget af enheder i den klasse.

Alligevel ser Document Foundation og dets partnere ud til at være fast besluttet på at gøre en fuldt blæst LibreOffice på Android til virkelighed, selvom de kun bevæger sig mod dette mål i små faser. Det næste trin for LibreOffice Viewer er at aktivere funktioner som links i dokumenter sammen med "kompleks præsentationssupport og mange yderligere funktioner ... planlagt til fremtidige udgivelser."