Programmering

Hvad er systemd, og hvorfor betyder det noget for Linux-brugere?

Systemd kontroversen ser ud til at være en uendelig saga blandt Linux-brugere. Men lige hvad er det systemd og hvorfor skulle nogen bryde sig? ZDNet har en artikel i morges, der giver et overblik over systemd, og den indeholder nogle kommentarer fra Linus Torvalds og andre Linux-ledere.

Ifølge ZDNet:

Systemd giver en standardproces til at kontrollere, hvilke programmer der kører, når et Linux-system starter op. Mens systemd er kompatibelt med SysV- og Linux Standard Base (LSB) init-scripts, er systemd beregnet til at erstatte disse ældre måder at få et Linux-system til at køre på.

Systemd, som blev oprettet af Red Hats Lennart Poettering og Kay Sievers, gør mere end at starte kerneprogrammerne. Det starter også en journal over systemaktivitet, netværksstakken, en cron-stil jobplanlægger, brugerlogins og mange andre job. Det lyder måske godt for dig, men nogle udviklere hader det.

Mere på ZDNet

ZDNet gjorde et godt stykke arbejde med at præsentere systemd for dem, der måske ikke kendte det, og der er ingen tvivl om, at kontroversen omkring det fortsætter i overskuelig fremtid.

Hvis du vil have mere info om systemd, kan du få det på Wikipedia's oversigtsartikel. Du kan også komme forbi systemd-webstedet for links til sociale medier, mailinglister og mange andre nyttige ressourcer.

Forståelse af Debians infografik

Jeg stødte på en infografik i morges, der er fyldt med oplysninger om Debian. Det er et meget stort billede, så sørg for at klikke igennem til den oprindelige kilde. Den version, jeg har inkluderet nedenfor, er ret lille ved sammenligning.

Mere på Cfnarede Hat tip: nixCraft Linux Blog på Google+

Her er nogle yderligere links til information om Debian:

Debian-dokumentation

Debian-downloads

Debian-websted

Debians support

Debian Wiki