Programmering

Hvad er SaaS? Software-as-a-service defineret

En af de mest populære former for cloud computing er software-as-a-service (SaaS). Her er en simpel SaaS-definition: en softwaredistributionsmodel, hvor en tjenesteudbyder er vært for applikationer til kunder og gør dem tilgængelige for disse kunder via internettet.

SaaS er en af ​​de tre hovedkategorier af skytjenester sammen med infrastruktur-som-en-tjeneste (IaaS) og platform-som-en-tjeneste (PaaS).

SaaS eksempler

På grund af sin lette adgang er SaaS-modellen til softwarelevering blevet almindelig for mange typer forretningsapplikationer, og den er blevet indarbejdet i leveringsstrategierne hos mange virksomhedssoftwareleverandører.

SaaS-virksomheder har tilbud til en række forretningsapplikationer, herunder e-mail og samarbejde, CRM (Customer Relationship Management), behandling af fakturering / lønning, salgsledelse, personalestyring, økonomistyring, databasestyring, ERP (enterprise resourcing planning), indhold ledelse og redigering og styring af dokumenter.

Som med andre skytjenester betaler organisationer typisk for SaaS-applikationer via et abonnementsgebyr på månedlig eller årlig basis. Dette står i kontrast til den traditionelle model for at betale for software gennem en evig licens, med en forhåndsomkostning og valgfri løbende supportgebyr.

SaaS-prisfastsættelse

Udbydere priser normalt SaaS-produkter baseret på en eller anden type brugsparametre. For eksempel opkræver de muligvis baseret på antallet af personer, der bruger applikationen, antallet af transaktioner eller et andet mål for brug.

Brugere har typisk adgang til applikationerne ved hjælp af en webbrowser; i nogle organisationer bruger de muligvis også en tynd-klientterminal.

De fleste SaaS-tilbud er baseret på en multitenantarkitektur, hvor en enkelt version af en applikation bruges til alle tjenesteudbyderens kunder.

Organisationer, der bruger SaaS-applikationer, kan ændre konfigurationsindstillinger og tilpasse softwaren inden for bestemte parametre for at imødekomme deres særlige behov. Men de kan ikke tilpasse dens kode eller funktioner i samme grad, som det undertiden er muligt for virksomhedssoftware, de installerer lokalt på brugernes pc'er eller leverer fra deres egne datacentre.

Cloud computing til applikationer

Blandt de vigtigste grunde til at bruge SaaS? Da SaaS er baseret på cloud computing, sparer det organisationer fra at installere og køre applikationer på deres egne systemer. Det eliminerer eller i det mindste reducerer de tilknyttede omkostninger ved køb og vedligeholdelse af hardware og software og support. De oprindelige installationsomkostninger for en SaaS-applikation er generelt også lavere end for tilsvarende virksomhedssoftware købt via en webstedslicens.

Undertiden kan brugen af ​​SaaS også reducere de langsigtede omkostninger ved softwarelicenser, selvom det afhænger af prismodellen for det enkelte SaaS-tilbud og virksomhedens brugsmønstre. Faktisk er det muligt for SaaS at koste mere end traditionelle softwarelicenser. Dette er et område, som it-organisationer bør udforske nøje.

SaaS giver også virksomhederne den fleksibilitet, der er forbundet med cloudtjenester: De kan abonnere på et SaaS-tilbud efter behov snarere end at skulle købe softwarelicenser og installere softwaren på en række computere. Besparelserne kan være betydelige i tilfælde af applikationer, der kræver nye hardwarekøb for at understøtte softwaren.

Pay-as-you-go-betalingsmodellen lader virksomheder skifte omkostninger til en løbende driftsomkostning (aka opex) for lettere at styre budgettering. De kan stoppe med at abonnere på SaaS-tilbud, når de vil og dermed stoppe disse tilbagevendende omkostninger.

SaaS fordele for virksomheds-it

Da applikationerne leveret via SaaS er tilgængelige over internettet, kan brugerne normalt få adgang til softwaren fra alle enheder og placeringer, der har internetforbindelse.

Evnen til at køre på både mobile enheder og computere står i kontrast til mange traditionelle virksomhedsapplikationer, der kun er computer. SaaS-tilbud har også en tendens til at understøtte MacOS, iOS og Android, ikke kun Windows - såvel som at køre på alle de store browsere.

En anden fordel er let skalerbarhed. Cloudtjenester giver generelt virksomheder mulighed for at rampe tjenester og / eller funktioner op eller ned efter behov, og SaaS er ikke anderledes. Det er især vigtigt for virksomheder, hvis virksomheder er cykliske, såvel som for organisationer, der vokser hurtigt.

SaaS-kunder drager også fordel af, at tjenesteudbydere kan foretage automatiske opdateringer i software - ofte hver uge eller måned - så virksomheder ikke behøver at bekymre sig om at købe nye udgivelser, når de er tilgængelige, eller installere programrettelser som sikkerhedsopdateringer. Dette kan især være attraktivt for organisationer med begrænset it-personale til at håndtere disse opgaver.

SaaS risici og udfordringer

SaaS kommer med et sæt risici og udfordringer, som virksomhederne skal være opmærksomme på for at maksimere fordelene ved leveringsmodellen.

I lighed med andre skytjenester stoler brugere af SaaS på, at deres tjenesteudbydere altid er i gang, så de kan få adgang til applikationer efter behov. De er også afhængige af udbyderne for at sikre, at softwaren holdes opdateret med hensyn til nye funktioner, sikkerhedsrettelser og andre ændringer.

Selvom SaaS-udbydere træffer store foranstaltninger for at sikre kontinuerlig oppetid og tilgængelighed, kan selv de største leverandører opleve uventede afbrydelser i tjenesten. Virksomheder, der bruger SaaS, kan forvente at miste en vis grad af kontrol, når det kommer til tilgængelighed, hvilket generelt er en afvejene inden for cloud computing.

Dette tab af kontrol kan omfatte andre områder, såsom når en tjenesteudbyder vedtager en ny version af en applikation, men en virksomhed ikke er klar til at foretage en sådan ændring eller ikke ønsker at afholde omkostningerne ved at uddanne brugere i den nye version .

Hvis virksomheder beslutter, at de vil skifte til en ny SaaS-udbyder, kan de måske konfrontere den vanskelige opgave at flytte ekstremt store filer over internettet til den nye udbyder. Derimod ændrer lokalt distribueret software normalt ikke filernes placering, som har tendens til at opholde sig i virksomhedens eget datacenter.

SaaS sikkerhed og privatliv

Sikkerhed og privatliv er også problemer, som det er med andre cloudtjenester. Hvis en tjenesteudbyder oplever et databrud, kan det kompromittere sikkerheden for virksomhedens data og tilgængeligheden af ​​tjenesterne.

Andre potentielle risici vedrører servicekvalitet og brugeroplevelse. På trods af forbedringer i netværksteknologi kan SaaS-applikationer muligvis være hostet langt fra, hvor brugerne er placeret, der være latensproblemer, der påvirker svartiderne for applikationer.

Mange organisationer har ikke en bred skystrategi, og dette har ført til en stigning i forretningsbrugere, der erhverver SaaS-applikationer alene - uden viden om IT - for at udfylde de eksisterende huller. Det kan føre til spildende udgifter, dårlig datastyring og ekstra arbejde med at flytte processer og data fra et ikke-integreret system til et andet.

Salesforce og andre SaaS-virksomheder

Salesforce.com var et tidligt SaaS-firma, og dets SaaS-platform er fortsat en af ​​de mest populære skybaserede applikationer. SaaS-erhvervsmarkedet fortsætter med at vokse, og SaaS-teknologien fortsætter med at vinde popularitet.

Blandt de andre førende SaaS-udbydere er ADP, Adobe Systems, Box, Citrix Systems, Dropbox, Google, IBM, Intuit, Microsoft, Oracle, SAP, ServiceNow og Workday. Men hundreder af virksomheder tilbyder deres software som SaaS, fra mobile styringsværktøjer til styring af udgiftsrapporter, fra videokodning til økonomiske beregninger, fra oprydning af kundedata til computerstøttet design (CAD).

SaaS integration

Fordi SaaS-tilbud er tilgængelige fra så mange udbydere, er en nøgletrend stigningen i integrationen mellem leverandørtilbud. Der er begge tjenester beregnet til at integrere flere SaaS-applikationer, såsom at levere enkelt signon og adgangsstyring på tværs af dem, og bestræbelser inden for SaaS-leverandørfællesskabet for at skabe integrationer på tværs af flere udbyders software, så virksomhedsprocesser lettere kan strømme på tværs af de applikationer, der kommer fra flere udbydere.