Programmering

Hvad er PaaS? Platform-as-a-service forklaret

Platform-as-a-service (PaaS) er en type cloud computing-tilbud, hvor en tjenesteudbyder leverer en platform til klienter, der gør det muligt for dem at udvikle, køre og administrere forretningsapplikationer uden behov for at opbygge og vedligeholde infrastrukturen sådan software udviklingsprocesser kræver typisk.

Da PaaS-arkitekturer holder den underliggende infrastruktur ude af syne for udviklere og andre brugere, ligner modellen koncepterne serverløs computing og funktion-as-a-service (FaaS), hvor en cloud-tjenesteudbyder leverer og kører serveren og administrerer tildelingen af ​​ressourcer.

FaaS er en type serverløs tilbud, der giver virksomheder mulighed for at udvikle og køre diskrete, begivenhedsdrevne funktioner uden kompleksiteten i at opbygge og vedligeholde den infrastruktur, der typisk er nødvendig for at udvikle og starte en applikation.

PaaS og serverløse computertjenester opkræver typisk kun for forbrug af computere, lagring og netværk. FaaS tager denne tilgang til det ekstreme og oplader kun, når funktioner udføres, hvilket gør FaaS til et naturligt valg til intermitterende opgaver.

Alle i skyfamilien

Som med andre cloudtjenester såsom infrastruktur-as-a-service (IaaS) og software-as-a-service (SaaS) tilbydes PaaS via en cloudtjenesteudbyders hostede infrastruktur. Brugere har typisk adgang til PaaS-tilbud via en webbrowser.

PaaS kan leveres gennem offentlige, private eller hybrid skyer. Med en offentlig sky PaaS kontrollerer kunden softwareudrulning, mens cloududbyderen leverer alle de vigtige it-komponenter, der er nødvendige for at være vært for applikationerne, inklusive servere, lagersystemer, netværk, operativsystemer og databaser.

Med et privat cloud-tilbud leveres PaaS som software eller et apparat inden for en kundes firewall, typisk i dets lokale datacenter. Hybrid cloud PaaS tilbyder en blanding af de to typer cloudtjenester.

I stedet for at erstatte en organisations hele IT-infrastruktur til softwareudvikling, tilbyder PaaS nøgletjenester såsom applikationshosting eller Java-udvikling. Nogle PaaS-tilbud inkluderer applikationsdesign, udvikling, test og implementering. PaaS-tjenester kan også omfatte integrering af webservices, samarbejde om udviklingsteam, databaseintegration og informationssikkerhed.

Som med andre typer cloudtjenester betaler kunder for PaaS pr. Brug, hvor nogle udbydere opkræver et fast månedligt gebyr for adgang til platformen og applikationer, der hostes på platformen.

Relateret video: Hvad er den cloud-native tilgang?

I denne 60-sekunders video kan du lære, hvordan den cloud-native tilgang ændrer den måde, hvorpå virksomheder strukturerer deres teknologier, fra Craig McLuckie, grundlægger og administrerende direktør for Heptio, og en af ​​opfinderne af open source-systemet Kubernetes.

PaaS fordele

En af de største fordele ved PaaS er, at virksomheder kan få et miljø, hvor de kan oprette og implementere nye applikationer uden behov for at bruge tid og penge på at opbygge og vedligeholde en infrastruktur, der inkluderer servere og databaser.

Dette kan føre til hurtigere udvikling og levering af applikationer, et stort plus for virksomheder, der ønsker at få en konkurrencemæssig fordel, eller som har brug for hurtigt at få produkter på markedet.

PaaS lader dem også teste brugen af ​​nye sprog, operativsystemer, databaser og andre udviklingsteknologier hurtigt, fordi de ikke behøver at stå op for den understøttende infrastruktur til dem. PaaS gør det også nemmere og hurtigere at opgradere deres værktøjer.

Og brugen af ​​PaaS tvinger udviklere af virksomhedssoftware til at bruge skyteknikker i deres applikationer, hvilket hjælper med at vedtage moderne principper og drage bedre fordel af cloudinfrastruktur (IaaS) -platforme.

Fordi organisationer, der bruger PaaS, kan administrere deres applikationer og data, er tab af kontrol ikke et stort problem, som det ofte er, når de bruger skyinfrastruktur eller applikationer.

PaaS applikationer

At levere et hostet miljø til applikationsudvikling, test og implementering er en af ​​de mest almindelige anvendelser til PaaS. Men det er næppe den eneste grund til, at virksomheder bruger PaaS.

Forskningsfirma Gartner citerer en række brugssager til PaaS, herunder:

  • API udvikling og styring. Virksomheder kan bruge PaaS til at udvikle, køre, administrere og sikre applikationsprogrammeringsgrænseflader og mikroservices. Dette inkluderer oprettelse af nye API'er og nye grænseflader til eksisterende API'er samt end-to-end API-styring.
  • Forretningsanalyse / intelligens. Værktøjer leveret via PaaS giver virksomheder mulighed for at analysere deres data for at finde forretningsindsigt og adfærdsmønstre, så de kan træffe bedre beslutninger og mere præcist forudsige fremtidige begivenheder såsom markedets efterspørgsel efter produkter,
  • Forretningsprocesstyring (BPM). Organisationer kan bruge PaaS til at få adgang til en BPM-platform leveret som en tjeneste som med andre cloud-tilbud. BPM-pakker integrerer it-komponenter, der er nødvendige til processtyring, herunder data, forretningsregler og serviceniveauaftaler.
  • Kommunikation. PaaS kan også fungere som leveringsmekanismer til kommunikationsplatforme. Dette giver udviklere mulighed for at tilføje kommunikationsfunktioner såsom stemme, video og messaging til applikationer.
  • Databaser. En PaaS-udbyder kan levere tjenester såsom opsætning og vedligeholdelse af en organisations database. Forskningsfirma Forrester Research definerer database PaaS som "en on-demand, sikker og skalerbar selvbetjeningsdatabaseplatform, der automatiserer klargøring og administration af databaser og kan bruges af udviklere og ikke-teknisk personale."
  • Internet af ting. IoT forventes at være en stor del af PaaS-brugen i de kommende år og understøtter den brede vifte af applikationsmiljøer og programmeringssprog og værktøjer, som forskellige IoT-implementeringer vil bruge.
  • Master data management (MDM). Dette dækker processer, styring, politikker, standarder og værktøjer, der styrer de kritiske forretningsdata, en virksomhed ejer, og giver et enkelt referencepunkt for data. Sådanne data kan omfatte referencedata såsom information om kundetransaktioner og analytiske data til støtte for beslutningstagning.

PaaS-teknologier

PaaS inkluderer flere underliggende cloudinfrastrukturkomponenter, herunder servere, netværksudstyr, operativsystemer, lagertjenester, middleware og databaser.

Alle disse teknologitilbud ejes, drives, konfigureres og vedligeholdes af tjenesteudbydere. Disse fuldt administrerede infrastrukturtjenester fritager ikke kun kunden for it-administrative byrder, men udgør også et attraktivt økonomisk argument for kunderne. De kan undgå at skulle investere i disse grundlæggende it-komponenter, som de muligvis ikke kan bruge i videst muligt omfang.

PaaS inkluderer også ressourcer såsom udviklingsværktøjer, programmeringssprog, biblioteker, databasestyringssystemer og andre værktøjer fra skyudbyderen.

PaaS eksempler

Blandt de førende PaaS-udbydere er Amazon Web Services (AWS), Microsoft, Google, IBM, Salesforce.com, Red Hat, Pivotal, Mendix, Oracle, Engine Yard og Heroku. De mest anvendte sprog, biblioteker, containere og relaterede værktøjer er tilgængelige på alle de store PaaS-udbyders skyer.

Især Amazon, Microsoft og Google tilbyder komplette sæt skybaserede tjenester, herunder beregning, opbevaring, databaser, analyser, netværk, mobil back-end, udviklerværktøjer, styringsværktøjer og sikkerhed. I mange tilfælde er dette fuldt administrerede tjenester, der supplerer PaaS-tjenesterne i disse offentlige skyer.

Det er ikke tilfældigt, at mange PaaS-leverandører også er førende udbydere af softwareudviklingsværktøjer. Gartner vurderer, at der er omkring 200 PaaS-udbydere i dag.

Her er et kort kig på nogle af de førende PaaS-tilbud.

AWS elastisk bønnestængel

Med Elastic Beanstalk kan virksomheder hurtigt implementere og administrere applikationer i AWS Cloud uden at skulle lære mere om den infrastruktur, der kører applikationerne. Elastic Beanstalk håndterer automatisk detaljerne i kapacitetsforsyning, belastningsbalancering, skalering og sundhedsovervågning af applikationer.

AWS Lambda

AWS Lambda er en hændelsesdrevet, serverløs computerplatform, der kører din kode som reaktion på begivenheder og automatisk administrerer de databehandlingsressourcer, som denne kode har brug for. AWS Lambda populariserede FaaS-konceptet, selvom det forud for udtrykket.

Google App Engine

Google App Engine er et PaaS-tilbud til udvikling og hosting af webapplikationer i Google-administrerede datacentre. Applikationer sandboxes, køres og skaleres automatisk på tværs af flere servere.

Google Cloud-funktioner

Google Cloud-funktioner er designet til at gøre det let for udviklere at køre og skalere kode i skyen og oprette hændelsesdrevne serverløse applikationer.

Azure App Service

Microsoft Azure App Service er et fuldt administreret PaaS, der integrerer Microsoft Azure Websites, Mobile Services og BizTalk Services i et enkelt tilbud. Azure App Service leverer integration mellem lokale og cloud-systemer.

Azure-funktioner

Microsoft Azure Functions er en serverløs computerplatform, der giver udviklere mulighed for at gribe ind ved at oprette forbindelse til datakilder eller messaging-løsninger, hvilket gør det let at behandle og reagere på begivenheder. Udviklere kan bruge Azure-funktioner til at opbygge HTTP-baserede API-slutpunkter, der er tilgængelige for en række applikationer.

Red Hat OpenShift

OpenShift er en familie af PaaS-tilbud, som kan være cloud-hostet eller distribueret lokalt til opbygning og implementering af containeriserede applikationer. Flagskibsproduktet er OpenShift Container Platform, en lokal PaaS bygget omkring Docker-containere, der er orkestreret og administreret af Kubernetes på et fundament af Red Hat Enterprise Linux.

Pivotal Cloud Foundry

Cloud Foundry er en open source PaaS styret af Cloud Foundry Foundation. Det blev oprindeligt udviklet af VMware og derefter overført til Pivotal Software, et joint venture af EMC, VMware og General Electric. Ligesom OpenShift er Cloud Foundry designet til at opbygge og køre containerbaserede applikationer ved hjælp af Kubernetes til orkestrering.

PaaS-risici

I betragtning af at PaaS er en skybaseret tjeneste, kommer den med mange af de samme iboende risici, som andre cloud-tilbud har, såsom trusler mod informationssikkerhed. PaaS er baseret på konceptet med at bruge delte ressourcer såsom netværk og servere, så sikkerhedsrisikoen inkluderer at placere kritiske data i dette miljø og få dem stjålet på grund af uautoriseret adgang eller angreb fra hackere eller andre dårlige aktører.

På den anden side har de store skyudbydere været mere effektive til at afværge sådanne overtrædelser end det typiske datacenter i virksomheden, så informationssikkerhedsrisikoen har ikke vist sig at være, hvad mange i IT oprindeligt frygtede.

Med PaaS ses virksomheder over for tjenesteudbydere, der bygger passende adgangskontrol og andre sikkerhedsbestemmelser og politikker i deres infrastrukturer og operationer. Virksomheder er også ansvarlige for at levere deres egen sikkerhedsbeskyttelse til deres applikationer.

Også fordi organisationer er afhængige af en bestemt tjenesteudbyders infrastruktur og software, er der et potentielt problem med leverandørlås i PaaS-miljøer. Et legitimt spørgsmål, som IT kan stille, er, at den PaaS, den vælger, fungerer sammen med dens nuværende og fremtidige IaaS- og SaaS-implementeringer?

En anden risiko med PaaS er, når tjenesteudbyderens infrastruktur oplever nedetid uanset årsag og den indvirkning, der måtte have på tjenester. Hvad også hvis udbyderen foretager ændringer i sin udviklingsstrategi, programmeringssprog eller på andre områder?

Forvent ikke disse mulige forhindringer for at forhindre dig i at tage springet ind i PaaS. Det giver mere fleksibilitet netop fordi sælgeren håndterer platformene, mens du håndterer programmeringen.

iPaaS

Enhver diskussion af PaaS bør omfatte omtale af iPaaS, integrationsplatform-som-en-tjeneste. iPaaS er et sæt automatiserede værktøjer til at linke applikationer, der er implementeret i forskellige miljøer. Førende eksempler på iPaaS-udbydere inkluderer Dell Boomi, Informatica, MuleSoft og SnapLogic.

iPaaS giver mening for virksomheder, der har brug for at integrere lokale applikationer og data med cloudapplikationer og data, hvilket inkluderer et stigende antal virksomheder, der udnytter hybride skymiljøer.