Programmering

Java og ActiveX

Hvad er den nemmeste måde at tjene ti millioner dollars på? "Lyder den gamle vittighed." Først skal du få en million dollars, "er det gamle svar. Succes opdrætter succes, og i softwareforretningen måles succes lige så meget i markedsandel som i omsætning Markedsandel er en fantastisk, men ustabil styrke. På Internettet i dag er der store markedsandelsledere: Netscape i webbrowsere og Microsoft i alt det andet. Da et nyt sæt de facto-standarder udvikler sig i de næste par år, er markedsandelen så meget som teknologisk elegance vil muliggøre dominans.

Mens de fleste mennesker er fokuseret på Internettet, forudsiger Zona Research, IDC og andre brancheanalytikere, at størstedelen af ​​virksomhedens it-udgifter vil være på intranet. Prognoser varierer, men næsten hver analyse forudsiger mindst tre til fem gange mere udgifter til intranet versus internetsteder. Mange tankevækkende undersøgelser, inklusive dem fra ("Internettet i virksomheden", november 1995) og Zona konkluderer, at virksomhedens intranet vil give mere end blot hentning af information; det bliver den fremtrædende platform til distribueret computing.

Livet bag virksomhedens firewall er anderledes. Mens de fleste virksomheder opretter nyt indhold til Internettet, forventer de at genbruge eksisterende indhold på intranettet: dokumenter, databaser, programmer og programmører. Genbrug af eksisterende komponenter vil være en nøglefaktor for virksomhedens intranetudviklere.

Æbler og appelsiner

I den overhypede verden af ​​Internettet har verber ingen tidspunkter, og ord har ingen fast betydning. Dette har ført til en vis betydelig forvirring over den potentielle konkurrence mellem Java og ActiveX om udvikling af distribueret software. Teknologierne overlapper markant, men de viser også store forskelle. Teknisk henviser ActiveX til en softwarekomponent skrevet på et sprog som Visual Basic, C ++ eller Java, der overholder en bestemt Microsoft API. Teknisk set refererer Java til et objektorienteret programmeringssprog og et tilknyttet udførelsesmiljø. Som sådan er de lige så forskellige som æbler og appelsiner.

I den praktiske verden af ​​corporate computing er Java og ActiveX dog kun så forskellige som Cortlands og Macintoshes. Ordene "Java" og "ActiveX" har udvidede betydninger, der inkluderer mange tilknyttede API'er, teknologier og koncepter. Den følgende tabel opsummerer dem, der er almindelige i dag.

JavaActiveX
UdviklingssprogJavaVisual Basic, C ++, Java
UdførelsesmiljøVirtuel maskineInternet Explorer, vindue
brugergrænsefladeBrowser, seerInternet Explorer, vindue
Komponent APIJava bønnerActiveX
ComputerplatformNogenWintel, Macintosh
Database APIJDBCODBC
SikkerhedSandkasse, signeret kodeUnderskrevet kode
Distribution APIIIOP (Internet Inter-ORB)DCOM (Distribueret COM)

ActiveX og Java betyder mange ting for mange mennesker afhængigt af baggrund og miljø. Nogle af disse almindelige betydninger forveksler "Netscape" og "Microsoft" med "Java" og "ActiveX", og deri ligger den virkelige historie. Da Netscape og Microsoft kæmper for Net-dominans, er både Java og ActiveX nøgleelementer på tavlen.

ActiveX har markeret sig som arving til OCX, en af ​​verdens mest populære komponenter til implementering af forretningslogik. Java har været mest succesfuldt som et applet-byggesprog. Både Microsoft og JavaSoft har været aktive med at udfylde hullerne i deres visioner. Microsoft har fået Java-værktøjer på markedet og har sørget for, at Java-applets kan udføres i sine browsere lige så let som ActiveX-komponenter. JavaSoft har annonceret Java Beans som sit forsøg på at slå ActiveX i bygningskomponenter. Microsoft har henvendt sig til standardorganisationer i et forsøg på at sætte et meget mere behageligt ansigt på dets meget værdifulde monopol. Mens Microsoft skubber DCOM som en løsning på distribueret databehandling, har Netscape licenseret Java-baseret Internet Inter-ORB Protocol-software fra Visigenics som en standardkomponent til sine browsere.

Internettet

Uanset konnotation af selve ordene, vil Java og ActiveX være hovedkomponenter i distribueret databehandling. Det er let at vælge en vinder på Internettet; det er Java. Begge teknologier har deres styrker og svagheder, men den største faktor, der fører til Java's internetdominans, vil være dens mest elementære: udførelse på tværs af platforme. Internets definerende kendetegn er umuligheden af ​​at give mandat til et standardklientmiljø. Forskellige browsere, operativsystemer og hardware vil være i brug. Applikationer skal udføres på Netscape og Microsoft-browsere samt på en række computere og internetapparater. Softwareudviklere genkender denne kendsgerning og bevæger sig hurtigt til Java som det bedste miljø for heterogen computing.

I slutningen af ​​juli annoncerede Microsoft, at de agter at overføre ejerskab og fremtidig udvikling af en del af sin ActiveX-teknologi (især DCOM) til en ekstern, men endnu ikke navngivet standardgruppe. Dette skridt kan i sidste ende føre til en heterogen definition af ActiveX. Selvom dette sker, har Java dog en teknisk føring og tilstrækkelig markedsmoment, at det vil være svært at slå på Internettet

Intranettet

Intranettet er, hvor handlingen er, og her er der ingen åbenlys vinder. Bag firewallen kan virksomheder give mandat til noget tæt på et homogent computermiljø. Faktisk har mange af dem allerede gjort det. Windows-klienter er langt det foretrukne valg på virksomhedens desktops, mens Windows NT, Unix og IBM dominerer på servere. Virksomheder har foretaget en enorm investering i desktop- og klient- / serversoftware, og de forventer at genbruge det i deres intranet. Det meste af skrivebordsindholdet og en voksende procentdel af serverindholdet er allerede Windows-baseret. Dette giver ActiveX en betydelig føring på intranetklienten.

Det første løfte ved ActiveX er, at det vil lade udviklere offentliggøre nyt og eksisterende OLE-indhold i browsere eller mere specifikt i Microsofts Internet Explorer. Live Excel-regneark, PowerPoint-præsentationer og andre populære desktopformater vil være tilgængelige via Internet Explorer. ActiveXs andet store løfte er, at det vil give en let migrationssti til eksisterende forretningslogik, der er i overensstemmelse med den eksisterende OCX API. Når man overvejer det store antal OCX'er skrevet i Visual Basic eller C ++, der findes i mange virksomheder, og den store base af forretningsudviklere, der er fortrolige med disse sprog, er dette en stor fordel for ethvert belejret IS-personale.

Disse fordele kommer dog med nogle kompromiser. Som en praktisk sag kan brugerne have live Excel-regneark tilgængelige i deres browser, så længe browseren er Internet Explorer, operativsystemet er Windows, platformen er Intel, og enten Excel eller en Excel-kørselstid er tilgængelig på deres klientmaskine. Offentliggørelse af live OLE-indhold i browseren er en væsentlig fordel for ActiveX, så længe en virksomhed kan opretholde et homogent Microsoft-miljø. Netscape kalder ActiveX "CaptiveX." I denne sammenhæng er udtrykket ikke langt fra sandheden.

Spørgsmålet om at migrere eksisterende OCX'er og programmering af medarbejdere til intranettet kan være det afgørende. De fleste virksomheder har en enormt nedsænket pris i eksisterende forretningslogik og overarbejdede programmeringsmedarbejdere. Genbrug af eksisterende logik og programmører kan meget vel gøre ActiveX til en standard bag firewallen.

Kunder og servere

Forretningslogik skal udføres et eller andet sted. Når det skal udføres på tværs af både klienter og servere, har Java kanten. Java har det bedste håb om at levere ægte platformuafhængig computing. Især på serveren har Java en reel mulighed for at skinne. Da JDBC-databaseforbindelse bliver udbredt, da Java finder vej til næsten alle computerarkitekturer og operativsystemer, og når bedre udviklingsværktøjer finder vej til markedet, vil Java have fjernet alle tekniske hindringer fra sin vej til at blive kongen af ​​serverdom.

Uanset hvor succes Microsoft har med at gøre ActiveX til en industristandard, har det ikke potentialet til at være en vigtig spiller på ikke-Wintel-servere. Windows NT rykker hurtigt ind på markedet for virksomhedsservere. Imidlertid vil Unix- og IBM-platforme som AS / 400 fortsat have en betydelig markedsandel på virksomhedens intranet. Medmindre og indtil ActiveX bliver en platform på tværs af platforme, vil det altid have et problem med at dominere intranettet.

Konklusion

Java er en vinder på Internettet, hvor heterogen computing er obligatorisk. Både Java og ActiveX har store fordele på intranettet. De næste mange år vil opleve mange op- og nedture for begge teknologier. Markedsandele vil være lige så vigtig som teknologi til bestemmelse af sejrherren. Kun Netscapes 40 millioner browsere har en chance for at konkurrere med Microsofts enorme installerede base.

Det er stadig for tæt til at foretage et opkald på intranettet. Hvis Java vinder, vil den vigtigste årsag være denne: Den bedste, mest bærbare, mest heterogene ActiveX-komponent i verden er en Java-applet.

William Blundon er præsident og COO for SourceCraft Inc. (//www.sourcecraft.com), en førende udvikler af intranetudviklingsværktøjer til Java og C ++. Hans fokus i de sidste syv år har været på distribuerede objektmiljøer og Internettet. Han er tidligere direktør for Object Management Group.

Lær mere om dette emne

  • For en diskussion af Java / ActiveX-samarbejdet, se artiklen Åbning af ActiveX-filerne i septemberudgaven af NetscapeWorld.
  • For historien om NCRs brug af ActiveX i sine produkter, se NCR tilføjer ActiveX-funktioner til TOP END i septemberudgaven af NetscapeWorld.
  • SunWorld Online's aktuelle udgave indeholder en historie om Java versus ActiveX.

Denne historie, "Java og ActiveX" blev oprindeligt udgivet af JavaWorld.