Programmering

Status for cloud computing i 2020

Cloud computing er meget mere end et ubegrænset omfang af servere og software, du betaler for at bruge over internettet. Skyen er blevet en metafor for moderne computing i sig selv, hvor alt er en tjeneste - som kan forbinde og kombinere med andre tjenester for at imødekomme et uendeligt antal applikationsbehov.

Teknisk spotlight:

Skyen

  • 2020 Cloud Computing Survey ()
  • Genoptagelse af IT til skyen (CIO)
  • Fordele og ulemper ved cloud storage (Network World)
  • 3 store SaaS-udfordringer for IT (Computerworld)
  • En 10-punkts plan til dyrlæge SaaS-udbyders sikkerhed (CSO)
  • Sådan får du mest ud af AWS Lambda ()

Tag endda en relativt enkel SaaS-applikation som Slack: Du udfylder en webformular og får øjeblikkeligt samarbejde som en tjeneste. Men gennem API'er kan du integrere Slack med snesevis af andre tjenester, fra Google Drive til MailChimp til Trello til endda Slacks hovedkonkurrent, Microsoft Teams. Med andre ord kan et par klik dramatisk udvide, hvad Slack kan gøre.

De reelle muligheder fremgår dog af de store IaaS-skyer: Amazon Web Services, Microsoft Azure og Google Cloud Platform. Disse enorme økosystemer indeholder tusindvis af skytjenester ud over grundlæggende beregning, lagring og netværk - og evnen til at kombinere dem i skræddersyede løsninger har ændret den måde, hvorpå virksomheder bygger applikationer for evigt.

I stedet for udviklere, der koder noget fra bunden, trykker de på API'er for at tilføje f.eks. Maskinindlæring, database, sikkerhed, analyse eller blockchain-tjenester. Grib noget open source-kode fra Microsofts GitHub-skygtjeneste, og sy det hele sammen, og du har en levedygtig forretningsløsning, der gør netop det, du vil have det på rekordtid.

På dette tidspunkt, hvor virksomheder står over for en økonomisk afmatning - og arbejdskraften og kapitalen, der kræves for at stå op på servere og licenssoftware, kan være uoverkommelig - synes et fremskyndet skift til skyen uundgåeligt. CIO, Computerworld, CSO og Network World har samlet seks artikler for at hjælpe dig på din egen skyrejse.

Cloudoptagelse stiger igen

's netop offentliggjorte 2020 Cloud Computing Survey af 551 tech-købere, som alle er involveret i købsprocessen til cloud computing, bekræfter, at virksomheder laver aggressive planer: En forbløffende 59 procent af respondenterne sagde, at deres organisationer for det meste eller alle ville være i skyen inden for 18 måneder. 32 procent af deres organisations budgetter er allerede brugt på cloud computing.

Mens mange af disse organisationer har migreret eksisterende on-prem applikationer til en cloud-udbyders platform, anslog respondenterne, at 46 procent af applikationerne var "specialbygget" til skyen, så de kunne drage bedre fordel af cloud-skalerbarhed og moderne arkitektoniske mønstre. I et andet tegn på skyforpligtelse sagde 67 procent, at de har tilføjet nye skyroller og funktioner, såsom skyarkitekt, cloudsystemadministrator, sikkerhedsarkitekt og devops engineer.

I “Reskilling IT for the Cloud” beskriver CIO-bidragsforfatter Mary K. Pratt, hvordan en organisation, det digitale reklametekniske selskab OpenX, gjorde en altomfattende indsats for at omskolere it-medarbejdere under en engrosovergang fra on-prem til cloud, der kun syv måneder. I løbet af denne tid spandt virksomheden 45.000 servere til fordel for SaaS-applikationer og Google Cloud Platform; genoptagelse omfattede et obligatorisk fire-ugers Google-kursus. En af de vigtigste erfaringer var, at den hurtige udvikling af skyen betyder, at træning aldrig kan stoppe.

Selv en relativt ligetil tjeneste som cloud storage kræver tæt forståelse af udbydermuligheder. Som Network World-bidragsyder Neil Weinberg bemærker i "Fordele og ulemper ved cloud storage" tilbyder Amazon Web Services seks forskellige cloud storage-niveauer, hver med forskellige ydeevne og prispoint. Og selvfølgelig skal du hver gang du flytter data til skyen gå i skole med den IaaS-udbyders sikkerhedskontrol, så du kan efterligne den adgangskontrol, der allerede er på plads i din virksomhed.

Sikkerhed er en vigtig skyhygiejne, der udforskes af bidragyder Bob Violino i Computerworld-artiklen "3 store SaaS-udfordringer for IT" - de to andre er dataintegration og den rene, undertiden ukontrollerede spredning af SaaS-apps på tværs af organisationer. På CSO bringer Bob en anden artikel til blandingen: "En 10-punkts plan til dyrlæge SaaS-udbyders sikkerhed." Han anbefaler selvfølgelig nøje undersøgelse af SaaS-sikkerhedskontrol, men foreslår også at bore til en SaaS-udbyders patches, politiske overholdelsesstatus og tredjeparts sikkerhedsrevisioner.

I Hvordan man får mest ud af AWS Lambda leder den bidragsydende redaktør Isaac Sacolick os gennem mulighederne fra den førende serverløse computerplatform. Serverløs computing, også kendt som funktioner som en tjeneste, gør det muligt for udviklere at samle tjenester fra funktioner, der er gemt i et delt lager - uden at skulle tænke på den underliggende infrastruktur overhovedet. Og fordi serverløse applikationer er hændelsesdrevne, kan de dramatisk reducere beregningsgebyrer: Pay-per-use-måleren begynder kun at køre, når en funktion reagerer på et opkald og stopper, når denne funktion ophører med sin aktivitet.

Serverløs computing er måske det reneste udtryk for skyen som et uendeligt udvalg af mix-and-match-tjenester - med endda virtuel infrastruktur tilbage i bakspejlet. Skyen er ikke kun ekstra hestekræfter, du kan fyre op i tillæg til dine lokale serverstativ. Det er arenaen, hvor vi bygger fremtiden for computing.