Programmering

Så du vil bygge et intranet?

Heisenberg-princippet siger, at det er umuligt at kende både atompartikelens hastighed og position. I mikrokosmos i den subatomære verden tilføjer ting synlige energi til systemet og ændrer alt. At se på noget ændrer uundgåeligt det.

I makrokosmos på Internettet og på intranettet bevæger himmellegemer sig med lysets hastighed. Ting bevæger sig så hurtigt, at det synes umuligt at kende hastigheden eller placeringen af ​​noget. Teknologier opstår ofte, kun for at blive fejet af nyere. Produkter er seje i dag og væk i morgen. Standarder overholdes af standarder, og standarder i sig selv bliver et meningsløst koncept.

”Gud spiller ikke terninger med universet,” sagde Albert Einstein. Men virksomhedsudvikleren erklærer: "Hele mit liv er en crapshoot."

I mange virksomheder bliver intranettet den seneste realisering af klient / server computing. En nylig undersøgelse foretaget af IDC for magasin angiver, at 76 procent af virksomhederne i øjeblikket har eller planlægger et intranet. Af disse vil næsten alle bruge deres intranet til at lette kommunikation over hele virksomheden, mens mere end 65 procent vil bruge det som en platform til distribueret computing.

Desværre udvikler mange intranet sig uden et klart mål, tilsyneladende gennem en tilfældig mutationsproces. Tag dette, tilføj det, barber dig lidt fra siderne. Et implicit mål for de fleste intranet er at realisere løftet om klient / server computing: billig, skalerbar, let vedligeholdt software til virksomheden. For at intranet skal lykkes, skal de nå et reelt forretningsformål, have et overordnet design og være bygget med et sæt målbare mål i tankerne. Ifølge , er det kun 40 procent af IS-ledere, der i øjeblikket betragter klient / server-computing som en værdifuld investering. Uden en intelligent tanke nu vil ingen IS-ledere betragte deres intranet som en værdifuld investering i fremtiden.

Intranet i 6 nemme trin

Det er forbløffende, hvor lidt design der er gået ind i de fleste virksomhedsintranet. Hvis der overhovedet er nogen arkitektur, ser det ud til at være af Rube Goldberg-sorten: en tilfældig samling af underholdende komponenter. Intranet af enhver størrelse er i sidste ende softwareprojekter og ofte missionskritiske. De samme designregler, der vedrører enhver sofistikeret softwareapplikation, gælder for intranet med nogle få forbedringer. På det højeste niveau er der seks vigtige designegenskaber:

 1. Definer missionen
 2. Vælg standarderne
 3. Tænk stort, start lille
 4. Udvik skeptisk
 5. Mål alt
 6. Byg på, hvad der fungerer

Definer missionen

Overraskende nok synes det mest ignorerede aspekt af intranetdesign at være elementære spørgsmål om dets mission eller formål. Hvilket forretningsmål tjener intranettet? Skal det bruges som en mekanisme til informationsdeling? Er det virksomhedens primære interface til kunder? Vil det bruges til at oprette forbindelse til alle medarbejdere? Til leverandører? Til kunder? Vil der bygges driftssystemer oven på intranetinfrastrukturen?

Selvom disse spørgsmål kan virke enkle, er der nogle vigtige arkitektoniske beslutninger, der automatisk stammer fra dem. Hvis intranettet primært skal bruges til kommunikation og informationssøgning, er det virkelig et elektronisk udgivelsessystem bestående af sammenkædede HTML-sider. Hvis det bruges til operationelle systemer, er det en platform til distribueret databehandling bestående af både programmer og dokumenter. Hvis det primært bruges til medarbejdere, gælder en sikkerheds- og caching-ordning. Med internetadgang fungerer en anden strategi bedst.

Måske er det mest overset aspekt af intranetdesign sikkerhed. I de fleste virksomheder er der en arv fra klient / server tænkning, hvor applikationer er vanskelige og dyre at skalere til store mængder brugere. I intranettet er skalerbarhed mindre bekymring end sikkerhed. Hvor information er bredt tilgængelig, hvem der ikke har adgang er lige så vigtig som hvem?

Vælg standarderne

At vælge et sæt standarder, hvorpå man kan bygge et intranet, er altid en blanding af videnskab og spådom. Hvor intranettet bruges til at hente information, kommer problemet ned til at vælge et sæt understøttede browsere, indholdstyper, adresseskemaer og server-API'er. Hvor det bruges til distribueret computing, er der et antal væddemål, der skal placeres. Det vigtigste er applikationsprotokollen, der skal bruges til at forbinde programmer og ressourcer. Der er mindst fire konkurrerende visioner her. Den ene er Netscape Internet Inter-ORB Protocol (IIOP) til programmatisk adgang til servere ved hjælp af en letvægts Common Object Request Broker Architecture (CORBA) interface. Den anden er Microsofts distribuerede komponentobjektmodel (DCOM). Den tredje er udvidet HTTP (HyperText Transport Protocol). Den sidste er CGI (Common Gateway Interface). Hver af disse har styrker og svagheder. Det samme gælder for databaseadgang, hvor der skal foretages valg blandt Microsofts Open Database Connectivity (ODBC), JavaSofts Java Database Connection (JDBC) og mere proprietære grænseflader som Microsofts Data Access Objects (DAO) og Remote Data Objects (RDO).

Standardisering på browsere, servere og en HTML-specifikation bliver enklere, da produktfunktioner og API'er konvergerer. Subtile forskelle forbliver dog selv i browsersupport til generiske HTML-funktioner som tabeller og rammer. Standarder vil fortsat udvikle sig hurtigt; vælg omhyggeligt, hvis ikke konservativt.

Tænk stort, start lille

I sidste ende vil dit virksomheds intranet være alt for alle. Det vil bringe nye produktivitetsniveauer til virksomheden og forbinde dine medarbejdere, leverandører og kunder i en kvalitetsfavn. Det vil skabe en ny standard for World Wide Web. Det vil gøre dig rigere end Oprah.

Men ikke i sin første udgivelse. Den iboende fleksibilitet af populære internetteknologier som Java, URL'er, HTML og HTTP er, at de lader dig let udvikle, forbedre og flytte systemet.

Der er to vigtige tanker for dem, der ønsker at gå i gang med at opbygge et intranet. For det første er det bedre at have noget, der fungerer og har målbare fordele nu end et godt design, der aldrig implementeres. For det andet, tænk på det langsigtede, selv i det mindste projekt. Chancen er god, at det vil blive genbrugt som en komponent i et større system, og at det i sidste ende vil udføres som en del af et system, der er tilgængeligt uden for selskabet.

Byg små komponenter. Saml komponenterne i større systemer. Antag, at det, der er bygget til Intraprise i dag, vil udføres i Extraprise i morgen.

Udvik skeptisk

Vær agnostiker. Netscape, Microsoft, Oracle og andre har store strategier for verdensdominans. Antag, at ingen enkelt vision vil herske i sin helhed. Hvor du kan vælge teknologier eller standarder, der spænder over visioner, skal du investere i dem. Træd let, hvor du ikke kan. Selv i virksomheder, hvor intranetinfrastrukturen er velkendt og veladministreret, skal du antage, at den vil ændre sig og i sidste ende vil blive integreret med eksterne systemer, hvis egenskaber er ukendte.

Af alle de teknologier, der udgør dit intranet, har Java det bedste langsigtede potentiale. At vælge det nu til kritisk komponentopbygning kan være en spekulativ investering, men det er klogt.

Bliv tæt på standarder. Pas på forbedringer, plugins og andre afvigelser fra den sikre sti. At vælge en vaniljeimplementering giver dig måske ikke den samme tilfredshed som at vælge en mere eksotisk smag, men det er og vil altid være det smarte valg.

Mål alt

Evaluering af dit projekts succes involverer mange målinger. Hvor mange hits får den, og hvor er hits klynget? Hvor hurtigt blev webstedet udviklet? Hvor mange penge er der sparet? Hvor meget er produktiviteten blevet forbedret? Nogle af disse målinger er svære at få, men alle er værd at udforske. I sidste ende vil succesen med dit intranet blive bedømt ikke på, hvor sejt det ser ud, men på i hvilken grad det hjælper virksomheden med at nå sine forretningsmål. Hvis dette ikke kan måles nøjagtigt eller ikke ser positivt ud, er det tid til at genoverveje dit design.

Byg på, hvad der fungerer

En objektorienteret tilgang til bygning af intranet er bedst. Byg små komponenter, og genbrug dem til at bygge større systemer. Heldigvis hjælper sprog som Java (og endda HTML) med at gøre denne tilgang levedygtig. Dette gælder især JavaBeans. Bygning af software som bønner hjælper med at sikre, at den kan genbruges.

En af de bedste måder at opbygge intranet på er at fokusere på at konstruere "intelligente" komponenter, dem der beregnes på farten for individuelle brugere. Denne tilgang eliminerer behovet for at udvikle en uendelig mængde dokumenter, der tjener brugerbasen. Udvikling af intelligente sider betyder, at HTML-fragmenter beregnes fra en eller flere datakilder (databaser, brugerprofiler) og dynamisk oprettes til individuelle brugere afhængigt af, hvem de er, eller hvad de gør.

Indbygning af intelligent indhold i dit intranet eliminerer behovet for at vedligeholde store mængder sider og links.

William Blundon er præsident og COO for SourceCraft Inc. (//www.sourcecraft.com) en førende udvikler af intranetudviklingsværktøjer ved hjælp af Java og andre internetteknologier. Hans fokus i de sidste syv år har været på distribuerede objektmiljøer og Internettet. Han er tidligere direktør for Object Management Group.

Lær mere om dette emne

 • Oplysninger om Microsofts DAO (Data Access Objects)

  //www.microsoft.com/kb/articles/q148/5/80.htm

 • Oplysninger om Microsofts RDO (Remote Data Objects)

  //www.microsoft.com/visualj/docs/rdo/rdo.htm

Denne historie, "Så du vil bygge et intranet?" blev oprindeligt udgivet af JavaWorld.