Programmering

Er Lenovo et 'kinesisk firma'?

Repræsentant Frank Wolf spillede Kina-kortet i denne uge, og for ham viste det sig at være en vindende hånd.

Virginia-republikaneren protesterede mod et forslag om, at det amerikanske udenrigsministerium ville købe 16.000 computere fra Lenovo Group med den begrundelse, at brug af maskiner fremstillet af et kinesisk firma i et klassificeret regeringsnetværk udgjorde en sikkerhedsrisiko.

På trods af at de tidligere blev godkendt af et Treasury Deparment Committee, resulterede den nye undersøgelse i, at Lenovo-maskinerne blev sendt til et ikke-klassificeret netværk til brug. Men spørgsmålet er stadig, er Lenovo et kinesisk firma, og hvad betyder det?

National stolthed kan være en stærk, men normalt uholdbar kraft, der udøves på forbrugerne. I 1980'erne har "Buy American" muligvis solgt mange kofangerstickers, men det solgte ikke nok biler til at forhindre japanske bilproducenter i at blive dominerende aktører på det amerikanske marked. Min far nægtede at købe Mitsubishi Digital Electronics America-produkter, fordi de engang lavede Zero-krigere, og andre forbrugere vil ikke købe Mercedes eller Volkswagen takket være arven fra Adolf Hitler og hans lignende, men generelt stemmer folk med deres tegnebøger og handel vinder over ideologi.

For 1,4 milliarder kinesiske borgere, i det mindste dem, der ved, hvad en computer er, er Lenovo et kinesisk firma. Hovedparten af ​​virksomhedens faciliteter og medarbejdere ligger i Kina. I Kina ændrede dets kinesiske navn "Lian Xiang" sig aldrig, selv når det skiftede fra at være Legend Computer til sin nuværende form. Som nationens førende pc-producent er dets brandidentitet stærk, og når lejlighedsvis angreb af nationalisme kommer i spil, vælges den frem for udenlandske rivaler for at være en indenlandsk producent. Så på denne side af Stillehavet er der ingen tvivl om, at Lenovo er kinesisk.

Den nuværende forvirring resulterede i, at Lenovo købte IBMs pc-afdeling for lidt over et år siden. Virksomheden hyrede en udenlandsk administrerende direktør, Bill Amelio, til at erstatte deres tidligere udenlandske administrerende direktør, Stephen Ward. En tidligere Dell-computer fyr erstattede en tidligere IBM fyr, begge er udlændinge, så der er ikke noget stort havskifte der. I det hele taget har Yang Yuanqing fra Kina fungeret som selskabets formand.

Et forvirrende aspekt af Lenovo ser ud til at være dets "hovedkvarter". Virksomheden flyttede sit hovedkontor til USA, efter at det købte IBM PC-enheden. Det amerikanske hovedkvarter var oprindeligt i Purchase, New York, men nu flytter de til Raleigh, North Carolina. Et virksomheds faktaark siger imidlertid, at hovedaktiviteterne foregår i både Raleigh, North Carolina og Beijing. Det er en pendling for Amelio, uanset hvordan du klipper det.

Virksomheden er stiftet i Hong Kong og blev børsnoteret på børsen i Hong Kong i februar 1994. Det har også haft en amerikansk depotbevis noteret på New York Stock Exchange siden marts 2000.

Hong Kong har været en del af Kina igen i ni år nu. Så er Lenovo et Hong Kong-firma, et amerikansk selskab, et kinesisk selskab, alt sammen eller ingen af ​​ovenstående? I denne del af verden etablerer man ikke mere bånd til den tidligere britiske koloni eller til Kina, når det bliver inkorporeret i Hong Kong, end en Californisk sømand, der registrerer sin båd i Wilmington, Delaware.

Hvad der går tabt i al denne diskussion er, at Lenovo har klog på, hvordan den internationale forretning drives. Toyota Motor blev smart i 1990'erne og begyndte at ansætte amerikanere til at bygge biler i Amerika, som andre amerikanere kunne købe. Lenovo lærte netop denne lektion meget hurtigere.

Repræsentant Wolf har sandsynligvis i sidste ende ret i, at Lenovo er et kinesisk firma, i samme forstand som McDonald's er et amerikansk firma. Burgergiganten er altid hurtig til at påpege, at når antiglobalisering eller antiamerikanske demonstranter skader en af ​​deres restauranter, er det en lokal ejer og lokale medarbejdere, der er såret. Det er sandt, bortset fra at det er det amerikanske firma, der i sidste ende modtager franchisebetalingerne.

Den bedste indikator for virksomhedens loyalitet og oprindelse er dens egen virksomhedskultur. Og mens mange Lenovo-medarbejdere skal spise på Big Mac til frokost, spiser flertallet sandsynligvis kinesisk mad.