Programmering

IBM dominerer listen over de bedste supercomputere

Med næsten dobbelt så høj ydelse som Earth Simulator i Yokohama, Japan, blev IBM Corp.s Blue Gene / L mandag officielt rangeret først på Top500-listen over verdens hurtigste supercomputere. IBM byggede fire af de ti bedste maskiner på listen over halvårlige år, som blev annonceret mandag aften på SC2004-konferencen i Pittsburgh.

Blue Gene / L er en 33.000 processor prototype af et meget større $ 100 millioner system, der vil blive leveret til Lawrence Livermore National Laboratory i Livermore, Californien, i første halvdel af 2005. Systemet er i stand til at udføre 70,72 billioner beregninger pr. Sekund, hvilket gør det til det første nye system til toppen af ​​listen siden Earth Simulator første gang dukkede op i 2002.

Når den er fuldt samlet på Lawrence Livermore, vil Blue Gene / L være et 130.000-processorsystem med en anslået topydelse på 360 teraflops, ifølge IBM. En teraflop er en billion beregninger pr. Sekund.

På andenpladsen på mandagens Top500-rangering er 10.240-processor "Columbia" supercomputer, bygget af Silicon Graphics Inc. (SGI) til NASA (National Aeronautics and Space Administration) Ames Research Center i Moffett Field, Californien. Med en benchmarked ydeevne på 51,87 teraflops slog den let NEC Corps Earth Simulator, som blev målt til 35,86 teraflops.

Virginia Polytechnic Institute og State University dukkede op igen på listen og sluttede i syvende position fem måneder efter at de faldt fra juni-listen på grund af en hardwareopgradering til Apple Computer Inc.'s Xserve-systemer. Virginia Techs "SuperMac" -system rapporterede et benchmark på 12,25 teraflops.

Top500-listen er udarbejdet ud fra resultater, der frivilligt indsendes af ejere eller producenter af de forskellige maskiner. Det er baseret på Linpack-benchmarket, som måler den hastighed, hvormed systemerne kan køre visse matematiske operationer.

Selvom Linpack undertiden kritiseres for ikke at være en universel indikator for den samlede præstation, er en høj placering på Top500-listen yderst eftertragtet, og computerproducenter har kæmpet for at overgå hinanden med benchmark-resultater de sidste par måneder i forventning om mandagens frigivelse på listen.

I september frigav IBM numre, der viser, at Blue Gene / L ligger lidt foran Earth Simulator. En måned senere annoncerede NEC planer om at bygge en 65-teraflop supercomputer i december i år. Denne meddelelse blev efterfulgt af foreløbige Linpack-resultater på SGI-systemet, som satte det foran både Blue Gene / L og Earth Simulator.

På trods af den usædvanlige mængde jockeying mellem leverandører er Top500-listen i det væsentlige blevet et "to-spiller-spil" de seneste år, sagde Erich Strohmaier, en datalog ved Lawrence Berkeley National Laboratory, i Berkeley, Californien, og en af ​​vedligeholdere. på listen. Med 216 IBM-systemer og 173 bygget af Hewlett-Packard Co. har de to virksomheder bygget mere end 75 procent af systemerne på listen, sagde Strohmaier.

Og mens de fleste systemer på listen er bygget i USA, stiger antallet af Top500 supercomputere, der bygges i asiatiske lande støt, sagde Strohmaier. Kina havde for eksempel 17 systemer på listen. "Det er stort set højere end ni systemer for et år siden," sagde Strohmaier. "Det var kun for få år siden, at vi havde det allerførste kinesiske system."