Programmering

Kazaa mister copyright-sagen i Australien

I en sejr for musikbranchen har en dommer i Australien besluttet, at operatørerne af Kazaa-fildelingsnetværket godkendte den udbredte overtrædelse af copyright-værker. Han beordrede, at der foretages væsentlige ændringer i, hvordan Kazaa-tjenesten fungerer.

Føderale retfærdighed Murray Wilcox, ved den føderale domstol i Australien i Sydney, stoppede kort for at beordre, at peer-to-peer-fildelingstjenesten lukkes. Men han sagde, at der skal foretages ændringer for i videst muligt omfang at forhindre yderligere ophavsretskrænkelser.

Beslutningen er et slag mod Kazaa-operatøren Sharman Networks, der har kæmpet med den nøje overvågede sag siden begyndelsen af ​​sidste år. I en kort erklæring mandag sagde virksomheden, at det var skuffet over beslutningen og lovede at appellere den kraftigt. Virksomheden vil ikke kommentere yderligere, før den har undersøgt beslutningen i detaljer, sagde en talskvinde.

Sagen mod Sharman Networks blev anlagt af de lokale datterselskaber af de fleste af de store pladeselskaber, herunder Universal Music Group, Sony BMG Music Entertainment og EMI Group.

Sharman Networks sammen med fem tilknyttede selskaber, der er nævnt i sagen, blev pålagt at betale 90 procent af etikettenes sagsomkostninger. En yderligere høring finder sted for at bestemme monetære skader, beordrede Justice Wilcox.

Sagsøgerne fik ikke alt, hvad de havde bedt om. Justice Wilcox benægtede påstande om, at Sharman Networks overtrådte australske handelspraksis og konspirationskrav, og han besluttede, at selskabets direktører ikke selv var skyldige i krænkelse af ophavsretten. "Det mere realistiske krav er, at respondenterne autoriserede brugere til at krænke ansøgernes ophavsret i deres lydoptagelser," skrev han.

Kazaa-netværket kan fortsætte med at fungere, hvis det opfylder en af ​​to betingelser, skrev Justice Wilcox. Én mulighed er at medtage et "ikke-valgfrit" nøgleordfilter, der udelukker alle værker, der er identificeret på en liste, der leveres af copyrightindehaverne, fra tjenesten. Filteret skal være tilgængeligt for alle nye brugere af Kazaa og i alle fremtidige versioner. Sharman Networks skal anvende "maksimalt pres" på eksisterende brugere for at opgradere til den nye version.

Den anden mulighed er, at Kazaas TopSearch-funktion ændres, så den kun returnerer resultater for værker, der er licenseret til brug på Kazaa.

Justice Wilcox forklarede sin beslutning, at advarsler på Kazaa-webstedet om, at brugerne ikke må dele copyright-værker, og det faktum, at brugerne er enige om ikke at gøre det, når de underskriver slutbrugerlicensaftalen, var utilstrækkelige.

"[I] t har længe været åbenlyst, at disse foranstaltninger er ineffektive til at forhindre eller endog i væsentlig grad begrænse overtrædelser af ophavsretten fra brugere," skrev Justice Wilcox. "Respondenterne har længe vidst, at Kazaa-systemet bruges i vid udstrækning til deling af copyright-filer."

Sharman Networks kunne ifølge dommeren have brugt nøgleordsfiltrering eller filfiltrering for at reducere ulovlig fildeling. Det valgte ikke at, sagde han, delvis fordi det tjener mere annonceindtægter, hvis det lader brugerne dele et større antal filer. I stedet kritiserede Sharman Networks musikfirmaer på sit websted og opfordrede folk til at "deltage i revolutionen", skrev dommeren.

Kazaa har kæmpet for indspilningsindustrien siden mindst 2001, da det var baseret i Holland og kendt som Kazaa BV. Sagen i Australien tog fart i februar 2004, da efterforskere, der arbejdede for optagebranchen, razziaede på Sharman Networks 'kontorer der såvel som hjem hos nogle af dets ledere på jagt efter beviser, der forbandt virksomheden med krænkelse af ophavsretten.

Retssagen i Sydney begyndte i november. Advokater for Sharman Networks hævdede, at virksomheden ikke godkendte nogen overtrædelser af ophavsretten begået af sine brugere. Optagebranchen sagde, at den kunne have filtreret copyright-sange ud, men at den valgte ikke for at maksimere indtægterne.

Under retssagen hørte retten, at nogle af etiketterne hyrede et amerikansk firma til at oversvømme Kazaa-netværket med falske mediefiler, der ikke kunne afspilles korrekt, når de blev downloadet. Kazaa blev beskyldt for at give falske oplysninger om, hvorvidt den opretholdt centrale servere, der kunne hjælpe den med at overvåge brugernes aktivitet.

I år beskyldte advokater for optagebranchen Sharman Networks-ledere for at sprede aktiver i forventning om en negativ afgørelse. Nicola Hemming, selskabets administrerende direktør, solgte sin ejendom i den eksklusive Sydney-forstad til Castle Cove for 2,1 millioner dollars (1,6 millioner dollars) i februar, blev retten fortalt. Optagelsesindustrien opfordrede til at fryse yderligere salg af aktiver.

De to sider stod stærkt på uafhængige eksperter, og retfærdighed Wilcox klagede mandag over manglende direkte beviser fremlagt i sagen. De tiltalte kaldte kun et vidne direkte involveret i drift af Kazaa eller Altnet - Sharman Networks 'Philip Morle.

"Som Sharmans teknologidirektør kunne han have forventet at have en omfattende viden om både Kazaa og Altnet-teknologien," skrev Justice Wilcox. "Han leverede dog et skuffende bidrag til min viden om disse sager. Han hævdede, at han var uvidende om mange sager, som jeg ville have forventet, at han blev informeret om."

I USA besluttede den amerikanske højesteret i juni, at Grokster og StreamCast Networks kunne holdes ansvarlige for krænkelser af ophavsretten begået af brugere af deres peer-to-peer-fildelingssoftware. Denne beslutning havde ringe betydning for Sharman Networks-sagen, sagde Justice Wilcox mandag på grund af forskelle i, hvordan tjenesterne fungerer, og mellem australske og amerikanske love.

Sammen med Sharman Networks er de andre "krænkende respondenter" i sagen Altnet, LEF Interactive, Brilliant Digital Entertainment, Nicola Anne Hemming og Kevin Glen Bermeister.

Hemming er administrerende direktør for Sharman Networks, der beskæftiger sit australske personale gennem dets administrationsselskab LEF. Bermeister er administrerende direktør for Brilliant Digital, der ejer Altnet, det amerikanske firma, der leverer Kazaas TopSearch-funktion og opkræver en andel af Sharman Networks 'indtægter.

Sharman Networks 'registrerede hovedkvarter er i Porta-Vila, Vanuatu, en ø i det sydlige Stillehav.