Programmering

Netflix er sat til at opgive Silverlight, men introducere DRM til webvideo

Netflix, der leverer mere video via internettet end nogen undtagen YouTube, dropper Microsofts Silverlight-plug-in-teknologi til videoudlevering og flytter i stedet til HTML5. Her er fangsten: De HTML5-standarder, som Netflix foreslår, med støtte fra andre større virksomheder, inkluderer kroge til kopibeskyttelse.

Tidligere på året forelagde Google, Microsoft og Netflix W3C et udkast til forslag til en måde at tilføje digital rettighedsadministration (DRM) til video, der blev spillet gennem HTML5. Udkastet til Encrypted Media Extensions (EME) blev hårdt kritiseret af mange - især Ian Hickson, en af ​​de oprindelige forfattere af HTML5-spec. Han beskrev forsøget på at tilføje kroge til kopibeskyttelse som "uetisk" og "en forklædt plug-in-platform", fordi EME som foreslået beskriver en API-ramme, hvor plug-ins fra tredjepart kunne bruges til at udføre dekryptering snarere end browseren sig selv.

Teknologens fortalere siger, at dette er ment som et valgfrit system, ikke et obligatorisk element til videoafspilning. Men andre indvendinger er rejst. Hvis dekrypteringsprocessen involverer plug-ins, gør dette systemet ikke mere ægte åbent end de nuværende metoder, der leverer afspilning med indholdsbeskyttelse via Adobe Flash eller Microsoft Silverlight. Også, hvis sådanne plug-ins er bundet til en bestemt kommerciel tjeneste (f.eks. Hulu eller Netflix) snarere end en bestemt leveringsmetode (f.eks. Flash eller Silverlight), kan brugerne måske blive tvunget til at bruge et væld af plug-ins til arbejde med forskellige tjenester.

Plugin-tilgangen fungerer heller ikke i iOS's Safari på grund af Apples sikkerhedsmodel og er stærkt begrænset i Windows 8's Metro-del. Brugere har brug for native apps i stedet, hvilket skaber mere fragmentering.

EME er ikke det eneste, Netflix hævder, at det har brug for, før det kan levere video via HTML5. To andre udkast til forslag, Media Source Extensions og Web Cryptography API - som har skabt langt mindre kontrovers - skal også accepteres som fulde standarder, før de kan være en del af implementeringen, Netflix har i tankerne for sin service.

Netflix venter dog ikke. Det siger, at en version af denne teknologi bruges lige nu til at levere Netflix-afspilning på Google Chrome OS-baserede bærbare computere, og den "arbejder sammen med Google for at implementere understøttelse af HTML5 Premium Video Extensions i Chrome-browseren."

En anden grund til, at Netflix får bolden til at rulle hurtigere end senere, er Microsofts langsigtede planer for Silverlight. Da Internettet bevæger sig væk fra proprietære plugins generelt og mod HTML5 som en fælles ramme og leveringsmekanisme for rigt indhold, har Microsoft besluttet at lade solen gå ned på Silverlight. Microsoft understøtter ikke Silverlight i sine egne Windows 8 Metro og Windows RT UI'er.

Selvom den nuværende Silverlight version 5 understøttes gennem 12. oktober 2021, er der ingen tegn på en version 6. På den anden side har de sidste par versioner af Internet Explorer tilføjet nye og udvidede HTML5-drevne funktioner, herunder video, selvom den browser forbliver langt bag Chrome, Safari og Firefox i HTML5-kompatibilitet.

Kontroversen om inddragelse af DRM i HTML5, hvad enten det er direkte eller via plug-ins, er bare det seneste problem i kampen om at inkludere video som en del af HTML5-standarden.

Tidligt i udviklingen af ​​HTML5 kom kontrovers over hvilke codecs der skulle specificeres som en del af dens videostandard. Oprindeligt anbefalede udkaststandarden at bruge Theora-video- og Vorbis-lydkodecs i Ogg-containerformat, men anbefalingen blev trukket tilbage efter kritik fra store leverandører som Nokia og Apple. Mozilla og Googles forsøg på at anspore interesse for en anden liberalt licenseret codec, VP8, fik heller ikke meget trækkraft.

Kritik over brugen af ​​disse codecs omfattede usikkerhed om mulige patentproblemer. H.264 / AVC, den nuværende store codec til levering af video, er patenteret, men understøttet af mange virksomheder, så eventuelle patentrisici kan forbedres gennem deres licenser. Desuden tillader den nuværende licens til H.264, at den kan bruges frit på nettet, så længe der ikke opkræves gebyrer for at se video.

Mozilla var et af de mere vokale holdouts mod brugen af ​​H.264 til video, men det har blødgjort sin position noget for nylig på grund af den manglende optagelse af Theora eller VP8. Den voksende forekomst af support på platformniveau (både i hardware og OSes) til H.264-afkodning har gjort det muligt for Firefox på Windows at afkode H.264 via de native platformbiblioteker, der leveres af Microsoft, snarere end at bringe det ind i Firefox selv - - at slippe Mozilla af krogen for direkte at støtte en uønsket licens.

Uanset hvad der sker i codec-kampene, betyder EME-udkastet ikke at arbejde med en bestemt codec. På det tidspunkt, hvor alle større browsere understøtter EME, kan Netflix og de andre store videoudleveringstjenester på nettet muligvis bruge HEVC, også kendt som H.265, efterfølgeren til H.264, som understøtter 4K og endnu højere opløsninger.

Denne historie, "Netflix er sat til at opgive Silverlight men introducere DRM til webvideo", blev oprindeligt offentliggjort på .com. Få det første ord om, hvad de vigtige tekniske nyheder virkelig betyder med Tech Watch-bloggen. For at få den nyeste udvikling inden for nyheder inden for forretningsteknologi, følg .com på Twitter.