Programmering

Gratis som det kan være: gNewSense er ægte GNU Linux

Free Software Foundation-understøttet Linux-distribution gNewSense er endelig ude i sin fjerde revision efter en to-plus-årig udviklingscyklus.

FSF er bedst kendt for sin utrættelige fortaler for software, der ikke er omfattet af patenter og beskyttet til fremtidig brug af GPL, som den er indeholdt i software som Linux-kernen og GNU-værktøjskæden. GNewSense Linux-distributionen er samlet med FSF's mål i tankerne om slet ikke at være afhængige af proprietære binære filer eller andre komponenter, der ikke er kompatible med GPL.

Grundlaget for gNewSense er Debian-distributionen, som allerede udelukker proprietære binære blobs og ufri software, men giver adgang til dem via arkiver. Men gNewSense går videre: Det inkluderer ikke engang adgang til sådan software i dets opbevaringssteder. Dokumentationen indeholder også kun materiale, der er kompatibelt med GNU Free Documentation License.

Tidligere gNewSense-udgivelser brugte Ubuntu som base, men projektet skiftede til Debian (hvorfra Ubuntu blev afledt), fordi det allerede udfører meget af det nødvendige arbejde for at fjerne GPL-inkompatible elementer.

Når hvert stykke software, der bruges i systemet, er fuldt open source, behøver ingen at bekymre sig om patent- eller copyright-spørgsmål. Der er mindre bekymring for dette emne, end der tidligere var, takket være grupper som Open Invention Network, virksomheder som Red Hat, der tilbyder godtgørelse til deres betalende kunder, og et generelt skift i opfattelsen af ​​gratis og open source-software.

Desværre er gNewSense's puristiske holdning også den største ulempe, da mange hardwareenheder - for eksempel nogle netværkskort - ikke har nogen ikke-egnede drivere til rådighed og derfor ikke fungerer med distro.

En anden ulempe er, at mange applikationer leveret med gNewSense ikke er de nyeste versioner. For eksempel, selvom Linux er i 4.5-revisionen af ​​sin kerne, bruger gNewSense stadig 3.2-kernen såvel som den meget forældede LibreOffice 3.5. (Programmet er nu i sin 5.1-version.)

Dette sidste emne kan mere være et spørgsmål om, hvordan selve distributionen samles og vedligeholdes snarere end dens underliggende filosofi. Flere andre distributioner, såsom Trisquel, Blag og Dragora, bruger den samme vejledende filosofi, men med nyere versioner af apps. Især Trisquel bruger LibreOffice 4.2.3.

[Redigeret for at præcisere, at FSF selv ikke producerer gNewSense, men blot understøtter projektet.]